Снимка: © Unsplash

„Втори път няма да търпим“ – чета това заглавие онзи ден и веднага решавам, че сигурно някоя пациентска организация се е оплакала, понеже обявиха, че в т.нар. червени градове в страната болниците спират плановия прием и плановите операции. Викам си, горките хронично болни, мога само да си представя какъв ужас и какви последствия може да има това върху огромен процент хора. Не, това всъщност е целият процент от хора в тези градове и области, и въпреки че тази предстояща липса на здравни услуги, в много от случаите - животозастрашаваща, няма нито да намали здравните вноски, нито да се подпомогне по други начини, просто ще трябва да се стискат зъби и да се търпи, пък който оцелее.

Но проблемът се оказа много по-сериозен, в пъти по-общественозначим и с къде по-драматични последствия. Става въпрос за вихрещата се национална катастрофа от затварянето на нощните заведения в горещите точки. И това не е ирония. Нощните заведения са и болницата, и държавата, и религията, а Галин е нейният пророк. Там е съсредоточен целият мозъчен тръст на онези, които изграждат орално, назално, че и венозно стадния имунитет, от който страхливите неверници също ще имат нужда, ама нà – психясват се, пазят се, ограничават контактите си, каквито и без това не заслужават в жалките си животи, докато четат новини, факти, не дай боже и някое друго научно изследване. „Не на страха“ и „айде стига вече, това е просто грип“ са рефренът, докато потните тела се гърчат.

В същия сластен танц от месеци (защото сега е официално, като брак, преди малко по като любовници изглеждаха) се гъделичкат заведения и власт. Именно те се оказаха сред малцината галеници, които получиха 11% повече печалба, ползваха програми за подпомагане (нищо, че надали някой познава барман и сервитьорка на трудов договор), получиха цялата клиентела през изминалия сезон, която почти никъде не замина, а срещу това обещаха да изсветлят приходите си. Малко беше като публично признание, че, о каква изненада, не всичко е изрядно, но видиш ли, сега ще бъдат благосклонни.

Това в други случаи може би щеше да доведе до някакви проверки и санкции, но тук докара само бонуси и преференции. Ще рече човек, разберете ги, няма как всичко да е бяло, защото има ресто за връщане. Но по тази тема главният викач на заведенията, който се изказва по медиите повече дори от Мангъраджийски, мълчи. Компетентен е обаче по всички други въпроси.

„Как така изведнъж ще затворим заведенията, където няма нито едно огнище? Събирали се били хора. Това не води до зараза, може би сме си взели правилни мерки“, изригна в събота официалният комуникатор на проблемите на заведенията Ричард Алибегов. Нямало било огнища, рече той в деня, в който отмениха плановите операции, и отметна дългите си латино къдрици като една Корайма в посока на здравния министър Ангелов, с когото даваха извънреден брифинг по темата. Вие някой друг представител на пострадал бизнес, изтъпанен до министър на извънреден брифинг виждали ли сте скоро?

Тъй де, то нищо друго не е по-важно, а и Ричард е като избиран на световен конкурс за лице, което да свежда правилно проблемите на този бранш, да вдъхва доверие и да лъхти на изрядност и чистота.

На прага на болнична криза, разпускане на училища и прогресивно увеличаване на заразените, днес от Ричардовата асоциация продължиха да определят дневния ред – искат финансови компенсации за затварянето и не изключват протест. Точно така, няма да се разсейваме с глупости. Имали и собствени предложения за рестрикции в дискотеките, с които още повече да ограничават вируса, който и без това го няма там.

И аз имам предложения. Превръщаме цялата държава в една гигантска дискотека, в която денем и нощем се пие, лее и пее. Затваряме се в нея, защото е много по-сигурно. Там, например, винаги има салфетки – ако носът текне, можеш да си вземеш директно от земята. Въвеждаме и нови специални промоции - във вторник и четвъртък четири уискита ще са на цената на три, но с бонус енергийна напитка и дезинфекция – обливане със спирт на самия дансинг под вещия поглед на Емануела.

В сряда и петък ще има тематични PCR-партита – цялостно къпане с гел за ръце, заедно с Преслава, Сисона и Радо Шишарката. Ричард се къпе също, докато цитира данните от ново изследване на световните кръчмари, финансирано от България, според което на усвояването на витамин D не му трябва никакво слънце, само неон. 


"Втори път няма да търпим": Ресторантьорите се опълчиха срещу кметовете


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет