Снимка: © Getty Images

До 6 ноември всички изцяло държавни лечебни заведения и тези с над 50-процентова държавна собственост трябва да разкрият медицински пунктове пред болниците, в които ще се правят бързи антигенни тестове. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг днес.

Той подчерта, че става дума за всички университетски болници и всички големи областни лечебни заведения.

„В четвъртък вече ще ги има пред няколко големи лечебни заведения. Идеята е да дадем възможност на всички граждани да имат достъп до тези постройки тип фургони. В тях ще има лекар и сестра. Освен консултации на хора, които имат нужда и които не могат да стигнат до лекар, там ще може да бъде извършен бърз антигенен тест“, каза Ангелов.

„В процес сме на договаряне на бързи антигенни тестове. Идеята е на максимално много хора да бъдат направени такива проби, за да се ориентираме каква е епидемиологичната обстановка в страната“, обяви здравният министър, но подчерта, че антигенните тестове не могат да бъдат основание за карантина.

Координационният център за Covid - всичко, което трябва да знаем

Той добави, че всеки гражданин, който се тревожи за здравословното си състояние, може да бъде приет в новите пунктове пред болниците. "Нека не си представяме дълги опашки, нека хората да спазват дистанция, да носят маски", предупреди здравният министър.

По-рано днес, в интервю за NOVA, директорът на кардиологичната болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев също даде информация за тези нови мобилни пунктове. "Там ще се правят антигенни тестове, които за 10-15 минути дават 95-96-процентна сигурност. Ако тестът е положителен, пациентът няма да бъде непременно връщан".

От брифинга на здравния министър стана ясно още, че от днес на разположение на столичната Регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи. Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол.

„Ситуацията е изключително усложнена заради растящия брой положителни проби и изискването на всички, на които трябва да бъдат връчени предписания за карантиниране и извършване на предписания. От края на септември досега много служители на здравната инспекция бяха положителни, което наложи извеждането им от работата на институцията”, каза Костадин Ангелов.

Относно идеята за електронни предписания - той сподели, че тя е входирана като предложение в НС и се очаква решението на законодателя. „Най-добрият начин е предписанията да се връчват както досега - на хартия, защото са основание за издаване на болничен лист. Ако броят на заболелите и карантиниране нараства, може да предприемем уведомяване по електронен път или с есемес”, добави здравният министър.

Вчера Ангелов каза, че започва проверки в лабораториите заради забавяне на резултатите при качването им в информационната система. Днес сподели, че този вторник няма забавяне и изрази съмнения само около високия брой починали пациенти с Covid за денонощието – 51. Каза, че е разпоредил да бъде направена справка – все още не е ясно дали всички тези хора са починали през изминалите 24 часа.


Сутрешни новини: 2427 заразени с Covid и 51 починали у нас; Марадона е приет в болница


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков