Година след скандала с "Хелп Карма": Активни кампании на починали, нови бонуси и една прикрита операция

Измина над една година от мащабното разследване за „Хелп Карма“, което показа злоупотребите със средства в една от най-големите дарителски платформи. Въпреки това петима души продължават да получават възнаграждения, все още има активни кампании, някои от които свързани с починали деца с увреждания, както и прехвърляне на средства от подобни кампании към тази на член на УС на фондацията.

Ралица Енева от Управителния съвет на "Хелп Карма" още събира средства за операция на сина ѝ в Ню Йорк, но интервенция вече е направена в "Токуда" и е покрита изцяло от Здравната каса.

Това показа Мария Цънцарова от bTV, която през ноември 2020 г. направи голямото разследване. То доведе до повдигане на обвинение от страна на прокуратурата към управителя и председател на УС Константин Кръстев за длъжностно присвояване. Съдът наложи запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лв.

Заплати от десетки хиляди на месец в благотворителна фондация

Въпреки това дарения продължават да постъпват. През тази година фондацията не пуска нови кампании за набиране на средства. Родителите на деца, за които се събират пари още отпреди години, не знаят какво се случва със средствата им и дали някога ще ги получат.

Други - като майката на Теодор, който се нуждае от протеза - опитват да прехвърлят част от събраните пари. Тя искала да трансферира средства, събрани за сина ѝ, към 2 деца, за да им помогне за химиотерапия, но тази опция била блокирана.

Разследването от 2020 разкри, че членът на УС Ралица Енева, чието най-малко дете е със спинална мускулна атрофия, живее охолен живот в САЩ. Детето ѝ се лекуваше в Ню Йорк, като за терапията се събираха 350 хиляди евро. Оказа се обаче, че лечението е безплатно, защото е експериментално.

Оказва се, че по сметките на кампанията за сина ѝ все още постъпват дарения. Последното е от 14 декември 2021 г. В платформата още пише, че на Радо му предстоят „тежки и скъпоструващи операции“ в САЩ. Детето на Енева обаче е било оперирано не в Америка, а в столичната „Токуда“. Имплантите и лечението на обща стойност 50 хиляди лева са покрити от Здравната каса.

„В „Токуда“ никога не са постъпвали средства от юридическо лице с наименование „Хелп Карма“, казват за bTV от лечебното заведение.

Това не пречи на Ралица Енева да продължава да генерира средства през платформата. Тя е прекарала Коледа и Нова Година в САЩ през 2020 и е посетила три дестинации, които са далеч от мястото, на което се е лекувал синът ѝ, съобщава bTV, тъй като разполага с данни от полетите ѝ.

Енева продължава да печели средно по около 2600 лева на месец от „Хелп Карма“.

Въпреки че нови кампании няма, в платформата продължават да работят петима души, които са взели общо 175 хиляди лева заплати за една година. Техническият директор Славчо Славчев е взел най-голяма сума – спечелил е около 50 хиляди лева в рамките на 2 месеца след показване на разследването. От началото на 2021 сумите по сметката му рязко спадат, но не спират.

Славчев бе едно от основните лица в мащабния скандал. Той беше получил заем от над 50 хил. лв. от парите от даренията, за да си купи жилище. Заяви, че това бил личен заем, който взел от фондацията. По-късно се разбра, че кредитът е погасен, но не от самия него, а от Кръстев. В един момент и в неговата сметка имало над 300 000 лв. на фондацията, но това той обясни с технически проблем с плащанията и каза, че след това върнал парите.

Тогава Мария Цънцарова показа, че от 2017 до 2020 фондацията е събрала общо 21 млн. лв. за дарения, от които обаче изплатила 13,5 млн., а други 5,19 млн. стояха в банковата сметка на „Хелп Карма“. Беше доказано, че няколко души получават десетки хиляди левове на месец за „работата си“ в платформата.

След разследването са били изплатени 1,37 млн. лв. за интервенции и лечения.

HelpKarma епизод 2: Разходки из Америка, съмнителни разходи и фалшив медицински съвет

bTV показа още, че „Хелп Карма“ има фалшив медицински съвет, който работел за прозрачността. Стана ясно обаче, че почти всички лекари без пулмолога проф. Коста Костов изобщо нямат представа, че името им се свързва с фондацията.

Д-р Антоанета Тончева от Регенсбург, която е един от основните дарители и освети много от злоупотребите, казва, че транзакциите ѝ по PayPal не се пращали до мейла на фондацията, а до този на Константин Кръстев. „Това значи, че той лично може да се разпорежда с транзакциите на „Хелп Карма“, твърди тя.

По банковата сметка на нейна позната имало платежно нареждане, изготвено от съпругата на Константин Кръстев. „Значи, че всички пари на фондацията са концентрирани в семейството“, заяви д-р Тончева.

Според нея от януари досега Ралица Енева е похарчила около 15 хиляди евро от средствата в кампанията за сина ѝ. „Има размествания, две суми за по 5000 евро са отчетени за месеци назад. За операцията в „Токуда“ на детето няма информация. Получила е дарение от 4000 лева през 2021 г. от една друга кампания в платформата – на дете, което вече е починало. Това се е случило на 10 март 2021 г.“, казва Тончева.

Според нея в „Хелп Карма“ има и други съмнителни активни кампании. „Живот за Мартин“ е събрала над 200 хиляди лева, „Зов за помощ за Марио“ отчита средства, а детето е починало преди 4 месеца. „Дайте шанс на Ивето“ (момиче, което е починало) финансира друга кампания в платформата.

„Всичко е едно петно върху хората с увреждания, хората с редки заболявания. Децата са ползвани за касички, а това не трябва да е така“, добавя тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022