Ангел Кунчев настоява за 7 нови мерки срещу Covid-19 Снимка: © Булевард България

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призова правителството да въведе седем нови мерки за овладяване на пандемията от Covid-19 - включително ограничителен вечерен час за всички заведения и премахване на 10-дневната карантина за лекари, които са контактни лица с положителен случай на коронавирусна инфекция.

Кунчев обяви, че сценарият, при който България достига до 10 000 нови случая на Covid-19 на ден и над 300 смъртни случая дневно (съотносими с положението в Чехия) е "абсолютно възможен", макар че не е задължително да се разиграва.

"Не споделям на 100% оптимизма на част от управляващите, че при този темп на заболеваемост и мерки ще постигнем кой знае какви резултати", предупреди той. В същото време, стана ясно, че предложенията все още са на етап обсъждане. Не е сигурно дали и кога биха влезли в сила - очаква се Кунчев да проведе разговори с експертните съвети. Министърът на здравеопазването не се ангажира с конкретна дата за въвеждането им в сила, но посочи, че част от предложенията му са приложени в страната, в много училища.

"Отговорността е на правителството в лицето на неговия министър-председател, здравния министър и другите министри. Всяка мярка трябва да бъде съотносима, да може да се контролира, да се разбира от българските граждани, за да доведе до резултат. В противен случай мерките остават на хартия, а резултатът е нулев", каза Ангелов.

Предложенията на Ангел Кунчев за нови мерки са:

- удължаване на ограничителния режим, който здравният министър Костадин Ангелов въведе до 12 ноември - вкл. всички гимназии и университети да останат в дистанционно обучение, всички нощни заведения да останат затворени, спортните мероприятия да се провеждат без публика и т.н.;

- да се ограничи и работата на ресторанти и кафенета до 22 или 23 ч. вечерта. Мярката вече е приложена в други страни в Европа, като според Кунчев дава "някакъв, макар и не особено голям ефект".

- ограничаване на присъствието на служители в офисите до 50% - работодателите, които могат да си позволят да работят в home office режим, да бъдат задължени да свалят наполовина присъствието на персонала;

- МОН да въведе възможност за дистанционно обучение на учениците от 5. до 12. клас от всички училища в областите с над 120 / 100 000 нови случая на коронавирусна инфекция (в момента това са 25 от 28 области в страната). Тази мярка е възможна и сега, но само по искане на отделни училищни директори. Кунчев препоръчва и преустановяване на всички извънкласни занимания за деца от всяка възраст.

- ВУЗ-овете да преминат изцяло на дистанционно обучение - изключение да се направи само за медицинските университети, и то само за упражненията им.

- Да се върне "зеления коридор" от 8 до 10 ч. сутринта, в който хората над 60-годишна възраст ще могат да пазаруват, без да се смесват с други купувачи.

- Медицинският персонал, контактен на Covid-19, да не се подлага на карантина от 10 дни, а да може да остане на работа - но само при отрицателен PCR тест, направен минимнум на третия ден от контакта с инфекцията.

Кунчев призова и Народното събрание за спешни промени в законодателството, което да даде възможност на здравния министър да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения.

Сутрешни новини: Втори ден с над 4000 случая на Covid; Гърция се готви за пълна блокада

"Цялата тежест се поема от доболничната помощ. Време и специалистите от извънболничните структури да се включат в тази борба, за да се справи здравната система с изключително тежкия период", каза той.

Кунчев се противопостави на "налагането на извод за тотален хаос в системата", като обяви, че множеството сигнали за забавено или отказано лечение на пациенти с Covid-19 са единични случаи.

"Ако твърдя, че всичко е идеално, сигурно няма да съм прав. В момента в болниците се лекуват 3200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително препаратите, с които се лекуват в цял свят. Много е лесно да намериш трима, при които не е имало навременно приемане в болница. Но фокусирането на вниманието върху 0,1% от случаите създава впечатление за хаос".

Костадин Ангелов обяви, че повишаването на смъртността и появата на млади хора в статистиката за смъртните случаи се дължи на това, че лекарската помощ е потърсена на много късен етап от тяхна страна.

"Много е важно, когато се появят първите симптоми, да се търси лекарска помощ. Защото само експертната преценка на лекаря - дори по телефона - може да спаси човешки живот. Не се самолекувайте, не започвайте панически употребата на медикаменти. Чуйте се с вашия лекар, направете възможното да се срещнете със специалист. Всяка терапия се индивидуализира според лечебните потребности на всеки пациент", каза той.

Мъж с Covid почина след чакане и обикаляне по болници: "Тази действителност го съсипа"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024