Цветя, свещи и надпис „Аз съм Самуел“ – това е гледката във Франция три дни след убийството на 47-годишния Самуел Пати. Нарекоха го „учителят, преподаващ свобода“. Десетки хиляди хора в страната излязоха на протест в знак на солидарност към семейството на обезглавения мъж, който загуби живота си, защото е показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици в час по свобода на словото.

Париж, Лион, Тулуза, Страсбург, Нант, Марсилия, Лил и Бордо потънаха в скръб, но изразиха и гнева си, а към гражданите се присъедини и премиерът Жан Кастекс.

Самуел Пати е бил 47-годишен учител по история и география, който е преподавал в училището Collège Bois-d'Aulne в продължение на пет години. Бил е баща на 5-годишен син, като не е живял заедно със съпругата си. Домът му е на десет минути от учебното заведение в малкото предградие на Париж – Ерагни.

Близките му го определят като „тих и дискретен“, но много „справедлив“. Пати е започнал курс по граждански права през октомври тази година и е преподавал на своите ученици свобода на словото като извънкласно занимание. По време на един от часовете е показал карикатура на пророка Мохамед от сатиричното списание „Шарли Ебдо“, чиято редакция бе нападната от терористи през 2015. Предложил е на учениците, които са мюсюлмани, да излязат от класната стая, ако не са съгласни с методите му. Според един от тях – той е показвал тези карикатури всяка година след атентата срещу „Шарли Ебдо“.

Тази постъпка на 47-годишния мъж е създала противоречиви реакции. Бащата на един от учениците мюсюлмани споделил, че Пати показал карикатура, изобразяваща пророка гол. Той отишъл в училището, за да търси обяснение от Самуел и е призовал останалите родители да се присъединят. Дори определил Пати като „разбойник“, пише The Guardian.

Бащата се оплакал на директора и той свикал среща с учителя. Междувременно родителят подал жалба в съда заради урока на Пати и учителят е трябвало да посети полицейското управление. Тогава казал, че не разбира оплакванията на бащата, чиято дъщеря дори не присъствала в часа, в който той показал карикатурата.

Само седмица и половина след този час – на 16 октомври, 18-годишният чеченец Абдулах Анзоров, който е роден в Москва, отишъл в училището и помолил учениците да идентифицират Самуел Пати. Изчакал го да си тръгне и го настигнал на път за дома му, където използвал 30-сантиметров нож, за да го убие и обезглави.

Минути след убийството публикувал в Twitter снимка на ранената глава на Пати и написал: „В името на Аллах… и към Макрон – лидерът на неверниците, аз екзекутирах един от вашите дяволи, който се осмели да омаловажи Мохамед“. Той почти веднага е бил ликвидиран от полицията.

Убиецът е роден в Москва и е пристигнал във Франция със статут на бежанец. Не е бил известен на антитерористичните власти. Живял е в Нормандия, на около 100 км от сцената на убийството. Нямал е връзка с жертвата на нападението. Попадал е в съда преди, но за дребни престъпления.

„Нашият син имаше учител, който беше много внимателен със своите ученици“, казва Оливие – баща на две деца, които учели при Пати. Той споделя, че е провел дълга дискусия със сина си след убийството на 47-годишния мъж, а тийнейджърът останал „безмълвен“.

„Не съм спал цяла нощ, ужасяващо е“, казва един от съседите на Пати след смъртта му, цитиран от Khaleej Times. „Все още пред себе си виждам джентълмена, който беше там, отсреща. Преди няколко дни той разтоварваше покупките от колата си заедно със своето малко момче. Беше дискретен, но много добър човек, винаги поздравяваше. Мисля, че бе малко срамежлив. Изглеждаше и по-млад от 47“.

Микел Руяр е учил в класа на Пати от 1999 до 2001. Казва, че учителят е бил потаен, но когато е влизал в часовете, е бил много „искрен“. Тогава тепърва е навлизал в професията, обучавайки тийнейджърите на история и география в региона на Париж. А е завършил университет в Лион.

Руяр помни най-вече уроците, които Пати изнасял - като този за Френската революция и за гражданските права. „Организираше дебати помежду ни, всеки трябваше да състави свои собствени аргументи. Тогава говорехме за декриминализацията на канабиса и други подобни теми“.

Мириам Моар от Федерацията на родителите на ученици – FCPE, казва, цитирана от Khaleej Times, че Пати не е бил човек, който да „налива масло в огъня“.

„Участвала съм в срещи на класовете заедно с него“, споделя един от бившите му колеги. „Думите му бяха по-скоро балансирани и той не говореше просто за да каже нещо. Беше справедлив и убеден, че образованието може да промени хората. Искаше да отвори още повече мирогледа на своите ученици – с доброта и хумор“.

„Неговото желание беше да обучава, без да шокира“, казва Дейвид Брънет – друг бивш негов колега от гимназия в Лафайет.

Освен това Пати е бил спортна натура. Обичал да играе тенис и три години подред подновявал членството си в местния клуб. Играел по три пъти в седмицата.

„Учеше свобода на словото“, както каза самият френски президент Еманюел Макрон. Именно затова десетки хиляди французи заявиха: „Аз съм Самуел“ и издигнаха плакати, в които осъдиха „всички врагове на Републиката“. В Париж, където към протестиращите се присъединиха Жан Кастекс и кметът Ан Идалго, гражданите изпяха Марсилезата, а премиерът написа в Twitter: „Няма да ни уплашите. Ние сме Франция!“.

Министърът на образованието Жан.Мишел Бланке обяви, че страната ще победи „враговете на демокрацията“, ако се обедини. Той призова всички учители да изразят солидарността си. Натали, която е учител, каза пред Le Mond, че е на протеста, защото е осъзнала, че „можеш да умреш, докато преподаваш“.

В сряда ще се проведе официална церемония в памет на Самуел Пати, а междувременно разследването продължава. Задържани са 11 души, като четирима от тях са близки на нападателя, а сред арестуваните има и проповедник, описан от френските месии като „радикален ислямист“.


Депутат от Тунис възхвали убийството на френския учител и го грози до 5 г. затвор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024