Главен експерт на ДФ "Земеделие" е арестуван за рекет на производител от района на Пловдив Снимка: © ДФЗ

Главен експерт от Държавен фонд "Земеделие" е задържан непосредствено след като е получил белязани 5000 лв. подкуп, съобщават от прокуратурата.

36-годишният служител на ДФЗ е обвинен за търговия с влияние. Според данните на прокуратурата, между 27 февруари и 2 септември 2021 г. той е искал подкупи от земеделски производител от с. Строево, област Пловдив.

Земеделецът е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд "Земеделие". Главният експерт е искал по 5000 лв. за всяка от деветте схеми, като срещу това е "гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ".

"До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“ за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци", се казва в информацията на прокуратурата.

Арестът му е осъществен на 2 сепетмври на бензиностанция в София. Извършени са обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

Обвиняемият е задържан за 72 ч., като предстои да се поиска постоянно задържане под стража.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024