Депутат от Тунис възхвали убийството на френския учител и го грози до 5 г. затвор Снимка: © Getty Images

В Тунис започна разследване срещу депутат от местния парламент заради обвинения, че е възхвалил убийството на френския учител Самуел Пати в предградие на Париж от страна на 18-годишен мъж. Трагедията разтресе цяла Франция и бе определена като „брутален ислямистки терор“ от президента Еманюел Макрон.

Убиецът, който е роден в Москва и е с чеченски произход, бе ликвидиран от полицията, след като обезглави 47-годишния учител по история преди два дни. Мотивът на нападателя е бил свързан с това, че мъжът показвал пред учениците си карикатури на пророка Мохамед.

Докато подкрепата за убития мъж във Франция сплоти нацията, прокуратурата в Тунис обвини независимия народен представител Рашед Кхиари заради публикациите му в социалните мрежи, в които определя порицаването на пророка Мохамед като „най-големия грях“. Депутатът го грози до 5 години затвор, тъй като антитерористичният закон в страната забранява всякакви актове на „възвеличаване на зверства“.

Ислямската традиция забранява изобразяването на пророка и Кхиари сподели във Facebook: „Да обидиш пратеника на Бог е най-голямото престъпление“. Допълни, че всеки, извършил подобна криминална проява, трябва да „понесе последствията си“.

В друга публикация, след като вече бе обявено, че ще бъде разследван, Кхиари каза, че може да се откаже от имунитета си и от позицията си в парламента, но не и да се „отрече“ от „убеждението за извършеното престъпление“.

„Пророкът е по-важен и по-велик от славата, парламента, политиката и целия свят“, добави депутатът от Тунис.

Неговите думи предизвикаха вълна от критики в африканската страна. Прокурорът от първа инстанция Мошен Дали каза, че коментарите на Кхиари могат да бъдат определени като терористично престъпление.

Кхиари спечели място в парламента през 2019 като част от дясно религиозно движение, след което стана независим депутат, предаде Deutsche Welle.

Междувременно разследването на случая с убийството на учителя Самуел Пати продължава. Сред новите разкрития е фактът, че нападателят помолил учениците да идентифицират своя преподавател, след което 18-годишният чеченец го е проследил и го е застрелял. Вече 10 души във Франция са арестувани, а полицията разследва евентуални връзки с ислямски екстремисти.

Според прокурора Жан-Франсоа Рикар – убиецът на Самуел Пати е 18-годишният Абдулах А. Той е роден в Москва и е пристигнал във Франция със статут на бежанец. Не е бил известен на антитерористичните власти. Живял е в Нормандия, на около 100 км от сцената на убийството. Нямал е връзка с жертвата на нападението. Попадал е в съда преди, но за дребни престъпления.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024