Снимка: © 1su-tg.com

Учителка от Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище е починала с Covid-19, а учениците от нейния клас отказват да се върнат в класните стаи, за да не застрашат здравето и живота на останалите преподаватели.

Новината за смъртта на преподавателката съобщи директорът на учебното заведение Севдалина Зафирова пред „Дарик“. А във Facebook колегите на починалата учителка – Анета Милева и Силвия Малинова, публикуваха съобщения, които са им били изпратени от нейния клас. Учениците са обявили, че няма да ходят на училище цяла седмица и питат преподавателите към кого трябва да се обърнат, за да продължат обучението си онлайн, тъй като са останали без класен учител.

Преподавателката се е почувствала зле миналата неделя и развила пневмония. Оказало се, че пробата ѝ за коронавирус била положителна и тя починала миналия вторник, съобщи директорът на училището.

Инфографика: Covid-19 в България

Според директора – децата се обвиняват, че заразили преподавателите си и затова не желаят да рискуват здравето им, връщайки се в класните стаи.

"Те са много емоционален клас, много им се събра. В четвъртък беше погребението на класната им. След това и тяхна съученичка се оказа контактна на положителен родител. При нас стресът е огромен, имаме трима учители в болница", каза още директорът.

"Паралелката е решила една седмица да се обучава онлайн, за да се пресече заразата с цел опазване живота на учителите", каза директорката Севдалина Зафирова пред БНР. "Ако положението със заразените не се нормализира, най-вероятно ще останем и повече", добави директорът пред националното радио.

Други 14 преподаватели отсъстват по различни причини, някои са под карантина. В училището учат 1200 ученици и някои от тях имат симптоми. Цял 10-и клас е почти без обоняние, но учениците продължават да присъстват в часовете, каза Зафирова и допълни, че никой не може да задължи родителите да тестват децата си, а от РЗИ дават предписание за карантина само при положителна проба.

„Докъде я докарахме – децата да се грижат за нас, а не областта и РЗИ“, коментира във Facebook Стефан Иванов – учител от II СУ „Професор Никола Маринов“ в Търговище.

„Без думи! С такива деца, България ще я има!“, пише друг жител на града под публикацията на учителката Анета Милева, публикувана в неделя. Колежката ѝ Силвия Малинова потвърждава, че от 8 „г“ клас искат да продължат онлайн: „Да, и на мен писаха децата. Какво се случва? Срамота! Децата мислят за нас“. А Милева добавя: „Споделих съобщението, заради всички онези, които твърдят, че учителите не искат да работят. Акцентът е на съвсем друго място! Вчера бяхме обвинени, че не искаме да работим. А и тук ясно личи отношението на децата към учителите, тяхната загриженост“.

Трогнати от постъпката на осмокласниците останаха още хора. „Кажете на тези деца, че са прекрасни“, „Тези деца са научили най-важните уроци от своите учители!“, „Горд съм с тези деца, но изключително ме е срам от обществото ни!“, гласят останалите коментари.

В Първо СУ и във Второ СУ "Никола Маринов" към момента има по 8 положителни проби на ученици. Това са и двете най-големи училища в Търговище. По решение на ръководствата - те сами си изследват учителите със средствата, заложени в делегираните бюджети.

Желанието на местната власт в Търговище е било още миналата сряда двете най-големи училища в града със случаи на коронавирус да преминат за две седмици под карантина, докато се уталожи заразата, изготвен е бил график, но късно вечерта решението е било отменено по неясни причини.

Съмненията са, че в двете училища заразата е тръгнала от панаира "Празнична фиеста", разположен само на метри от оградата на Първо СУ "Св. Седмочисленици" от 9 до 15 септември. "Не мога да твърдя, че това е така", каза пред „Дарик“ директорът.

Търговище е една от двете най-засегнати области от коронавируса в страната, заедно с Благоевград. Това са двете червени зони на картата, в които заболяемостта надмина 120 заразени на 100 хиляди от населението.


Уморихме се да се страхуваме, но кой ще смени лекарите?

Още един лекар стана жертва на Covid у нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании.