Глобиха с по 5000 евро двама българи с фалшиви Covid-сертификати на гръцката граница

Властите се задействат по схемите с фалшиви Covid-сертификати, за които се говори още откакто ЕС одобри модела със „зелените паспорти“ за пътуване без ограничения в чужбина.

Двама българи са били арестувани на гръцката граница „Кулата – Промахон“ с фалшиви сертификати за отрицателен PCR тест. Те са били глобени с по 5000 евро на човек, съобщава гръцкото издание Voria.

Става въпрос за 42-годишен мъж и 4 години по-млада жена, които опитали да влязат неправомерно на митницата в Промахон в неделя, за да избегнат задължителна карантина в южната ни съседка. Двамата са били задържани, преди да им бъде наложена санкция.

Междувременно МВР разби схема за издаване на фалшиви сертификати за бързи антигенни тестове срещу коронавирус в Габрово. На 9 август служителите на реда са извършили претърсване в лаборатория в града, за която са имали данни, че изготвя документи с невярно съдържание, без да изследва пациентите.

Установени са множество лица, на които са издадени фалшиви сертификати, а основната им цел била пътуване зад граница и избягване на задължителната карантина, съобщиха от МВР.

В хода на разследването е иззета документация и техника, доказваща престъпна дейност. Районната прокуратура продължава проверката.

Сертификатите, с които българите могат да пътуват в чужбина, за да се освободят от карантина (в почти всички страни в ЕС), включват или доказателство за пълен курс на имунизация, или отрицателен резултат от PCR тест (в някои случаи антигенен), или доказателство, че са преболедували Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024