След репортажа на БНТ: Ангелов иска оставката на директора на Четвърта градска Снимка: © Unsplash

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призова столичния кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на общинската Четвърта градска болница. Причината е репортажът на БНТ, който показа как пациент с доказан Covid не е приет дълго време за терапия заради липса на документ за направен PCR тест. В крайна сметка му бе намерено легло, но след 2 часа чакане и по решение не на началника на отделението, а на дежурния лекар.

Ангелов обяви във Facebook, че отсега нататък лечебно заведение, отказващо да открие легла за болни с Covid-19, няма да работи с НЗОК.

"Изгледах няколко пъти материала на БНТ "Как минава едно дежурство по време на Covid-19". Министерството е казало още в началото на пандемията "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". Правило!", написа Ангелов.

"Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан Covid-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си "чисти болници". Няма да стане!", гласи още съобщението на здравния министър.

Разиграват пациент с Covid заради документ за PCR, лекарят напуска България

"След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кметът Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя - отговорен е мениджърът на ЛЗ (б.а. - лечебното заведение)", каза Ангелов.

"За отказващите да открият легла - вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК. Ок, "чиста болница", но без публично финансиране", добави още здравният министър.

Директор на Четвърта градска болница е доц. д-р Аркади Георгиев Иванов. Все още няма коментар от негова страна. Междувременно Четвърта градска се оказва единствената болница, която е потвърдила, че ще приеме 33-годишният мъж, който в петък почина от Covid-19, докато чакаше линейка.

33-годишен мъж почина с Covid, след като всички болници отказват прием и съдействие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024