Сутрешни новини: Австрия и Дания променят правилата за пътуващи българи, мачът Джошуа - Пулев получи дата Снимка: © Getty Images

998 са новите случаи на потвърдена коронавирусна инфекция за последното денонощие, показват данните на системата на Министерството на здравеопазването.

Още 14 души са починали през изминалия ден.

Направени са общо 7442 теста, спрямо които новите случаи отново са над 13%. В болница остават 1450 души, от които 76 са в интензивните отделения на страната. Активни носители на вируса са 10 672 души, докато излекуваните за последното денонощие са само 197.

Инфографика: Covid-19 в България


От събота, 17 октомври, Австрия променя досегашния режим на достъп от България, като ще сведе ограничителните мерки до гражданите на 16 области в страната, а не за всички.

Пристигащите Благоевград, Бургас, Добрич, Габрово, Ямбол, Кърджали, Монтана, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Варна ще трябва да представят отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа, за да могат да влязат свободно на територията на Австрия.

В противен случай пристигащите от тези области ще трябва да се подложат на 10-дневна карантина, която може да се прекъсне с отрицателен PCR тест на място, направен до 48 ч.

За пристигащите от другите български области не се изисква PCR тест или 10-дневна карантина.

От 17 октомври 2020 г. обаче Дания въвежда ограничителни мерки за пътуващите от България. Страната ни ще бъде включена в категорията „рискови страни“, предвид увеличения брой на заразените с COVID 19 у нас. Гражданите, пътуващи от България, ще могат да посетят Дания само по „уважителни“ причини.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251.


Мачът на Кубрат Пулев и Антъни Джошуа беше потвърден официално - датата на срещата е 12 декември, мястото - О2 в Лондон.

Джошуа ще защитава титлите си срещу претендента от България, след като Covid-19 отлагаше неколкократно двубоя през 2020 г.

Все още не е сигурно дали в арената ще бъде допусната публика и при какви условия.

"Макар че е странно да мислим за мач на Антъни Джошуа без десетки хиляди фенове в залата, ще направим всичко по силите си, за да лобираме за безопасното присъствие на зрителите на събитието, ще трябва да продължим напред", казва промоутърът Еди Хърн в съобщението, с което мачът беше официално потвърден.


Франция беше разтърсена от нова терористична атака, при която нападател уби учител с нож и го обезглави край училище в предградие на Париж. Извършителят на тежкото престъпление е ликвидиран от полицията.

Президентът Еманюел Макрон определи случилото се като ислямистка терористична атака.

Предполагаемият мотив на нападателя е свързан с това, че учителят е показвал карикатури на пророка Мохамед пред учениците си.

Споерд Figaro, нападателят е от руски произход и е мюсюлманин по религиозни убеждения. Роден е през 2002 г. в Москва. Крещял е "Аллах е велик", преди да бъде убит. Parisien твърди, че мъжът е от чеченски произход, известен е на полицията заради криминални прояви.

Покушението се случва, докато в Париж тече съдебният процес за екзекуцията на художниците и журналистите от Charlie Hebdo през 2015 г.

Четирима души са арестувани във връзка със снощното нападение, сред тях има и едно непълнолетно лице.

Според Le Monde загиналият учител е преподавал история и география. Часът, в който е показал карикатурите, е бил посветен на свободата на словото и процеса за Charlie.

Медията твърди, че преподавателят е поканил учениците си - мюсюлмани да излязат от класната стая, ако смятат, че това, което прави, е обидно. Някои от техните родители са се оплакали пред училищното ръководство от подхода на учителя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024