Понякога се шегувам с приятели чужденци, че живея в Нарния. Причината е, че за много неща, които са лесно достъпни извън страната, изглежда България е точно като приказния свят на К. С. Луис. Митично място, до което почти никой не знае как да стигне, а ако стигне, или се губи по пътя, или пътят му струва колкото магическо съкровище. Това се отнася за някои дигитални услуги, но значително по-фрустрираща е липсата на достъп до физически стоки. Като например Плейстейшън 5 по Коледа. 

Очевидно не съм сам и това усещане дори ме сплотява с много хора от страни като Турция и Бразилия, например. Това разбирам от Доган Тюран, съосновател на турския стартъп Glocalzone. Подобно на много хора в България - и той се е сблъсквал неведнъж с невъзможността да си поръча продукти, които се продават в Западна Европа, САЩ или друга страна. Често става дума за техника или глезотии, но в някои случаи и за важни лекарства или медицински продукти. 

Един от плюсовете на модерния свят е сравнително лесното пътуване, когато не сме в глобална пандемия. Има различни причини човек да пътува, които на гишето за паспортна проверка все пак могат да се сведат до въпроса: Business or Pleasure?  

За много хора честa причина да пътуват не е само разглеждането на нови места или служебните срещи, а и възможността за шопинг на продукти, които не съществуват у дома или пък са на значително по-високи цени. “С Glocalzone искаме да улесним хората, които търсят определени продукти, но и да дадем възможност на пътешествениците да подпомогнат бюджета си”, разказва Доган. 

Идеята на приложението е да свърже хората, които имат нужда от продукти, продаващи се извън страната, с хора, които пътуват до тези далечни дестинации. За първите ползата е ясна - получават това, което искат лесно и надеждно. За вторите - мотивацията е, че получават възнаграждение за услугата, която изпълняват.

Мобилното приложение Glocalzone е достъпно за iOS и Android смартфони и функционира изключително лесно. От едната страна са купувачите, които могат да потърсят желаните продукти или да добавят това, което искат ръчно. След това те се свързват с пътуващите, с които се уговарят за детайлите около желанията си. Когато имат уговорка, купувачът “плаща” покупката си, като парите му се съхраняват в Glocalzone на принципа на доверителната сметка. Когато пътуващият се завърне и донесе покупката, купувачът потвърждава, че е получил продуктите, с което плащането му стига до пътуващия. Така и двете страни могат да са сигурни, че парите им са защитени.

За пътуващите преживяването започва с това да добавят планираното си пътуване в приложението. То включва дестинация, дати, както и информация какви продукти биха могли да донесат. Това могат да са технологични продукти - смартфони и лаптопи, козметика, лекарства, дрехи. Когато това се случи, пътуващите могат да проверят какви поръчки съвпадат с плановете им и да получат заявките. Накрая на трансакцията, те получават парите си в приложението, като лесно могат да ги прехвърлят в банковата си сметка.

Glocalzone започва работата си през 2019 година, като за кратко време набира огромна популярност в страни като Турция и Бразилия, където събира десетки хиляди потребители.

Скоро след това компанията става част от Visa Innovation Program, което ѝ дава тласък, с който да планира разрастване на повече пазари в Източна Европа, но и в Южна Америка. Само че през 2020 пандемията и строгите рестрикции на пътуванията осуетяват плановете на стартъпа. Затова и сега, когато светът постепенно се възстановява, а забраните отпадат, Glocalzone са готови за своето разрастване. 

Един от най-важните партньори в този процес е Visa. Компанията помага на стартъпа да започне работа в различните страни, но освен това и осигурява сигурността на плащанията в Glocalzone. Благодарение на Visa, приложението отговаря на най-високите стандарти за сигурност, а освен това за клиентите с карта Visa Glocalzone осигурява 50% отстъпка от таксите за обслужване. 

Доган Тюран разказва, че приложението набира популярност изключително бързо във всяка страна, в която стартира работа. “За хората е лесно да получат каквото искат, или да финансират пътуванията си до мечтани дестинации”, казва той.

За малко повече от година приложението стига до над 150 хил. потребители, направили над 300 хил. сделки.

Доган разказва, че най-желаните продукти са джаджи, което едва ли ще изненада много хора. Водещите в списъка са PlayStation 5, iPhone 12 Pro Max и безценната и недостъпна видео карта Nvidia RTX 3080. “На някои от пазарите, на които оперираме, това са продукти, които струват в пъти повече, отколкото в Западна Европа и САЩ”, обяснява той.

Единственото условие на приложението е, че пътуващият трябва да разполага с бюджет, с който да закупи желаните продукти, тъй като получава сумата за тях едва след като ги достави на купувача. Това може да е пречка за някои от най-скъпите сделки в платформата.

В тази класация води фотоапаратът Sony a7S III в комплект за снимане на RAW видео, който струва 4425 щ.д. След него са два лаптопа - геймърският ROG Zephyrus G15 и добре познатият MacBook Pro 16”, които са по около 2500 долара. 

За сметка на тази инвестиция обаче, пътуващите сами могат да определят възнаграждението за услугите си. По този начин те намаляват значително или направо компенсират разхода си за самолетни билети. А когато става дума за наистина скъпи покупки, това възнаграждение може да е пропорционално по-голямо.

С наглед простата си идея Glocalzone наистина успява да се докосне до света на приказките. За хората в метафоричната Нарния дава достъп до мечтаните съкровища, което е супер. Но пък за пътешествениците не само намалява разходите за пътуване, а и дава приятен и полезен повод за малко шопинг. И това ако не е като в приказките...


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова нарече министерския си пост "спекулация" и отложи пленума на БСП

Оказва се, че коалиционното споразумение не било напълно готово

Даниел Лорер: Никой не искаше здравното министерство, ПП ще поеме битката срещу Covid

Той не отрече, че Нинова ще е един от двамата министри на икономиката

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц