Снимка: © Getty Images

От няколко дни насам пред частните лаборатории и болниците в столицата се извиват опашки от десетки хора, които чакат да си направят PCR тестове за коронавирус. Често те са контактни на заразени с Covid-19 и нямат симптоми на заболяването, но се смесват с хора, които вече имат клинична картина.

Репортажи на няколко телевизии и свидетелски разкази от социалните мрежи показаха, че хората чакат средно между 40 минути и час и половина, а в някои случаи между тях не се спазва социална дистанция.

Така се създава огромен риск носители на вируса да предадат заразата.

Какво трябва да правят в такъв случай хората, които нямат симптоми, но искат да се тестват?

„Да не се тестват. Да стоят вкъщи и да си правят проба само ако имат симптоми. В момента не е много добре да чакат по опашки“, каза за „Булевард България“ началникът на лаборатория „Цибалаб“ д-р Недялко Калъчев.

Д-р Недялко Калъчев - броят на PCR тестовете е реален

Той сподели, че през последните дни пред лабораторията се извиват големи опашки, а на ден се тестват по 500 души. „Дори още повече хора искат да си направят PCR тест, но ги връщаме, защото няма как да обслужим всички. Най-много са хората, които са контактни лица или такива с оплаквания“.

Бързите антигенни тестове бяха препоръчани от проф. Тодор Кантарджиев преди дни като алтернатива на по-скъпите и бавни PCR-и.

Проблем обаче възниква заради регулацията на регистъра, в който се вписват заразените с Covid-19, казва д-р Калъчев. 

"За да може един пациент да бъде вкаран там като положителен, той трябва да даде положителен PCR тест. Чрез антигенния тест ти не можеш да вкараш човек в системата, да въведеш данните му, да го съобщиш на РЗИ. Пробата е безпредметна, тя стои в нищото и макар този човек да е с Covid, той не влиза в статистиката“, каза д-р Калъчев.

PCR-ът е необходимо изследване по-скоро за контактни лица, а не при хора, които вече имат оплаквания, казва той. Контактните лица на заразени с коронавирус не трябва да си правят антигенни тестове, ако нямат симптоми, защото най-вероятно резултатът ще бъде отрицателен.

Антигенният тест може да бъде фалшиво отрицателен, но почти никога фалшиво положителен

"Безсмислено, когато човек е в клиника и антигенният тест е положителен, да му се прави и PCR. Няма смисъл, защото този човек е ясен – заразен е", каза още той.

Съветът на проф. Кантарджиев: Четвъртото "Д" и бързите антигенни тестове за Covid-19

„Булевард България“ се свърза и с пулмолога д-р Александър Симидчиев, който е началник на отделение в Медицинския институт на МВР и беше част от медицинския щаб за борба с коронавируса, създаден през пролетта, за да подпомогне работата на Националния оперативен щаб.

Той препоръча на хората без симптоми, които все пак искат да се тестват, да не си правят PCR проба, а бърз тест.

„Но не от бързите тестове за антитела, а за антигени. Защото тези за антитела показват в исторически план дали даден човек се е срещал с коронавируса. А антигенните улавят част от вирусните частици. Личните лекари ще издават направления за такива тестове и няма да има нужда хората да чакат на опашки пред лабораториите и болниците, така ще има по-малко струпвания“, сподели той.

Тестовете за антигени са по-бързи, показват резултати за около половин час, докато PCR пробата излиза за минимум 6 часа. Антигенният тест е по-евтин – около 30 лева“, каза д-р Симидчиев.

Той споделя мнението на д-р Калъчев, че PCR тестът е натоварен с юридическо значение. При положителна проба от PCR, регионалните здравни инспекции се свързват със заразения, налагат му карантина и той влиза в официалната статистика. Положителният резултат от бързия антигенен тест не носи „никаква стойност“ за информационната система.

И д-р Калъчев, и д-р Симидчиев смятат, че намаляването на карантината от 14 на 10 дни е разумно решение, тъй като след 10-ия ден един заразен с коронавирус вече не може да предаде заразата. Според началника на „Цибалаб“ – след падането на карантината трябва да се направи още един PCR, докато пулмологът смята, че отпадането на втория тест след края на изолацията е правилното решение.

