Модата отминава – стилът е вечен. Няма по подходящо описание за Глория Петкова от думите на Коко Шанел. С отличителния си ръст, фигура, светла кожа и едновременно семпъл и дързък стил тя е пример, че нестандартният подход в модата може да бъде мерило за истински стил, когато е осъществен с вкус.

Глория не е човек, когото можем да сложим лесно в рамки. Някои я познават като модел, дефилирал по подиумите на световноизвестни брандове в Берлин, Милано, Лондон, Париж. Други я помнят в ролята ѝ на Соня от филма „Безкрайната градина” на Галин Стоев. Трети я свързват с музикалните й проекти и сингъла й I Don’t Mind, който се отличава с ясно социално послание към жените. Любителите на нощния живот често танцуват на сетовете, които тя пуска в столичните клубове. Именно в това ѝ амплоа ще я види София през юни месец, когато Глория ще бъде един от диджеите на София Прайд.

Глория Петкова

Гардероб ANSWEAR: Глория е със слънчеви очила Jeepers Peepers, кашмирен пуловер Rotate, обувки на висок ток Moschino

Стилът на Глория е като самата нея – разнообразен, артистичен и не се побира в граници. Успешна комбинация от различни тенденции, дрехи, цветове, аксесоари – доказателство, че обикновените ситуации изискват необикновен подход, както гласи слоганът на новата кампания на ANSWEAR. Глория прилага в ежедневието си всички послания на бранда за забавление във всеки един момент от живота, без напрежение, без скука и рутина. Тя експериментира със собствените си правила, със свое вътрешно темпо, без задължения. Затова именно нея ви показваме в специалната ни поредица, която представя 3 забележителни жени с разпознаваем стил.

Глория Петкова

Гардероб ANSWEAR: Глория е с къси панталони LaBellaMafia, лилав памучен суичър United Colors of Benetton, шапка Aldo Bromo и колие Patrizia Pepe

Коко Шанел е казала, че модата отминава, а стилът е вечен. Да започнем от там - каква според теб е разликата между мода и стил?

Разликата е именно това, което е казала самата Коко Шанел. Модата е временна, сезонна, виждаме тенденции които излизат, след това си заминават и се завръщат на около 20 години по моите наблюдения. Стилът обаче е това, което отличава една жена. Показва нейното себепознание и анализ на тенденциите. Независимо от наличието на “тренди” дрехи в гардероба на една жена или мъж, те могат да имат собствен стил. Тоест следването на някоя тенденция не изключва незабавно наличието на индивидуален или както вие казахте, разпознаваем стил.

Според мен най-важното, когато говорим за стил и мода, е да се чувстваме добре в кожата си… или във втората си кожа - дрехите които носим.

А кои са иконите, които самата ти си следвала в изграждането на твоя стил?

Иконите в моите очи са дизайнери като Джон Галиано, Вивиян Уестууд, Тиери Мюглер, Александър Маккуин и още няколко, чийто дизайни бяха произведение на изкуството. Стайлинга на ревютата им беше дързък, иновативен, но винаги женствен.

Не казвам, че аз самата държа на женствен силует, но те запалиха в мен желанието да опозная и в последствие да се влюбя в модата.

Глория Петкова, ресторант Медитеранео, Answear

Сет за маса от ANSWEAR: Сервиз за хранене за двама души Villeroy & Boch La boule Paradiso от 7 части, рингове за салфетки &k amsterdam Braid Pink Set , тирбушон DOIY. Глория е със сандали Steve Мadden.

Кой е първият ти спомен, когато видя някого и беше впечатлена от начина му на обличане и излъчване?

Мисля че около 2000 година в България навлезе каналът Fashion tv, който тотално преобърна представата ми за света. Много добре си спомням как сядах срещу телевизора със скицник и моливи и прекарвах часове рисувайки, тотално запленена от това, което виждам.

Мисля, че и това помогна за смелостта ми да излизам извън “чалга естетиката” в онези години.

За фотосесията ни с ANSWEAR ти самата лично избра дрехите. Във всичките визии присъства розовото в различни нюанси. С какво те привлича този цвят, който рядко се осмеляваме да носим в ежедневието си?

Има няколко причини да избера розовото за нашият проект, едната е чисто визуалното обединяване на кадрите, тъй като естетиката им се различава. Втората е по-скоро социална и свързана с поп културата, защото след месец излиза новият филм на Барби, в който участват множество холивудски актьори и който неизбежно ще създаде “розова тенденция” така че аз просто избързвам с няколко месеца (смее се иронично).

Сега си Барби, но в миналото си била рапърка, металка, минала си през множество стилове и визии. Как еволюира усещането ти за обличане през годините?

