Снимка: © Getty Images

Случаите на отказ за приемане на пациенти с доказан Covid-19 в българските болници стават все повече, а един от последните е в Четвърта градска в София. Там един от хората, чакащи хоспитализация, трябваше да стои в линейката повече от два часа, тъй като лекарите искаха от спешния медик принтиран документ за направен PCR тест, а такъв нямаше.

Това разказа БНТ в свой репортаж от 30 октомври. След дълго чакане и спорове – пациентът, който изпитва остри стомашни болки, най-накрая е приет за лечение.

Няколко часа по-късно здравният министър Костадин Ангелов призова столичния кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска - доц. д-р Аркади Георгиев Иванов. "Има или няма организация и каква е тя - отговорен е мениджърът на ЛЗ (б.а. - лечебното заведение)", написа той във Facebook.

След репортажа на БНТ: Ангелов иска оставката на директора на Четвърта градска

Д-р Димитър Лунд от Спешна помощ отива на един адрес вече втори ден, за да прегледа абсолютно същия пациент, който е под домашна карантина след положителен PCR тест. Здравословното му състояние се е влошило – той диша все по-трудно и има тежък стомашен проблем, затова не може сам да приема предписаните му лекарства. Тогава медикът решава, че е по-добре лечението да продължи в болница.

Свързва се с координационния център, а оттам му казват, че свободни легла има в Четвърта градска. Пристигайки пред лечебното заведение, медикът и пациентът са посрещнати не от дежурен лекар, а от санитарката и пазача, които пушат цигари пред входа.

След като дежурният лекар се появява, казва, че му е нужен документ за положителен PCR от координационния център. Ако такъв не е наличен, той не може да направи приема.

„Аз карам един пациент, който е с положителен PCR за Covid. Аз съм говорил с координационния център, защото той си е с доказан Covid“, казва д-р Лунд. „Той е карантиниран. Това, че не е принтирано, нищо не значи. Вече много неща не са на хартия“, настоява той.

Спорът обаче продължава, след като д-р Лунд се свързва и с главния лекар на отделението.

„Колега, не ме разсмивайте! Няма дихателна недостатъчност, няма сърдечна недостатъчност, а ние го хоспитализираме. Няма клинични прояви, налагащи да го хоспитализираме, така както вие го описвате!“, казва началникът.

В крайна сметка дежурната лекарка влиза в линейката да прегледа пациента, облечена с предпазен костюм. Вече са изминали 2 часа от пристигането му пред Четвърта градска. Оказва се, че хоспитализацията е отказана.

„Ще трябва да се приберем. Отказват“, казва д-р Лунд на пациента, а той отвръща: „Не, това е безумие. Наистина“.

Пет минути след това дежурният лекар се връща и споделя, че на своя глава решава да приеме болния пациент. „Не съм съгласна да върна болен, вече работя 40 и повече години. Аз съм доктор от „Пирогов“ и отскоро работя в тази болница“, казва тя.

В крайна сметка, след повече от 120 минути чакане, пациентът е приет за лечение.

„По принцип можеш да имаш дефицит на легла, можеш да имаш дефицит и на кадри, ама най-важното е, че имаш дефицит на система“, казва пред БНТ д-р Димитър Лунд. "Днес е последният ми работен ден. От другия месец съм на работа в Щутгарт".


Прочетете още:

На гости, в бара или в класната стая: Кога Covid-19 става най-опасен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.