Снимка: © Getty Images

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда по предложение на ръководителите на образователните институции и след разрешение от министъра на образованието и науката. Това предвижда новата заповед на министър Красимир Вълчев, публикувана в сайта на ведомството на 26 октомври.

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от директорите на училища в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в "червена" или "оранжева" зона, тоест - областите с над 60 заразени на 100 хиляди от населението. Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или поставени под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за Covid-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние.

За да бъде издадено разрешение, е необходимо предложението да бъде взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет, а и да се отчете мнението на преобладаващата част от родителите.

Заповедта на министър Вълчев предвижда преминаването към онлайн обучение на учениците от 1 до 4 клас да става само при крайна необходимост. Първо се предлага превключване от разстояние за гимназиалните класове, след това за прогимназиалните, а най-накрая за началните - при обективна невъзможност да се продължи присъствено.

"Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците", съобщиха от Министерството на образованието.


Училища ще се затварят, ако 20% от учениците са с грипоподобни симптоми или болни с Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички