Снимка: © Getty Images

След около 48 часа чакане за свободно легло в софийските болници, отказан прием в „Света Анна“ и късна хоспитализация в Своге – мъж на 72 години с доказан Covid загуби битката с коронавируса.

За „ужасяващата ситуация“ разказа дъщеря му Мария Тенчева. В интервю за „Тази сутрин“ по bTV тя сподели как първоначално чакали линейка в продължение на 7-8 часа, а след това последвало обикаляне между лечебните заведения. В крайна сметка мъжът е бил хоспитализиран в Своге, но там няма реанимация и апарат за обдишване и медиците не са успели да го спасят.

Мария Тенчева каза, че баща ѝ нямал придружаващи заболявания. Бил здрав човек и се грижел за състоянието си години наред. Работел до „сетния си миг“.

„Татко беше на санаториум в Павел Баня. След като се е върнал, се почувствал зле и след талон от личния лекар е отишъл във ВМА за PCR тест. Имало е много хора, не е чакал и се е прибрал“, разказа дъщеря му.

Над 4000 нови случая на Covid-19, смъртността расте

В сряда отишъл отново в болницата и му направили проба. Казали, че ще се обадят за резултата само ако е положителен. Допълнили, че няма проблем с дробовете и му предписали антибиотик, пращайки го на домашно лечение.

„Чух, че не е добре, но той ме заблуждаваше, за да не съм контактна с него и да не ме зарази“, каза Тенчева.

„В четвъртък, към 14 ч., започнах да търся контакти, за да разбера дали PCR тестът е положителен. Оказа се, че е положителен. В петък сутринта решавам да извикам линейка. Това става в 11 ч. и започвам да стоя пред блока – това е най-голямата ми грешка, от страх не влязох при баща си. Търсих защитно облекло по аптеките, не успях да намеря“, добави тя.

„Линейката дойде в 7 и половина вечерта. Татко беше със сатурация 75 – сатурация, която позволява това да се борим за живота му. Отидохме пред Националното координационно звено. Там казаха, че няма места и не могат да го приемат никъде. Още преди това лекарите ми бяха казали, че е безсмислено това качване в линейката“, сподели Тенчева.

Линейката върнала мъжа обратно до дома му, а дъщеря му го качила в автомобила си и го отвела в „Пирогов“.

„Не ни приеха в спешното. Отидох в „Токуда“, но и там ни приеха. Разкарвах го в състояние, в което той не можеше да се движи“, каза Тенчева, която не е успяла да намери свободни Covid-легла.

Сподели, че никой от лекарите не е излязъл да прегледа баща ѝ пред лечебните заведения. Единственият въпрос бил дали е заразен с Covid-19. „Трябваше да излъжа, че не е“.

„След това се прибрахме вкъщи, на следващия ден през сълзи на очи помолих поне да изпратят линейка, оборудвана с кислород или каквото е нужно. Те ми изпратиха линейка след 3 часа - този път не след 8. Лекарите бяха мили, любезни, бореха се докрай да намерят място за татко. Това се случва в събота“, разказа Тенчева.

Тогава се освобождило едно място в „Света Анна“. Но отказали да приемат баща ѝ не подписали протокола за отказ. Причините, според Тенчева, са неясни.

Разиграват пациент с Covid заради документ за PCR, лекарят напуска България

„Три часа висяхме пред „Света Анна“. Измръзвахме от студ. Сетих се, че някои от многото приятели, които ме подкрепяха, казаха, че има свободни легла в болницата в Своге. Минаха 30 минути, докато успеем да се свържем, за да потвърдят, че ще го приемат там“, разказа дъщерята на починалия мъж.

„Отиваме там - малко безсмислено, защото там няма реанимация. Но все пак са медицински грижи. Малко съжалявам, че взехме това решение. Просто го заведох на място, където беше безсмислено“, споделя тя.

„Продължих да звъня, използвах какви ли не контакти. Просто продължих да търся реанимация за баща си до последния му дъх и не успях да направя нищо за него. Той нямаше никакво намерение да умира, но аз го изправих пред тази действителност, която го съсипа психически и той отказа да се бори“, каза Тенчева.

Тя не обвинява лекарите за случилото се. Казва, че в Своге поставили на баща ѝ кислородна маска и направили всичко възможно, което било по силите им, за да го спасят.

„Нямаше как да го интубират. Нужни са специалисти. А ние, в България, не си задържахме лекарите. Въпросът не е с местата. Въпросът е, че няма лекари“, каза Тенчева.

„Искам да помоля всички хора да се грижат за себе си, да не неглижират вируса. Да се грижим за близките си. Да се мобилизираме, да си помогнем едни на други, като така пощадим и лекарите. Ситуацията е ужасяваща“, сподели тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"