Снимка: © Getty Images

Случаите на отказ за приемане на пациенти с доказан Covid-19 в българските болници стават все повече, а един от последните е в Четвърта градска в София. Там един от хората, чакащи хоспитализация, трябваше да стои в линейката повече от два часа, тъй като лекарите искаха от спешния медик принтиран документ за направен PCR тест, а такъв нямаше.

Това разказа БНТ в свой репортаж от 30 октомври. След дълго чакане и спорове – пациентът, който изпитва остри стомашни болки, най-накрая е приет за лечение.

Няколко часа по-късно здравният министър Костадин Ангелов призова столичния кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска - доц. д-р Аркади Георгиев Иванов. "Има или няма организация и каква е тя - отговорен е мениджърът на ЛЗ (б.а. - лечебното заведение)", написа той във Facebook.

След репортажа на БНТ: Ангелов иска оставката на директора на Четвърта градска

Д-р Димитър Лунд от Спешна помощ отива на един адрес вече втори ден, за да прегледа абсолютно същия пациент, който е под домашна карантина след положителен PCR тест. Здравословното му състояние се е влошило – той диша все по-трудно и има тежък стомашен проблем, затова не може сам да приема предписаните му лекарства. Тогава медикът решава, че е по-добре лечението да продължи в болница.

Свързва се с координационния център, а оттам му казват, че свободни легла има в Четвърта градска. Пристигайки пред лечебното заведение, медикът и пациентът са посрещнати не от дежурен лекар, а от санитарката и пазача, които пушат цигари пред входа.

След като дежурният лекар се появява, казва, че му е нужен документ за положителен PCR от координационния център. Ако такъв не е наличен, той не може да направи приема.

„Аз карам един пациент, който е с положителен PCR за Covid. Аз съм говорил с координационния център, защото той си е с доказан Covid“, казва д-р Лунд. „Той е карантиниран. Това, че не е принтирано, нищо не значи. Вече много неща не са на хартия“, настоява той.

Спорът обаче продължава, след като д-р Лунд се свързва и с главния лекар на отделението.

„Колега, не ме разсмивайте! Няма дихателна недостатъчност, няма сърдечна недостатъчност, а ние го хоспитализираме. Няма клинични прояви, налагащи да го хоспитализираме, така както вие го описвате!“, казва началникът.

В крайна сметка дежурната лекарка влиза в линейката да прегледа пациента, облечена с предпазен костюм. Вече са изминали 2 часа от пристигането му пред Четвърта градска. Оказва се, че хоспитализацията е отказана.

„Ще трябва да се приберем. Отказват“, казва д-р Лунд на пациента, а той отвръща: „Не, това е безумие. Наистина“.

Пет минути след това дежурният лекар се връща и споделя, че на своя глава решава да приеме болния пациент. „Не съм съгласна да върна болен, вече работя 40 и повече години. Аз съм доктор от „Пирогов“ и отскоро работя в тази болница“, казва тя.

В крайна сметка, след повече от 120 минути чакане, пациентът е приет за лечение.

„По принцип можеш да имаш дефицит на легла, можеш да имаш дефицит и на кадри, ама най-важното е, че имаш дефицит на система“, казва пред БНТ д-р Димитър Лунд. "Днес е последният ми работен ден. От другия месец съм на работа в Щутгарт".


Прочетете още:

На гости, в бара или в класната стая: Кога Covid-19 става най-опасен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията