Байдън откри лидерския форум на НАТО: Украйна ще получи нови ПВО системи

Служебният премиер Димитър Главчев публикува снимка, от която се вижда, че се е срещнал с президента на САЩ Джо Байдън по време на форума на върха на НАТО.

"България е лоялен и надежден съюзник в НАТО. Американският президент на свой ред високо оцени ролята на страната ни на Източния фланг на Алианса", се казва в съобщението от Министерския съвет.

Главчев е участвал в среща по повод 75 г. от създаването на НАТО. През 2024 г. България също отбелязва 20 години от своето членство в отбранителния съюз.

"Да бъде част от най-успешния отбранителен съюз е стратегически избор на нашата страна. Заедно със съюзниците продължаваме да надграждаме отбранителните способности на НАТО", заявява още Главчев.

Американският президент Джо Байдън откри лидерската среща на НАТО с ангажимент за предоставяне на 5 нови стратегически системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Те ще бъдат предоставени от САЩ, Германия, Румъния, Нидерландия и Италия.

Обещанието за новите военни доставки дойде ден след смъртоносната ракетна атака срещу детската онкологична болница в Киев и други цивилни обекти в столицата.

Байдън осъди действията на руската армия, като описа нападението като "ужасяващо напомняне за бруталността на Русия".

Украйна ще има нужда от стотици допълнителни ракети за прихващане на въздушни удари през следващата година, за да защити украинските градове и войниците на фронта, каза още той.

"Преди тази война Путин смяташе, че НАТО ще се пречупи. Днес НАТО е по-силен отвсякога. Когато тази безумна война започна, Украйна беше свободна държава. Днес тя остава свободна държава, а войната ще приключи със свободна и независима Украйна. Русия няма да надделее. Украйна ще надделее", казва още Байдън.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който също присъства на форума, напомни, че целият свят чака да дойде ноември (президентските избори в САЩ) - включително Путин.

"Време е да излезем от сенките, да вземем силни решения, да действаме, а не да чакаме ноември или друг месец", каза Зеленски.

20 години България в НАТО. Свободата, която гарантираме с нашите партньори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024