Мисля, че преминаването през толкова богати на история и култура стилове ме обогати и ми позволи да погледна на модата като на изразно средство. Като начин да се докажа, начин да преодолея донякъде социална неувереност и дори да създам алтер его, което притежава качествата, които аз самата мечтая да имам.

Имаш дъщеря на четири години. Изглеждате доста близки. Как ѝ предаваш уроците си по стил?

Всъщност тя самата ми ги преподава. Имам канал в Tik-tok, където показвам стайлинга си за деня и много често Анабел настоява тя да ми бъде стилистка.

Това което е наследила със сигурност е смелостта в модата и самочувствието да експериментира и да не се влияе от околните.

Глория Петкова

Гардероб ANSWEAR: Глория е с рокля Rotate, сандали на платформа Steve Madden Varia и колие Patrizia Pepe

Говорейки за влиянието от околните, кой задава тенденциите днес? Сякаш все повече улицата, ежедневието и социалният контекст определят модата. Отмина ли диктатът на големите модни брандове?

Според мен днес идеята за модни тенденции е доста размита. Имаме такива, които се диктуват от Tik-tok или Instagram - те са следвани основно от по-младата част от потребителите и имаме такива, които са продиктувани от модния подиум и модните списания. И в двата случая говорим за модни тенденции, но те в повечето случаи са доста различни.

Наблюдаваме и една тенденция последните години, която аз прегръщам с две ръце, и това е винтидж и секънд хенд модата, която в себе си има още доста подкатегории с течения.

Глория Петкова - ANSWEAR 8

Гардероб ANSWEAR: сандали на платформа Steve Madden Varia

Накратко, тенденциите в днешно време не се диктуват от едни дизайнери, още по малко от една група хора, занимаващи се с мода професионално. Те са социално и политически насочени, появяват се ежемесечно и най-забавното е, че еволюират и се адаптират към света в който живеем.

Модата днес все повече се опитва да поеме в посока на устойчивост и опазване на околната среда. Какво мислиш по въпроса?

Както споменах, аз съм огромен фен на това да се дава втори живот на дрехите. Тук отново има няколко причини. Първата е разбира се намаляването на отпадъка, който генерират всички тези дрехи, втората е фактът, че една дреха която изглежда почти нова, когато е на 15 г., най-вероятно ще изглежда така и след още 15. Тоест тук говорим за високо качество на материи, конци, копчета, шевове и прочие.

Третата причина е, че когато купиш дреха втора употреба или винтидж, ти купуваш нещо уникално, което никой няма. Това със сигурност допринася за идентичността и индивидуалния стил. И накрая, както стана дума, модата се завръща. Вместо да купиш нещо ново, направено в стил Y2K например, можеш да си купиш автентично такова в секънд хенд. Аз лично не изхвърлям нищо, а нещата, които тотално не бих носила сега, прибирам за бъдеще. Бих искала да бях запазила много от нещата си през годините, но истината е, че започнах да ценя дрехите на доста късен етап от живота си.

А какво е мнението ти за т.нар. fast fashion?

Като човек, който прекалява с пазаруването, не мога да излъжа, че не купувам fast fashion. Но вече се старая да купувам само от устойчивите колекции на марките, които поне са рециклирани и това малко успокоява чувството ми за вина. Освен това почти винаги, когато имам порив за нещо ново, първо минавам през секънд хенд сайтовете.

Глория Петкова

Гардероб ANSWEAR: Глория е с чанта Birgitte Herskind и слънчеви очила Aldo ATHENIA

Как изглежда дрешникът на Глория Петкова?

Mоят дрешник е една доста голяма стая в апартамента ни, пълна с всякакви чудеса и съкровища. От винтидж находки до дрехи от последни колекции. Пазя всичко. Обичам всяка една дреха в гардероба си, всяко бижу и аксесоар. Те са като книги, съдържащи толкова история, щастливи и тъжни моменти, радости, малки и големи победи.

Глория Петкова

Думите ти ми напомнят за филма „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, в който участваш. Там главният герой беше сътворил своя собствена градина в задната стаичка на цветарския си магазин. Ако сравним дрешника ти с една тайна градина, кои са „цветята“, без които той не може?

Аксесоарите. Тук съм изключително лаконична, но това е. Според мен всеки тоалет, дори най-семплия и най-невзрачния, с правилните аксесоари може да се превърне в една вълшебна “безкрайна градина”.


Специален проект на BoulevardBulgaria.bg u ANSWEAR

Интервю: Дилян Ценов

Фотограф: Мирослава Деременджиева

Грим: Росина Георгиева

Гардероб: Answear

Благодарим за гостоприемството на ресторант Mediterraneo

Доктор Радина Денкова Д-р Радина Денкова - различна от малка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024