Снимка: © bTV

От днес всяка държавна болница или лечебно заведение с над 50-процентна държавна собственост трябва да има изградени специални пунктове за бързо диагностициране на пациенти. Такива фургони вече са поставени в „Пирогов“, където директорът проф. Асен Балтов отчете 150 преминали души със съмнения за коронавирус през последното денонощие. 28 от тях са били хоспитализирани.

Когато хората постъпят в пункта, първо се измерва тяхната сатурация. „След това се вижда дали тя е намалена, дали насищането на кръвта с кислород е под 90%. Ако е под 90 процента, те имат предимство и отиват по-бързо към триажната ни зала“, обясни проф. Балтов пред bTV.

От петък пред държавните болници ще има пунктове за антигенни тестове

Понякога в рамките на час се струпват около 15 души, които чакат пред пунктовете. Те биват настанени във фургоните, докато чакат да дойде редът им и да им се направят съответните изследвания.

„През останалото време фургоните се използват за взимане на бързи антигенни тестове и на PCR тестове, могат да се използват за клинични прегледи, за вземане на кръвни изследвания“, каза проф. Балтов.

Във фургона има една кушетка, минимум един стол, бюро с консумативи. След всеки преглед се прави дезинфекция и следващият пациент изчаква минимум пет минути, преди да влезе.

„Веднага след като се освободи място в триажната зала, ние прехвърляме пациента, за да му извършат останалите изследвания – рентгенова снимка и скенер. След това се вижда дали трябва да бъде приет за хоспитализация, или, ако е в леко състояние – му се дава рецепта, изписват се лекарства и се предписва домашно лечение“, сподели директорът на „Пирогов“.

Идеята е да не се смесват потоците от пациенти – заразените с Covid-19 и тези с други оплаквания. На входовете на „Пирогов“ също се извършва подобно разделяне. Централният вход от днес е за хора със съмнения за коронавирус, а входът между двете сгради – за всички останали пациенти с други оплаквания.

„Вчера имаше струпване“, каза проф. Балтов. „Апелирам хората да бъдат по-толерантни. На всеки се обръща внимание, всеки ще бъде прегледан“.

Той добави, че твърдите мерки в държавата „категорично не закъсняват“. Смята, че ако това поведение на гражданите продължи, а именно спазване на дистанция и носене на маски – „нещата ще се регулират и ще влезем в едно добро плато“.

Ангел Кунчев настоява за 7 нови мерки срещу Covid-19

Относно седемте нови мерки, предложени от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Асен Балтова каза, че „ако добре се спазват мерките, които и до момента важат, нещата ще бъдат под контрол“ и „няма нужда от нови“ към момента.

„Пирогов“ в момента не е гнездо на заразата, а една от болниците с най-много излекувани от коронавирус колеги. Освободени са още 4 етажа, откриваме още 200 легла за хора със средно тежко състояние на коронавирус“, каза проф. Асен Балтов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?