Главният кореспондент на Politico Европа Матю Карничниг идва за "Шумът на парите" Снимка: © Стефал Рол / Flickr

Макро перспективите за глобалната, европейската и българската икономика, следващите ходове за присъединяването на страната ни към еврозоната и свързаните с това предизвикателства и възможности, тенденциите в банковия сектор, ESG стратегиите, капиталовия и имотния пазар и управлението на личните финанси – това са водещите теми в целодневния маратон "Шумът на парите" 2023.

Тази година в един от най-разпознаваемите и утвърдени икономически и финансови форуми в България към представителите на висшия мениджмънт в частния и в публичния сектор у нас ще се присъединят водещи експерти от международни и европейски институции и медийни организации.

"Шумът на парите" ще се проведе на 6 юни в Sofia Event Center. Събитието е организирано в 5 основни панела, като ще започне с презентация на старши регионалния представител на Международния валутен фонд за Централна, Източна и Югоизточна Европа - Джеф Готлийб.

Готлийб ще представи данни и анализ за икономическия растеж в края на второто тримесечие на 2023 г. и прогнози за втората половина на годината. Той също ще анализира резултатите от битката на централните банки с инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти и как следващите им решения за паричната политика ще прелеят в реалната икономика на фона на страховете за финансовата система и растящ глобален дълг.

Веднага след това форумът ще се прехвърли на локално ниво с презентация на Сандра Швалек, заместник-управител на Хърватската национална банка, за икономиката, инвестиционния климат и следващите предизвикателства в страната половин година след приемането на еврото.

Швалек ще направи преход към първия панел на "Шумът на парите" 2023, посветен на напредъка на България към присъединяването към еврозоната, в който ще дебатират още бившият финансов министър Асен Василев. Към дискусията ще се присъединят и ръководителят на отдел Политическа стратегия и институционални връзки в Европейския стабилизационен механизъм Матяж Сушец заедно с главният съветник в Икономическата дирекция на Европейската инвестиционна банка Атанас Колев. Във виртуален формат ще се включи Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

След втория дискусионен панел, който ще очертае тенденциите и предизвикателствата пред банковия и финансов сектор у нас, на сцената на "Шумът на парите" 2023 ще излезе базираният в Берлин икономически журналист Матю Карничниг, главен кореспондент за Европа на глобалната медийна организация POLITICO.

Той ще направи дисекция на индустриалната позиция на Европа спрямо водещите световни икономически сили, разглеждайки печелившите ходове на ЕС за увеличаване на конкурентоспособността му и тяхното отражение на по-малки пазари като българския.

Събитието ще продължи с още три ключови панела, посветени на стратегиите на българския бизнес за екологично, социално и корпоративно управление (ESG), управлението на лични финанси, капиталовите пазари и имотния сектор.

Водещ на форума ще бъде журналистът на bTV Светослав Иванов.

"Шумът на парите" 2023 се организира от финансовия сайт Profit.bg, част от водещата швейцарска медийна група Ringier AG.

Повече за програмата вижте тук.

С билет за събитието може да се сдобиете от тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024