„Аз смятам, че у нас има три вълни на коронавируса“, допълни д-р Симидчиев. „Ако погледнете графиката, в началото имаше един малък ръст, който беше съпътстван от сезона на гриповете. После наблюдавахме втора вълна, а сега – през октомври, виждаме още по-голямо покачване на новите случаи на Covid, както и на смъртните случаи. Стигнахме до рекордни стойности, каквито виждаме днес“.

Инфографика: Covid-19 в България

На въпрос кои са най-ефективните мерки, които могат да бъдат взети у нас, пулмологът каза, че носенето на маски, в комбинация с някои други ограничения, би донесло добри резултати.

„Вечерният час не е ефективна мярка. Той се прилага в Европа, но така само се отделя отрязък от денонощието, в който вирусът не се разпространява. Ефективни мерки са носенето на маски на открито, но в комбинация със затваряне на нощните заведения и стадионите, защото именно там се струпват много хора на едно място и заразата се разпространява лесно. Ако всички носят маски, това е една добра мярка. Проблемът е, че у нас тя е наложена, но никой не я спазва. Така преминаваме към шведския модел“, каза д-р Симидчиев пред „Булевард България“.

„У нас хората са в двете крайности – или носят маски и постоянно се дезинфекцират, или горят маски и се обявяват срещу ограниченията, не искат да ги спазват“, каза още той.

Според него – смисъл от двуседмична обща блокада на национално ниво щеше да има, ако бе наложена по-рано.

„Сега от нея няма да има особен смисъл. Най-вече защото икономиката ще пострада значително. През пролетта успяхме да се затворим за определено време, защото имахме резерви. Сега, от гледна точка на икономиката, подобно затваряне ще е пагубно“.

А има ли връзка между началото на учебната година и по-масовото разпространение на болестта? „Абсолютно“, смята д-р Симидчиев.

„Точно когато започна учебната година, се видя едно покачване в броя на новите случаи на коронавирус. Там обаче не се разпространява болест, защото повечето от заразените ученици не са болни, нямат симптоми. Те не са опасност за своите връстници, а за останалите хора извън училището. Не смятам, че училищата трябва да затворят и да преминат към онлайн обучение“, каза той.

Образованието не е "изолирана система": По над 450 учители и ученици са се заразили с Covid

По думите му – здравната система е много по-подготвена сега, отколкото през пролетта. Но има един голям проблем.

„Ние можем да открием още легла и отделения, да намерим лекарства и методи на лечение, но не можем да създадем лекари. Един лекар се създава с години, а в момента има недостиг. Няма как да решим този проблем сега. Можем само да се поучим от случващото се и да изградим стратегия в дългосрочна перспектива – за след 10 години например“, каза д-р Симидчиев.

60 медици от "Пирогов" са активни носители на Covid заради плановия прием на пациенти

Той смята, че грипна епидемия през есента и зимата няма да има, тъй като, ако хората спазват мерките срещу коронавируса, те едновременно се пазят и от грип.

„Ако си спомняте, в началото на пандемията, когато още се отчитаха по няколко десетки случая на Covid на ден, грипната епидемия също затихна. Хората останаха по домовете си и спазваха мерките. Ако обаче сега не го сторят, ще имаме коронавирус и грип едновременно. Тогава не мога да кажа какво ще се случи“, добави пулмологът.

„Положението е едно и също – винаги около 15% от заразените влизат в болници, а от тях 5 на сто попадат в интензивни отделения. Колкото повече заразени има, толкова повече хора ще са в тежко състояние. А определен процент от тях, за жалост, няма да се преборят с вируса. От нас зависи колко хора ще попадат в лечебни заведения“, каза още д-р Симидчиев.

„Но вирусът е тук, той няма да изчезне. Ще продължава да съществува и другата година няма да бъде много по-различна от настоящата“, каза пулмологът. „Важно е обаче да не се създава паника, а хора с експертиза да говорят и да обясняват случващото се спокойно, както и да се спазват наложените мерки“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет