Снимка: © Булевард България

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призова правителството да въведе седем нови мерки за овладяване на пандемията от Covid-19 - включително ограничителен вечерен час за всички заведения и премахване на 10-дневната карантина за лекари, които са контактни лица с положителен случай на коронавирусна инфекция. 

Кунчев обяви, че сценарият, при който България достига до 10 000 нови случая на Covid-19 на ден и над 300 смъртни случая дневно (съотносими с положението в Чехия) е "абсолютно възможен", макар че не е задължително да се разиграва. 

"Не споделям на 100% оптимизма на част от управляващите, че при този темп на заболеваемост и мерки ще постигнем кой знае какви резултати", предупреди той. В същото време, стана ясно, че предложенията все още са на етап обсъждане. Не е сигурно дали и кога биха влезли в сила - очаква се Кунчев да проведе разговори с експертните съвети. Министърът на здравеопазването не се ангажира с конкретна дата за въвеждането им в сила, но посочи, че част от предложенията му са приложени в страната, в много училища.

 "Отговорността е на правителството в лицето на неговия министър-председател, здравния министър и другите министри. Всяка мярка трябва да бъде съотносима, да може да се контролира, да се разбира от българските граждани, за да доведе до резултат. В противен случай мерките остават на хартия, а резултатът е нулев", каза Ангелов.

Предложенията на Ангел Кунчев за нови мерки са:

- удължаване на ограничителния режим, който здравният министър Костадин Ангелов въведе до 12 ноември - вкл. всички гимназии и университети да останат в дистанционно обучение, всички нощни заведения да останат затворени, спортните мероприятия да се провеждат без публика и т.н.; 

- да се ограничи и работата на ресторанти и кафенета до 22 или 23 ч. вечерта. Мярката вече е приложена в други страни в Европа, като според Кунчев дава "някакъв, макар и не особено голям ефект". 

- ограничаване на присъствието на служители в офисите до 50% - работодателите, които могат да си позволят да работят в home office режим, да бъдат задължени да свалят наполовина присъствието на персонала;

- МОН да въведе възможност за дистанционно обучение на учениците от 5. до 12. клас от всички училища в областите с над 120 / 100 000 нови случая на коронавирусна инфекция (в момента това са 25 от 28 области в страната). Тази мярка е възможна и сега, но само по искане на отделни училищни директори. Кунчев препоръчва и преустановяване на всички извънкласни занимания за деца от всяка възраст. 

- ВУЗ-овете да преминат изцяло на дистанционно обучение - изключение да се направи само за медицинските университети, и то само за упражненията им. 

- Да се върне "зеления коридор" от 8 до 10 ч. сутринта, в който хората над 60-годишна възраст ще могат да пазаруват, без да се смесват с други купувачи. 

- Медицинският персонал, контактен на Covid-19, да не се подлага на карантина от 10 дни, а да може да остане на работа - но само при отрицателен PCR тест, направен минимнум на третия ден от контакта с инфекцията. 

Кунчев призова и Народното събрание за спешни промени в законодателството, което да даде възможност на здравния министър да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения. 

Сутрешни новини: Втори ден с над 4000 случая на Covid; Гърция се готви за пълна блокада

"Цялата тежест се поема от доболничната помощ. Време и специалистите от извънболничните структури да се включат в тази борба, за да се справи здравната система с изключително тежкия период", каза той.

Кунчев се противопостави на "налагането на извод за тотален хаос в системата", като обяви, че множеството сигнали за забавено или отказано лечение на пациенти с Covid-19 са единични случаи.

"Ако твърдя, че всичко е идеално, сигурно няма да съм прав. В момента в болниците се лекуват 3200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително препаратите, с които се лекуват в цял свят. Много е лесно да намериш трима, при които не е имало навременно приемане в болница. Но фокусирането на вниманието върху 0,1% от случаите създава впечатление за хаос". 

Костадин Ангелов обяви, че повишаването на смъртността и появата на млади хора в статистиката за смъртните случаи се дължи на това, че лекарската помощ е потърсена на много късен етап от тяхна страна. 

"Много е важно, когато се появят първите симптоми, да се търси лекарска помощ. Защото само експертната преценка на лекаря - дори по телефона - може да спаси човешки живот. Не се самолекувайте, не започвайте панически употребата на медикаменти. Чуйте се с вашия лекар, направете възможното да се срещнете със специалист. Всяка терапия се индивидуализира според лечебните потребности на всеки пациент", каза той. 

Мъж с Covid почина след чакане и обикаляне по болници: "Тази действителност го съсипа"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект