Ученици се грижат за учители: Отказват да се върнат в клас, след като преподавател почина с Covid Снимка: © 1su-tg.com

Учителка от Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище е починала с Covid-19, а учениците от нейния клас отказват да се върнат в класните стаи, за да не застрашат здравето и живота на останалите преподаватели.

Новината за смъртта на преподавателката съобщи директорът на учебното заведение Севдалина Зафирова пред „Дарик“. А във Facebook колегите на починалата учителка – Анета Милева и Силвия Малинова, публикуваха съобщения, които са им били изпратени от нейния клас. Учениците са обявили, че няма да ходят на училище цяла седмица и питат преподавателите към кого трябва да се обърнат, за да продължат обучението си онлайн, тъй като са останали без класен учител.

Преподавателката се е почувствала зле миналата неделя и развила пневмония. Оказало се, че пробата ѝ за коронавирус била положителна и тя починала миналия вторник, съобщи директорът на училището.

Инфографика: Covid-19 в България

Според директора – децата се обвиняват, че заразили преподавателите си и затова не желаят да рискуват здравето им, връщайки се в класните стаи.

"Те са много емоционален клас, много им се събра. В четвъртък беше погребението на класната им. След това и тяхна съученичка се оказа контактна на положителен родител. При нас стресът е огромен, имаме трима учители в болница", каза още директорът.

"Паралелката е решила една седмица да се обучава онлайн, за да се пресече заразата с цел опазване живота на учителите", каза директорката Севдалина Зафирова пред БНР. "Ако положението със заразените не се нормализира, най-вероятно ще останем и повече", добави директорът пред националното радио.

Други 14 преподаватели отсъстват по различни причини, някои са под карантина. В училището учат 1200 ученици и някои от тях имат симптоми. Цял 10-и клас е почти без обоняние, но учениците продължават да присъстват в часовете, каза Зафирова и допълни, че никой не може да задължи родителите да тестват децата си, а от РЗИ дават предписание за карантина само при положителна проба.

„Докъде я докарахме – децата да се грижат за нас, а не областта и РЗИ“, коментира във Facebook Стефан Иванов – учител от II СУ „Професор Никола Маринов“ в Търговище.

„Без думи! С такива деца, България ще я има!“, пише друг жител на града под публикацията на учителката Анета Милева, публикувана в неделя. Колежката ѝ Силвия Малинова потвърждава, че от 8 „г“ клас искат да продължат онлайн: „Да, и на мен писаха децата. Какво се случва? Срамота! Децата мислят за нас“. А Милева добавя: „Споделих съобщението, заради всички онези, които твърдят, че учителите не искат да работят. Акцентът е на съвсем друго място! Вчера бяхме обвинени, че не искаме да работим. А и тук ясно личи отношението на децата към учителите, тяхната загриженост“.

Трогнати от постъпката на осмокласниците останаха още хора. „Кажете на тези деца, че са прекрасни“, „Тези деца са научили най-важните уроци от своите учители!“, „Горд съм с тези деца, но изключително ме е срам от обществото ни!“, гласят останалите коментари.

В Първо СУ и във Второ СУ "Никола Маринов" към момента има по 8 положителни проби на ученици. Това са и двете най-големи училища в Търговище. По решение на ръководствата - те сами си изследват учителите със средствата, заложени в делегираните бюджети.

Желанието на местната власт в Търговище е било още миналата сряда двете най-големи училища в града със случаи на коронавирус да преминат за две седмици под карантина, докато се уталожи заразата, изготвен е бил график, но късно вечерта решението е било отменено по неясни причини.

Съмненията са, че в двете училища заразата е тръгнала от панаира "Празнична фиеста", разположен само на метри от оградата на Първо СУ "Св. Седмочисленици" от 9 до 15 септември. "Не мога да твърдя, че това е така", каза пред „Дарик“ директорът.

Търговище е една от двете най-засегнати области от коронавируса в страната, заедно с Благоевград. Това са двете червени зони на картата, в които заболяемостта надмина 120 заразени на 100 хиляди от населението.


Уморихме се да се страхуваме, но кой ще смени лекарите?

Още един лекар стана жертва на Covid у нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024