Снимка: © Getty Images

От днес тръгват засилени проверки в държавните и частните лаборатории, които правят PCR тестове за Covid-19. Причината – забавяне на резултатите при качването им в информационната система, което създава огромен проблем в комуникацията с РЗИ и при налагането на карантина на заразените. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг.

„Имаме забавяне на обновяването в информационната система. До 9 ч. на другия ден трябва резултатите да се качат. Голяма част от увеличения брой случаи във вторник – утре, обаче ще се дължи на забавяне на качването на резултати“, каза той.

„Държавата плаща много пари за реализацията на тези тестове, ресурси има. Получават се обаче парадокси – правенето на тест е днес, но качването му - в сряда или четвъртък, РЗИ се обажда след 3-4 дни. Лекарят, като трябва да издаде болничен, човекът вече е здрав, а му слагат карантина. Разпоредил съм на Агенция „Медицински надзор“ да намери какви са причините за забавянето в информационната система“, каза Ангелов.

Какво да правят хората, за да избегнат дългите опашки за PCR тестове

Той съобщи, че лично ще започне проверки в болниците в София, за да види дали там е разкрит нужният брой легла за лечение на Covid-пациенти.

"Ако директорите на болници бяха изпълнили заповедта ми и бяха разкрили достатъчно легла, сега нямаше да имаме такива проблеми с линейките и липса на места за Covid-болни", съобщи Ангелов.

На територията на България има около 40 хиляди интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания. В София са 12 хиляди. 10% от тях са 1200 легла – толкова трябва да разкрият общо болниците в столицата за лечение на пациенти с коронавирус. „До момента са заети около 700 легла за лечение. Имаме още капацитет, който лечебните заведения не са разкрили“, каза министърът.

Спешна помощ: Викат ни за 37 градуса температура, а други хора могат да загубят живота си

„В социалните мрежи има информация, че съм размахал пръст на българските лекари. Не, категорично не. Изпитвам уважение към тях, аз съм един от тях, благодарен съм им. Но не мога да не бъда гневен на директорите на заведения, които не спазват заповедите. Упреците ми са към тях. Лично аз ще направя проверка в лечебните заведения, за да видя, че заповедта ми се спазва“, добави Ангелов.

„Този, който не спазва разписаните заповеди, ще си получи санкцията. Но това не са българските лекари, българските сестри, това са ръководителите на лечебните заведения, които не си вършат работата“, каза министърът.

IV Градска болница след репортажа на БНТ: Нямаше индикация за спешен прием на пациента с Covid

Директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев съобщи, че вчера е имало 440 спешни повиквания, а само през нощта са били 280 – голяма част от тях за адреси на Covid- болни.

10 допълнителни коли на МВР ще помагат на екипите на Спешна помощ в София. За нуждите на ЦСМП органите на реда предоставят общо 25 автомобила. До сряда се очаква да пристигнат още 17 нови оборудвани линейки, които да облекчат работата още повече.

„Тези коли са оборудвани, достатъчни са за леките и средно тежките случаи на хора, които нямат нужда от кислород. Най-важната задача е да се увеличи дневната смяна на София-град – от 9 сутринта до 9 вечерта. По-добре да стигнеш до лечебното заведение, отколкото да чакаш линейка. В тези коли имаме шофьор, обучен парамедик и фелдшери“, каза здравният министър.

„Основно в София имаме проблем с линейките, към момента нямаме съобщения за проблеми в други градове“, добави Ангелов.

Той каза още, че все още няма нужда от полеви болници. „Алтернативни методи“ ще се търсят, ако има заетост на над 40% от леглата за пациенти с Covid.

Относно поисканата оставка на директора на Четвърта градска заради репортажа на БНТ, който показа как пациент с коронавирус чака 2 часа в линейка пред приемното и не е настанен дълго време, Ангелов каза, че няма да коментира и резултатите ще станат ясни след провежданата в момента проверка.

След репортажа на БНТ: Ангелов иска оставката на директора на Четвърта градска

„В момента, в който се изчерпат силите на медиците, аз ще бъда първият, който ще си хвърли костюма и ще облече лекарски екип. Нямам страхове и притеснения, правил съм го като лекар, ще го направя отново“, сподели министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?