Главоболия за Revolut: Висши директори напускат, а банковият лиценз на Острова виси на косъм Снимка: © Getty Images

Главоболията на Revolut, любимецът на британската финтех индустрия, се усилват. След като преди дни стана ясно, че пореден високопоставен мениджър – пети от началото на годината – напуска компанията, сега излезе информация, че Bank of England планира да отхвърли дългоочакваната молба на Revolut за банков лиценз в Обединеното кралство. Новините от последните дни подчертават задълбочаващите се предизвикателства пред необанката, с които тя се бори на няколко фронта.

Базираната в Лондон компания е водещ играч не само на полето на британската финтех индустрия, но и глобално. Гигантът в областта на разплащанията води кампания за получаване на банков лиценз в Обединеното кралство от две години, като надеждата бе, че той най-накрая ще ѝ бъде предоставен през 2023 г. Сдобие ли се с такъв, Revolut ще може да предлага пълен набор от услуги, включително ипотеки и заеми.

Докато той продължава да се бави, вече има сигнали от вътрешни източници, че централната банка ще отхвърли заявката. Според информацията на Telegraph институцията е съобщила намеренията си на Министерството на финансите още през март. А като довод е посочила – опасения относно баланса на компанията. Все още обаче няма окончателно решение по въпроса.

След шестмесечно забавяне Revolut най-накрая подаде отчетите си през март. Въпреки това одиторът BDO изрази загриженост, че не може да провери приходите в размер на 477 млн. паунда, нито да гарантира тяхната „пълнота или произход“ поради конфигурацията на вътрешните IT системи на Revolut.

В момента се водят спешни преговори за спасяване на лиценза, казват източниците.

Главният изпълнителен директор на Revolut, Ник Сторонски, заяви по-рано този месец, че забавянето на издаването на лиценза се дължи на това, че регулаторите са изплашени от продължаващите банкови кризи, породени от Silicon Valley Bank и Credit Suisse.

Неполучаването на лиценз от родните регулаторни органи на Revolut би представлявало пречка за амбициите на групата да разшири дейността си в други държави. Това би било и удар за британската финтех индустрия в по-широк смисъл и за правителството на Риши Сунак, което се опитва да подкрепи технологичния сектор.

Revolut се превърна в една от най-големите финтех компании в Европа, когато през юли 2021 г. бе оценена на 33 млрд. долара след набирането на 800 млн. долара от инвеститори, сред които Softbank. Създадена през 2015 г., тя за първи път излезе на печалба едва през настоящата година.

Revolut възниква като платформа за трансгранични парични преводи, но през последните години бизнесът ѝ се разшири и тя вече предлага банкови услуги, търговия с акции и криптовалути и застраховане на домашни любимци например. В световен мащаб компанията има повече от 28 милиона клиенти в световен мащаб и над 6000 служители.

Този месец стана ясно, че главният финансов директор и шефът на банковия отдел на Revolut в Обединеното кралство напускат. По-рано, на фона на въпросите около последните финансови отчети, си тръгнаха и други висши мениджъри и кадри. Сред петте най-значими напускания са още HR директорът, генералният мениджър на Revolut за САЩ, главен изпълнителен директор на Revolut NewCo UK, банковото звено в Обединеното кралство, както и главният оперативен директор на групата.

Специално финансовият директор Микко Саловаара дойде в компанията преди две години, точно когато тя стартира процедурата по издаване на банков лиценз във Великобритания. Сега той си тръгва на фона на слуховете, че ще ѝ бъде отказан такъв. Официално Саловаара подаде оставка по „лични причини“.

Коментирайки последните напускания, говорител на Revolut поясни, че „не е необичайно в силно предприемаческите компании хората да се присъединяват към тях за етапите на растеж и някои от тях да решат да продължат по друг път, когато настъпи подходящият за тях момент“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

3-годишно дете е с опасност за живота, след като е блъснато от автомобил

Катастрофата е предизвикана от 35-годишен шофьор

10:25 - 07.05.2024
Важно днес

Главчев дава на ДАНС решението за частна детска болница, което кабинетът му одобри и отмени

Документите, на база на които беше одобрен проектът, още не са публични

09:57 - 07.05.2024
Важно днес

Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа

Студенти от Амстердам, Виена, Копенхаген, Кеймбридж и Оксфорд протестират срещу войната в Газа

09:50 - 07.05.2024
галерия

Справиха ли се мъжете с темата на Met Gala 2024

Много Loewe, по-малко цветя и класически костюми от три части

09:35 - 07.05.2024
Важно днес

Путин влиза в петия си мандат и нареди учения с тактически ядрени оръжия

САЩ и повечето страни от ЕС бойкотират церемонията по формалното му встъпване в длъжност

08:55 - 07.05.2024
Важно днес

Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена)

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници. 

06:58 - 07.05.2024