Заплати от десетки хиляди на месец в благотворителна фондация Снимка: © bTV

HelpKarma се определя като „най-прозрачната платформа за набиране на средства за добри каузи“, но се оказва, че може съвсем да не е така. Разследване на Мария Цънцарова от bTV стигна до заключението, че в отчетите ѝ липсват 2,27 млн. лв. IT специалистите взимат десетки хиляди лева заплата за поддържане на софтуера, а само техническият директор получава средно по 28 хил. лв. месечно.

Платформата е създадена от Константин Кръстев през 2017 и работи активно от 2018. Събира най-много средства за благотворителност – до момента 21 млн. лв. за дарения. Сумите, които са изплатили на дарители в този период, обаче са 13,5 млн. Тези пари са стигнали до хората в нужда. 5,19 млн. лв. стоят в банкова сметка на фондацията.

Георги Кадиев: Как човек от "Кредисимо" става благотворител?

Остава и един ресурс от над 2,27 млн. лв., които не се отчитат и не е ясно как са изхарчени. Процент от тях е отишъл за издръжка на фондацията, поддържане на софтуера и различни разходи относно развиването на дейността ѝ. През годините HelpKarma удържа различен процент от дарителите за тези свои нужи - през февруари 2018 става въпрос за 6%, а към този момент - около пет на сто. И все пак – липсващата сума е прекалено голяма, а закон за дарителството няма и парите се управляват от различни организации по правила, които самите те определят.

Благотворителните дейности на фондацията HelpKarma наистина са значими. За осем часа дарители събират около 500 хил. лв. за малко бебе и негова трансплантация на черен дроб в Германия, а над 640 хил. лв. са събрани за борбата на българското здравеопазване срещу коронавируса. HelpKarma се определя като „най-мощният инструмент за набиране на средства“.

Оказва се, че най-голяма част от неизразходваните средства са дадени за възнаграждения на служителите. През 2019 сумата е 713 хиляди лева – три пъти повече, отколкото през 2018. Това перо представлява 9% от събраните средства на HelpKarma.

HelpKarma епизод 2: Разходки из Америка, съмнителни разходи и фалшив медицински съвет

Във фондацията работят 17 души, което означава, че заплатата на всеки от тях е средно малко под 4 хиляди лева на месец. 10 човека обаче са в IT екипа и от фондацията обясняват, че именно техните възнаграждения са най-високи.

„При нас хората са добре заплатени, работят изключително интензивно“, казва Константин Кръстев.

Средната заплата в IT отдела през 2018 е 3900 лв., а през 2018 пада до 1213 лв. – поне това сочат отчетите на фондацията според Цънцарова. Собственикът казва, че работи безвъзмездно, но техническият директор Славчо Славчев е взел 80 хиляди лева през декември 2019. Той отрича и на въпроса дали е вярно казва само: "Трябва да се провери, не мога да ви кажа".

Първоначално заплатата му е 22 хиляди лева, после става около 49 хиляди, а през 2020 г. е близо 40 хиляди на месец, сочат данните на bTV.

Кръстев обяснява това с „факта“, че ролята на Славчев е „много важна“, а самият технически директор казва, че работи в HelpKarma, защото подкрепя каузата. Получавал по-високи възнаграждения по друг договор от друга фирма.

Оказва се обаче, че липсва още една огромна сума пари. А Кръстев споделя, че тя е заради технически проблем с платформата PayPal през 2018. Пари са преведени в неговата лична сметка, а той ги върнал към фондацията „следващата година“. Сумата не попаднала в отчета поради тази причина, казва Кръстев, а проблемът вече бил „решен“.

Прокуратурата ще проверява HelpKarma след репортажа на bTV

Създателят на платформата казва още, че HelpKarma не предоставя заеми. Оказва се обаче, че Славчев е получил такъв от фондацията. Стойността му е цели 51 хиляди лева.

„Това е личен заем, който аз съм взел от фондацията“, споделя техническият директор. Искал да си купи апартамент и тези средства му били отпуснати от HelpKarma, обяснява Константин Кръстев. Основателят обещава, че до края на годината Славчев ще изплати заема и лихвите към него. „Разбрали сме се“, добавя той.

В крайна сметка техническият директор не си е купил апартамент заради извънредната обстановка, предизвикана от Covid-19. След разследването на bTV Кръстев е изпратил платежно, в което се вижда, че заемът е погасен, но не от Славчев, а от самия него. Изплатените лихви са на стойност 6000 лева и ще бъдат използвани „за нашата основна дейност“, пише основателят на фондацията в съобщение до телевизията.

Но цифрите отново не съвпадат. В платежното сумата е под 50 хиляди лева – остават липсващи още около 2 хиляди.


Прочетете още:

A1 дарява средства за доброволците в Covid-отделенията на „Пирогов“, „Александровска“ и „Св. Анна“

Как работят новите пунктове за хора със съмнения за Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024