Сутрешни новини: България мина границата от 1000 заразени на ден; Ирландия обяви втора блокада Снимка: © Getty Images

България премина границата от 1000 случая на Covid-19 за едно денонощие. През изминалите 24 часа страната ни отбелязва антирекорд от началото на пандемията – 1024 положителни проби. Направените PCR тестове са 4406, което означава, че с положителен резултат са 23,2% от тях.

22 души с коронавирус са починали през последното денонощие. Така жертвите на Covid-19 у нас също преминаха 1000 и вече са 1008.

Инфографика: Covid-19 в България

Най-много заразени има в София – 292. В Пловдив, където бяха върнати някои от старите ограничителни мерки, положителните проби са 109. В Бургас са отчетени 63 нови случая, а във Варна – 60.

Пловдив налага по-строги противоепидемични мерки

През последните 24 часа са се излекували 210 души. Така активните носители на вируса нараснаха още повече и вече са 12 366 при общо 30 527 положителни проби от началото на пандемията. В болници се лекуват 1562 пациенти с Covid-19, а броят на хората в интензивни отделения нарасна рязко до 88.


От другата седмица ще се създаде Национален логистичен щаб, който ще опита да разреши комуникацията между отделните лечебни заведения в различните области у нас, съобщи здравният министър Костадин Ангелов при посещението си в Гоце Делчев. В него ще работят хора на принципа на кол-център и ще са на линия 24 часа в денонощието.

„Държавата ще бъде разделена на 6 региона. Ролята на работещите ще бъде да компенсират всички дефицити, така че хората да получат помощ във всяка една точка, за да няма хора, които да чакат да бъдат настанени, или да има нужда от "Ремдесивир" и да се чака разрешение", каза той, цитиран от здравното министерство.

„Този вирус не може да го борим с КПП-та. Може да го борим с мерки и с интелект, не със страхове. Трябва да го борим с дисциплина, да спазваме правилата. От днес нататък ще въведем безкомпромисен контрол във всяка една точка, в която може да има контролиращ орган. Няма да позволим на никой да си мисли, че може да бъде над правата на всички. Санкциите ще бъдат еднакви за всички, докато хората започнат да спазват мерките", каза още той.


Четирима ученици са сред 15-те души, които са били задържани във Франция след убийството на 47-годишния учител Самуел Пати, който показваше карикатури на пророка Мохамед на своите възпитаници.

Самуел Пати - учителят, преподаващ свобода

Останалите арестувани включват четирима членове на семейството на убиеца – 18-годишния чеченец Абдулах Анзоров, който обезглави учителя по история и качи снимка на ранената му глава в Twitter, преди да бъде ликвидиран от полицията.

Служителите на реда са направили около 40 акции в домовете на всички заподозрени за връзка с убийството. Сред арестуваните има и човек, за когото се твърди, че е „радикален ислямист“.


Маските в румънската столица Букурещ вече са задължителни не само в закрити, но и в открити обществени пространства. Засега мерките ще действат 14 дни, като влязоха в сила от полунощ.

Затварят се ресторанти на закрито, кафенета, театри, кина и казина. Изключение са само ресторантите в хотели и пансиони, които имат право да обслужват настанените гости.

Букурещ минава на онлайн обучение заради нарастващия брой случаи на коронавирус.

В понеделник степента на заразяване в столицата достигна 3,19 на хиляда жители. През последните 24 часа в Румъния са починали 59 души с коронавирус, а общият брой на смъртните случаи в страната достигна 5931. Хоспитализирани са 10 296 пациенти с Covid-19, а 757 от тях са в интензивни отделения.


В понеделник Ирландия обяви едни от най-строгите мерки в Европа срещу коронавируса и отново се върна в положение на блокада. Премиерът Майкъл Мартин каза, че мерките са от ниво 5 на сигурност, след като страната отчете 1031 нови случая на Covid-19.

Малкият бизнес, който не е приоритетен, ще затвори врати, а барове и ресторанти ще могат да работят само с поръчки по домовете. Мерките ще продължат цели шест месеца и влизат в сила в сряда.

Ако гражданин излезе на повече от 5 км от дома си, ще бъде глобен. Училищата обаче остават отворени, защото „не можем и няма да позволим бъдещето на нашите деца да стане жертва на това заболяване“, обяви премиерът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024