Снимка: © Getty Images

Колко PCR теста реално могат да се обработят в България за едно денонощие? Този въпрос отвори дискусии в социалните мрежи, където се обсъжда броят на пробите от събота, когато бяха отчетени 998 нови случая на Covid-19 от 7742 теста.

Една от тезите на хората във Facebook гласи, че „максималният капацитет на достоверни проби у нас е от 2000 до 3500 на ден“. Твърди се, че машините в лабораториите нямат достатъчно капацитет и не са достатъчно модерни, тъй като България е единствената страна в ЕС, която няма акредитирана клинична лаборатория по стандарт ISO 15189 – гаранция, че стандартите за качество на работа и извършване на тестовете у нас са като в останалата част от континента. Друг аргумент е, че в страната ни се използват машини, които изследват максимум по 12 проби едновременно, а процедурата отнема „най-малко 4 часа“, което означава, че „някой манипулира данните“ и не може да има толкова голям брой "реални" проби на дневна база.

Ответните аргументи гласят, че у нас има „70 лаборатории, които правят по 384 теста на всеки два часа“, което води до извода, че броят на реалните тестове може да е много по-голям. Прави се обаче намек колко „работливи“ са хората в лабораториите и как PCR пробите зависят единствено от тях.

За да отговори на въпроса колко теста могат да се направят на ден, „Булевард България“ се допита до д-р Недялко Калъчев - началник на една от големите лаборатории в България – МДЛ „Цибалаб“. Отговорът му бе красноречив – броят на PCR пробите на дневна база у нас е реален.

„Нашата лаборатория разполага с машина, която има капацитет да изследва максимум 96 теста едновременно“, споделя д-р Калъчев. „Освен това разполага с комплекти с по-малка вместимост на пробите. Голямата машина вади резултати за около 3-4 часа и с нея работят два екипа. Всеки от тях прави по три серии от проби за денонощие, или общо шест. На ден можем да направим между 500 и 600 теста“.

„Цибалаб“ изследва проби на две отделни места в София. Тя е една от общо 62 лицензирани лаборатории за обработване на PCR тестове в България. Справка в сайта на Министерството на здравеопазването показва, че ръководителят на ведомството проф. Костадин Ангелов е обновил списъка последно на 12 октомври. В него попадат лаборатории на много болници, на Националния център по заразни и паразитни болести, както и няколко частни. Сред тях е и лаборатория „Рамус“, която има дълъг списък от филиали - от Бургас и Варна, през Велико Търново, Габрово и Казанлък, до Перник, Благоевград и София.

Доскоро лицензираните лаборатории са били общо 36, но след средата на юли все повече от тях попадат в обновявания непрекъснато списък на здравното министерство.

„Не мога да кажа какъв е капацитетът на останалите лаборатории, но някои от тях използват машини като нашите. Броят на обявените проби всеки ден е реален. Той дори е малък. Трябва да се правят повече тестове“, смята д-р Недялко Калъчев.

За справка – най-много PCR тестове в страната ни са направени на 20 август – 8649, а на 5 септември са били отчетени 8129 проби. 

Според д-р Калъчев – фактът, че нито една българска лаборатория не разполага с акредитация по ISO 15189 – европейският стандарт за качество на изследванията, няма нищо общо с броя на направените PCR тестове.

„Факт е, че България е единствената държава в ЕС без акредитация по този стандарт, що се отнася до тестове за коронавирус. Доскоро бяхме само ние и румънците, сега останахме само ние. Иначе в страната ни има две лаборатории, които са акредитирани, но за осъществяване на други проби. Една от тях е във Военномедицинска академия“, каза специалистът.

В социалните мрежи се появи тезата, че правителството, МЗ и БАБХ умишлено блокират възможността за акредитация на лаборатории по този ISO стандарт, защото "там няма мърдане, а сега всичко е на ръчно управление за целесъобразност". Оказва се обаче, че машините вършат много важна работа и не всичко е "ръчно". Те например правят екстракцията на вирусните частици и изследват едновременно голям брой проби, с което улесняват процеса.

„Цибалаб“ работи с полуакредитация. Направихме опит да я получим, но това е голям ресурс, който една лаборатория трябва да отдели, от гледна точка на логистика, производство, съхранение, трябва да се спазват най-високи стандарти дори за температурата. Затова в България няма акредитация по ISO 15189, защото няма смисъл – разходите са много големи. Но това няма общо с броя на направените тестове за коронавирус“, обясни д-р Калъчев за „Булевард България“.


Сутрешни новини: България мина границата от 1000 заразени на ден; Ирландия обяви втора блокада


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков