Снимка: © Getty Images

Ако 20% от учениците в дадено училище в България покажат грипоподобни симптоми или дадат положителни проби за Covid-19, ще се затваря цялото учебно заведение. Става въпрос не само за зараза с коронавирус, а и за сезонните грипове. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев в „Тази сутрин“ по bTV.

„Тогава ще се затваря цялото училище, а може да се вземат мерки и на ниво град, община или област. Когато сезонните грипни вируси се натрупат с коронавируса, ситуацията ще стане по-сложна. Имаме надежда, че вирусът ще бъде пресечен и че ситуацията няма да се влошава“, каза той.

Вълчев обяви, че моделът на обучение се запазва и няма да се въвеждат нови мерки в училищата въпреки нарастващия брой нови случаи на Covid-19 у нас. Засега няма планове за преминаване изцяло към онлайн обучение.

Маските на открито стават задължителни от 22 октомври

„Запазваме модела на невзаимодействие между паралелките, така че да може да се осъществява ефективен обучителен процес. Позитивното е, че при този модел не се изискват маски в час, но негативното е големият брой карантинирани. Имаме 8,5 на 1000 учители и ученици, които са карантинирани“, каза той.

На въпрос колко далеч сме от въвеждане на пълно онлайн обучение за учениците, Вълчев отговори, че ситуацията е динамична и непредвидима. „Категоричното ни решение е да продължим максимално с присъственото обучение. Следим положението, мерки могат да се вземат на локално ниво“.

Той обясни, че прагът на „тревожност“ в Търговище, където почина учител от Първо СУ „Св. Седмочисленици“, е преминат.

Ученици се грижат за учители: Отказват да се върнат в клас, след като преподавател почина с Covid

„Няма как да го избегнем, защото всеки 80-и жител на България е учител. След като имаме починали, вероятно е сред тях да има учител. 18% от учениците в Първо СУ в Търговище са със симптоми на Covid – така беше към понеделник. Учениците от 5 до 12 клас минават на обучение в електронна среда. Това ще бъде алгоритъм оттук нататък – ако се вземе решение за затваряне, най-малките да останат последни“, каза Вълчев.

На национално ниво са подадени 550 молби за преминаване на онлайн обучение по здравословни причини, каза още той. Добави, че министерството препоръчва на учителите да носят шлемове в класната стая, а извън нея – маски.

Вълчев каза, че съотношението между заразени ученици и учители е 1:10. „При преподавателите процентът е по-висок от средния за страната“, добави той. „Учителите се притесняват, всички сме притеснени, като гледаме увеличаване на стойностите на заразените“.

Сутрешни новини: 1336 заразени от 11 505 проби; САЩ съди Google за монопол

Образователният министър обяви, че ще се създаде своеобразен фонд за устройства като лаптопи за учители и ученици. Сега министерството е поръчало 16 хиляди нови устройства, които ще послужат на учители при онлайн обучение, както и за децата, които иначе нямат възможност да се включат онлайн. Вълчев се надява до пролетта във фонда да има около 96 хиляди лаптопа.

По думите му – 300 от 2400 нямат топла вода, а това, заедно с наличието на сапун, е задължителна мярка за спазване на хигиена по време на пандемията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена