Снимка: © Unsplash

Към момента в България 469 ученици и 453 учители са дали положителни проби за Covid-19 и системата на образованието не е изолирана от това, което се случва в страната. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в „Здравей, България“ по NOVA.

„Прави впечатление, че учителите са много повече като процент, защото като съвкупност те са десет пъти по-малко от учениците. Те се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване", сподели той. 

„Статистически погледнато, учителите боледуват толкова, колкото и другите активни хора на тази възраст. Всеки 80-ти човек у нас е учител. 90 хиляди души са учители. Над 400 са с хронични заболявания, но дори повече от тях са рискови. Дори да се стигне до невъзможност за заместване на учителите, директорите трябва да разрешават на преподавателите да излизат в отпуск“, каза каза образователният министър.

Две български учителки станаха жертви на Covid-19

Въпреки всичко - цялостно затваряне на училища в България заради пандемията не се предвижда, а вместо това има три конкретни нива за вземане на решения дали едно учебно заведение ще премине към онлайн обучение.

„Имаме три нива на решение за затваряне. Първото е на ниво паралелка - при карантинирани 15% от учениците. Второто - на ниво училище  - по предложение на директора или при 20 на сто отсъстващи ученици. И третото – на ниво област – при влошаване на епидемичната обстановка, за момента нямаме такива решения. А на ниво държава не предвиждаме цялостно преминаване към онлайн обучение. Вероятно ще стигнем и до тази ситуация – или ако се усложни обстановката с Covid-19, или в седмиците на сезонните грипни вируси“, каза Вълчев.

Вчера той издаде заповед, с която училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда по предложение на ръководителите на образователните институции и след разрешение от министъра.

Училищните директори вече могат да предлагат "превключване" към онлайн обучение

На въпрос защо е прехвърлил отговорността в ръцете на директорите и педагогическите съвети, Вълчев отговори: „Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, увреждаме психиката на децата, лишаваме ги от право на качествено образование, караме родителите да стоят вкъщи. Ние решихме да действаме локално, защото това е най-добрият вариант. Много по-грешно е да вземем централни решения. Имаме областни щабове, които могат да вземат разрешение да се затвори цялата община или цялата област“.

Преди седмица почина учителка от Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище, а осмокласниците, на които е била класна, разпространиха отворено писмо, че се страхуват да не заразят преподавателите си и отказват да влязат в клас. Училището в крайна сметка премина на дистанционно обучение. В неделя починаха още две учителки – 49-годишна преподавателка от Шумен и 48-годишна от Разград.

„От Търговище дойде практическата необходимост за заповедта – там имаше голям брой запитвания за преминаване на онлайн обучение“, каза Вълчев. „В последните седмици имаме повишен брой процент отсъствия, много ученици кихат, кашлят, учителите ги връщат, отбелязват ги като отсъстващи. Ако я нямаше тази заповед, нямаше да се затварят училища. Целта е вместо да затворим 10% от общините и областите, да затворим 10% там, където има проблем“.

„Нямаме формула, която да балансира правото на образование със здравето. Най-честите грешки са да се вземе едно решение прекалено рано или прекалено късно. Ако гледаме здравето – затваряме всичко. Ако балансираме между различните права, тогава най-добрата формула е локално да се вземат решенията“, каза още министърът на образованието.

Той обясни, че връчването на контрола в ръцете на директорите и педагогическите съвети, не отменя собствената му отговорност. Каза, че нито те, нито той, са експерти епидемиолози, но „виждаме, чувстваме и трябва да търсим баланса в движение“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията