Ученици се грижат за учители: Отказват да се върнат в клас, след като преподавател почина с Covid Снимка: © 1su-tg.com

Учителка от Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище е починала с Covid-19, а учениците от нейния клас отказват да се върнат в класните стаи, за да не застрашат здравето и живота на останалите преподаватели.

Новината за смъртта на преподавателката съобщи директорът на учебното заведение Севдалина Зафирова пред „Дарик“. А във Facebook колегите на починалата учителка – Анета Милева и Силвия Малинова, публикуваха съобщения, които са им били изпратени от нейния клас. Учениците са обявили, че няма да ходят на училище цяла седмица и питат преподавателите към кого трябва да се обърнат, за да продължат обучението си онлайн, тъй като са останали без класен учител.

Преподавателката се е почувствала зле миналата неделя и развила пневмония. Оказало се, че пробата ѝ за коронавирус била положителна и тя починала миналия вторник, съобщи директорът на училището.

Инфографика: Covid-19 в България

Според директора – децата се обвиняват, че заразили преподавателите си и затова не желаят да рискуват здравето им, връщайки се в класните стаи.

"Те са много емоционален клас, много им се събра. В четвъртък беше погребението на класната им. След това и тяхна съученичка се оказа контактна на положителен родител. При нас стресът е огромен, имаме трима учители в болница", каза още директорът.

"Паралелката е решила една седмица да се обучава онлайн, за да се пресече заразата с цел опазване живота на учителите", каза директорката Севдалина Зафирова пред БНР. "Ако положението със заразените не се нормализира, най-вероятно ще останем и повече", добави директорът пред националното радио.

Други 14 преподаватели отсъстват по различни причини, някои са под карантина. В училището учат 1200 ученици и някои от тях имат симптоми. Цял 10-и клас е почти без обоняние, но учениците продължават да присъстват в часовете, каза Зафирова и допълни, че никой не може да задължи родителите да тестват децата си, а от РЗИ дават предписание за карантина само при положителна проба.

„Докъде я докарахме – децата да се грижат за нас, а не областта и РЗИ“, коментира във Facebook Стефан Иванов – учител от II СУ „Професор Никола Маринов“ в Търговище.

„Без думи! С такива деца, България ще я има!“, пише друг жител на града под публикацията на учителката Анета Милева, публикувана в неделя. Колежката ѝ Силвия Малинова потвърждава, че от 8 „г“ клас искат да продължат онлайн: „Да, и на мен писаха децата. Какво се случва? Срамота! Децата мислят за нас“. А Милева добавя: „Споделих съобщението, заради всички онези, които твърдят, че учителите не искат да работят. Акцентът е на съвсем друго място! Вчера бяхме обвинени, че не искаме да работим. А и тук ясно личи отношението на децата към учителите, тяхната загриженост“.

Трогнати от постъпката на осмокласниците останаха още хора. „Кажете на тези деца, че са прекрасни“, „Тези деца са научили най-важните уроци от своите учители!“, „Горд съм с тези деца, но изключително ме е срам от обществото ни!“, гласят останалите коментари.

В Първо СУ и във Второ СУ "Никола Маринов" към момента има по 8 положителни проби на ученици. Това са и двете най-големи училища в Търговище. По решение на ръководствата - те сами си изследват учителите със средствата, заложени в делегираните бюджети.

Желанието на местната власт в Търговище е било още миналата сряда двете най-големи училища в града със случаи на коронавирус да преминат за две седмици под карантина, докато се уталожи заразата, изготвен е бил график, но късно вечерта решението е било отменено по неясни причини.

Съмненията са, че в двете училища заразата е тръгнала от панаира "Празнична фиеста", разположен само на метри от оградата на Първо СУ "Св. Седмочисленици" от 9 до 15 септември. "Не мога да твърдя, че това е така", каза пред „Дарик“ директорът.

Търговище е една от двете най-засегнати области от коронавируса в страната, заедно с Благоевград. Това са двете червени зони на картата, в които заболяемостта надмина 120 заразени на 100 хиляди от населението.


Уморихме се да се страхуваме, но кой ще смени лекарите?

Още един лекар стана жертва на Covid у нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023