Здравните власти в Пловдив са притеснени от нарастващия брой нови случаи на Covid-19 в областта и поради тази причина връщат някои от ограничителните мерки, които важаха и преди.

От днешна дата отново влиза в сила правилото в големите хипермаркети (не само за хранителни стоки) да се допускат максимум 100 души едновременно, обяви местният кризисен щаб след заседанието си. Започват масови проверки в градския транспорт, в магазините и останалите затворени пространства, където ще се налагат глоби, ако гражданите не носят маски.

"От днес се увеличава двойно контролът - масирани проверки за спазването на мерките: носене на маски в автобусите, в магазините и на затворени пространства. И тези леки мерки не се спазват на много места. Навсякъде ще бъдат сложени указателни табели - от 300 до хиляда лева глоба за физически лица. Обръщам се към всички граждани - ако се блокира здравната система, и най-обикновената настинка ще бъде опасна“, каза областният управител Дани Каназирева, цитирана от Plovdiv24.

Инфографика: Covid-19 в България

„Ние сме 18 общини, а във всичките извън Пловдив имаме само две болници - в Асеновград и Карлово. Всички останали идват в Пловдив. Не можем да запълним всички отделения само с Covid-пациенти“, каза тя.

Свободните легла за пациенти с коронавирус в града са общо 98, добави тя. „Днес имаме пет медицински лица с положителни проби. В УМБАЛ "Свети Георги" към днешна дата нямаме места. Затягаме контрола“.

До момента в област Пловдив са регистрирани 2602 положителни проби за вируса, сочат данните на Единния информационен портал на Министерството на здравеопазването. През изминалото денонощие са отчетени 11 заразени.

Още двама лекари станаха жертви на Covid у нас

"Правим проверки в градския транспорт и в магазините. Във влака Асеновград - Пловдив - също. Трябва да бъдем по-дисциплинирани, трендът върви нагоре, затова сме виновни всички ние. Ако продължава така, ще бъдем принудени да вземем други мерки", каза Каназирева.

От днес повече полицейски екипи ще следят за спазването на ограниченията не само в Пловдив, но и „в най-малките населени места", съобщи шефът на ОД МВР Йордан Рогачев.


Хората с нулева кръвна група може да са изложени на по-малък ръск от зараза с Covid

Уморихме се да се страхуваме, но кой ще смени лекарите?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024