Снимка: © bTV

От днес всяка държавна болница или лечебно заведение с над 50-процентна държавна собственост трябва да има изградени специални пунктове за бързо диагностициране на пациенти. Такива фургони вече са поставени в „Пирогов“, където директорът проф. Асен Балтов отчете 150 преминали души със съмнения за коронавирус през последното денонощие. 28 от тях са били хоспитализирани.

Когато хората постъпят в пункта, първо се измерва тяхната сатурация. „След това се вижда дали тя е намалена, дали насищането на кръвта с кислород е под 90%. Ако е под 90 процента, те имат предимство и отиват по-бързо към триажната ни зала“, обясни проф. Балтов пред bTV.

От петък пред държавните болници ще има пунктове за антигенни тестове

Понякога в рамките на час се струпват около 15 души, които чакат пред пунктовете. Те биват настанени във фургоните, докато чакат да дойде редът им и да им се направят съответните изследвания.

„През останалото време фургоните се използват за взимане на бързи антигенни тестове и на PCR тестове, могат да се използват за клинични прегледи, за вземане на кръвни изследвания“, каза проф. Балтов.

Във фургона има една кушетка, минимум един стол, бюро с консумативи. След всеки преглед се прави дезинфекция и следващият пациент изчаква минимум пет минути, преди да влезе.

„Веднага след като се освободи място в триажната зала, ние прехвърляме пациента, за да му извършат останалите изследвания – рентгенова снимка и скенер. След това се вижда дали трябва да бъде приет за хоспитализация, или, ако е в леко състояние – му се дава рецепта, изписват се лекарства и се предписва домашно лечение“, сподели директорът на „Пирогов“.

Идеята е да не се смесват потоците от пациенти – заразените с Covid-19 и тези с други оплаквания. На входовете на „Пирогов“ също се извършва подобно разделяне. Централният вход от днес е за хора със съмнения за коронавирус, а входът между двете сгради – за всички останали пациенти с други оплаквания.

„Вчера имаше струпване“, каза проф. Балтов. „Апелирам хората да бъдат по-толерантни. На всеки се обръща внимание, всеки ще бъде прегледан“.

Той добави, че твърдите мерки в държавата „категорично не закъсняват“. Смята, че ако това поведение на гражданите продължи, а именно спазване на дистанция и носене на маски – „нещата ще се регулират и ще влезем в едно добро плато“.

Ангел Кунчев настоява за 7 нови мерки срещу Covid-19

Относно седемте нови мерки, предложени от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Асен Балтова каза, че „ако добре се спазват мерките, които и до момента важат, нещата ще бъдат под контрол“ и „няма нужда от нови“ към момента.

„Пирогов“ в момента не е гнездо на заразата, а една от болниците с най-много излекувани от коронавирус колеги. Освободени са още 4 етажа, откриваме още 200 легла за хора със средно тежко състояние на коронавирус“, каза проф. Асен Балтов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос