Рискът от зараза с коронавирус е най-висок при продължителен престой на група хора в затворените помещения, но всеки може да намали значително опасността от инфекция, ако спазва няколко базови условия - дистанция, предпазни маски и редовно проветряване. 

Медиците повтарят правилото за дистанция, дезинфекция и дисциплина от месеци, но испанският вестник "Ел Паис"  показва нагледно колко опасно може да бъде пренебрегването на най-елементарната мярка за сигурност. 

В специален проект с инфографики журналистите разглеждат три от най-често срещаните сценарии на социални контакти - среща на няколко приятели в домашна обстановка; посещение в заведение на закрито; или обучение на ученици в класна стая. 

Инфографиките показват какви са потенциалните резултати при наличието на един-единствен инфектиран човек в компанията. 

Сценарий 1: На гости при приятели

Шестима души се събират в частен дом - един от тях е вирусоносител, който още не подозира, че пренася Covid-19. Според "Ел Паис", 31% от огнищата на инфекцията в Испания възникват при подобни обстоятелства - гостувания на близки и роднини. 

Научният модел зад експеримента показва, че независимо дали шестимата спазват дистанция от 1,5 м помежду си, има висок риск от зараза на всички присъстващи, ако те прекарат 4 часа заедно в разговори на висок глас, без да носят маска и без да проветрят.  Ако приятелите носят маски, но не отварят прозорците за свеж въздух, има риск за зараза на четирима души. Сами по себе си маските не са достатъчни, за да предотвратят инфекция при продължително излагане на вирусните аерозоли. 

Ако стаята се проветрява, всички гости носят маски и срещата им се ограничи до 2 часа, опасността от зараза се снижава радикално. 

Колкото по-дълго заразеният човек стои в затворено помещение без вентилация, толкова повече въздухът в стаята се насища с аерозоли от вирусни частици. Разговорите, викането или пеенето допринасят още повече за риска от зараза. 

Къде рискът от зараза с Covid-19 е най-малък?

Говоренето на висок глас може да доведе до изпускането на 50 пъти повече частици, носещи коронавируса, отколкото при мълчание. 

Ако аерозолите не се разпръскват чрез проветряването, те се концентрират, което увеличава опасността от зараза. В зависимост от продължителността и характера на общуването човек би могъл да вдиша вирусни частици дори ако се намира на 5 метра разстояние от болния човек, който не носи маската си правилно. 

Сценарий 2: Среща в бара или ресторанта 

Затварянето на нощните заведения предизвика много остър отпор от собствениците им, но липсата на контрол при спазването на мерките за Covid-19 може да превърне купона в бедствие. 

Изследване на едно от огнищата на зараза в Кордоба показва, че 73 души са показали положителна проба за коронавирусна инфекция само след една нощ, прекарана в местен клуб. Друг анализ показва, че 12 клиенти на ресторант във Виетнам са се инфектирали, докато са били заедно.

Как изглежда симулацията на разпространението на Covid в заведенията дори при намален капацитет до 50% от местата, с 15 гости (сред които - един болен от Covid-19) и 3 души обслужващ персонал?

Нощните заведения са и болницата, и държавата, и религията

Ако прозорците са затворени и липсва механична вентилация, а нито един от присъстващите вътре не ползва предпазна маска - 4 часа по-късно всички клиенти и сервитьори вероятно ще бъдат заразени. Това е най-лошият изход от сценария. 

Ако всички носят маски, но проветряването е невъзможно, опасността от зараза слиза до 8 нови случая. С маски и климатизация, както и със съкратен престой в бара (до 2 часа), рискът от зараза се свежда до 1 човек. 

 

Сценарий 3: На училище с Covid-19

Динамиката на разпространение на епидемията в училищата зависи изключително силно от това дали "нулевият пациент" е учител или ученик. Преподавателите говорят много по-дълго от учениците, често повишават глас, за да бъдат чути, а това може да доведе до изпускане на по-голямо количество потенциално опасни вирусни частици. 

Проветряването на учебните стаи по време на всяко междучасие е една от задължителните мерки за ограничаване на рисковете от разпространение в българските училища. 

Маските в класната стая не са задължителни за учениците (учителите са длъжни да ги носят само ако преподават на деца от повече от една паралелка).

Колко дълго пациентът с Covid-19 може да разпространява заразата?

"Ел Паис" показва какво се случва, ако клас с 24 ученици влезе в непроветрявана стая с учител, който е инфектиран с коронавирус. В случай че никой не взема предпазни мерки и учебният процес в помещението продължи 2 часа, има опасност за предаване на инфекцията до 12 ученици. 

Ако всички носят маски и прекарат два часа в кабинета без проветряване, броят на потенциалните нови вирусоносители ще се снижи до 5 души. При реалните случаи на предаване на заразата в училищна среда е установено, че няма значение колко близо до учителя седи ученикът, тъй като аерозолите не се концентрират на едно място, а се разпръскват из въздуха на помещението. 

Ако класната стая се проветрява по време на урока (с механична система за вентилация или с отворени прозорци) и заниманията на учениците се прекратят след един час, с цел пълно освежаване на въздуха, рискът от зараза пада драматично. 

Изчисленията зад тези хипотетични сценарии са направени с използването на методология, разработена от екип на проф. Хосе Луис Хименес от Университета в Колорадо - Covid Airborne Transmission Estimator. Моделът не изчерпва всички възможни житейски ситуации, но показва много ясно как рискът от зараза може да се снижи с промяна на няколко контролируеми условия. 

Психоаналитикът Мартин Алтмайер: Защо все по-малко хора спазват мерките срещу Covid-19?

Симулацията стъпва върху предположение, че участниците спазват препоръчителната дистанция, с което намаляват опасността от пренос на вируса чрез капчици. Но въпреки това те могат да се заразят с вдишване на аерозоли, ако не възприемат всички превантивни мерки - правилно проветряване, по-кратки срещи, намаляване на броя на присъстващите и носене на предпазни маски. 

В идеалния сценарий срещата би трябвало да се проведе на открито, където вирусните частици биха се разпръснали бързо.

Един от най-показателните реални случаи на инфекция в затворени помещения е заболяването на американски хористи по време на репетиция през март. Съставът решава да намали участниците в подготовката наполовина - от 120 на 61 души. Положени са и усилия за спазване на дистанция и за дезинфекция. Никой от певците не носи маска, залата не се проветрява, репетицията се проточва до 2,5 часа. Резултатът: 53 инфектирани души. Двама от тях почиват заради усложнения при протичането на болестта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие