Снимка: © Getty Images

В Тунис започна разследване срещу депутат от местния парламент заради обвинения, че е възхвалил убийството на френския учител Самуел Пати в предградие на Париж от страна на 18-годишен мъж. Трагедията разтресе цяла Франция и бе определена като „брутален ислямистки терор“ от президента Еманюел Макрон.

Убиецът, който е роден в Москва и е с чеченски произход, бе ликвидиран от полицията, след като обезглави 47-годишния учител по история преди два дни. Мотивът на нападателя е бил свързан с това, че мъжът показвал пред учениците си карикатури на пророка Мохамед.

Докато подкрепата за убития мъж във Франция сплоти нацията, прокуратурата в Тунис обвини независимия народен представител Рашед Кхиари заради публикациите му в социалните мрежи, в които определя порицаването на пророка Мохамед като „най-големия грях“. Депутатът го грози до 5 години затвор, тъй като антитерористичният закон в страната забранява всякакви актове на „възвеличаване на зверства“.

Ислямската традиция забранява изобразяването на пророка и Кхиари сподели във Facebook: „Да обидиш пратеника на Бог е най-голямото престъпление“. Допълни, че всеки, извършил подобна криминална проява, трябва да „понесе последствията си“.

В друга публикация, след като вече бе обявено, че ще бъде разследван, Кхиари каза, че може да се откаже от имунитета си и от позицията си в парламента, но не и да се „отрече“ от „убеждението за извършеното престъпление“.

„Пророкът е по-важен и по-велик от славата, парламента, политиката и целия свят“, добави депутатът от Тунис.

Неговите думи предизвикаха вълна от критики в африканската страна. Прокурорът от първа инстанция Мошен Дали каза, че коментарите на Кхиари могат да бъдат определени като терористично престъпление.

Кхиари спечели място в парламента през 2019 като част от дясно религиозно движение, след което стана независим депутат, предаде Deutsche Welle.

Междувременно разследването на случая с убийството на учителя Самуел Пати продължава. Сред новите разкрития е фактът, че нападателят помолил учениците да идентифицират своя преподавател, след което 18-годишният чеченец го е проследил и го е застрелял. Вече 10 души във Франция са арестувани, а полицията разследва евентуални връзки с ислямски екстремисти.

Според прокурора Жан-Франсоа Рикар – убиецът на Самуел Пати е 18-годишният Абдулах А. Той е роден в Москва и е пристигнал във Франция със статут на бежанец. Не е бил известен на антитерористичните власти. Живял е в Нормандия, на около 100 км от сцената на убийството. Нямал е връзка с жертвата на нападението. Попадал е в съда преди, но за дребни престъпления.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията