Главният кореспондент на Politico Европа Матю Карничниг идва за "Шумът на парите" Снимка: © Стефал Рол / Flickr

Макро перспективите за глобалната, европейската и българската икономика, следващите ходове за присъединяването на страната ни към еврозоната и свързаните с това предизвикателства и възможности, тенденциите в банковия сектор, ESG стратегиите, капиталовия и имотния пазар и управлението на личните финанси – това са водещите теми в целодневния маратон "Шумът на парите" 2023.

Тази година в един от най-разпознаваемите и утвърдени икономически и финансови форуми в България към представителите на висшия мениджмънт в частния и в публичния сектор у нас ще се присъединят водещи експерти от международни и европейски институции и медийни организации.

"Шумът на парите" ще се проведе на 6 юни в Sofia Event Center. Събитието е организирано в 5 основни панела, като ще започне с презентация на старши регионалния представител на Международния валутен фонд за Централна, Източна и Югоизточна Европа - Джеф Готлийб.

Готлийб ще представи данни и анализ за икономическия растеж в края на второто тримесечие на 2023 г. и прогнози за втората половина на годината. Той също ще анализира резултатите от битката на централните банки с инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти и как следващите им решения за паричната политика ще прелеят в реалната икономика на фона на страховете за финансовата система и растящ глобален дълг.

Веднага след това форумът ще се прехвърли на локално ниво с презентация на Сандра Швалек, заместник-управител на Хърватската национална банка, за икономиката, инвестиционния климат и следващите предизвикателства в страната половин година след приемането на еврото.

Швалек ще направи преход към първия панел на "Шумът на парите" 2023, посветен на напредъка на България към присъединяването към еврозоната, в който ще дебатират още бившият финансов министър Асен Василев. Към дискусията ще се присъединят и ръководителят на отдел Политическа стратегия и институционални връзки в Европейския стабилизационен механизъм Матяж Сушец заедно с главният съветник в Икономическата дирекция на Европейската инвестиционна банка Атанас Колев. Във виртуален формат ще се включи Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

След втория дискусионен панел, който ще очертае тенденциите и предизвикателствата пред банковия и финансов сектор у нас, на сцената на "Шумът на парите" 2023 ще излезе базираният в Берлин икономически журналист Матю Карничниг, главен кореспондент за Европа на глобалната медийна организация POLITICO.

Той ще направи дисекция на индустриалната позиция на Европа спрямо водещите световни икономически сили, разглеждайки печелившите ходове на ЕС за увеличаване на конкурентоспособността му и тяхното отражение на по-малки пазари като българския.

Събитието ще продължи с още три ключови панела, посветени на стратегиите на българския бизнес за екологично, социално и корпоративно управление (ESG), управлението на лични финанси, капиталовите пазари и имотния сектор.

Водещ на форума ще бъде журналистът на bTV Светослав Иванов.

"Шумът на парите" 2023 се организира от финансовия сайт Profit.bg, част от водещата швейцарска медийна група Ringier AG.

Повече за програмата вижте тук.

С билет за събитието може да се сдобиете от тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023