Още двама лекари станаха жертви на Covid у нас Снимка: © Getty Images

Още двама лекари в България станаха жертва на Covid-19. 63-годишната гинеколожка от Хасково д-р Надежда Стайкова загуби битката с коронавируса през изминалото денонощие, обявиха от областния кризисен щаб. През последните дни е работила само като специалист в извънболничната помощ. Имала е придружаващи заболявания – диабет и сърдечно-съдови проблеми.

Уморихме се да се страхуваме, но кой ще смени лекарите?

Лекарката е дала положителна проба за коронавирус на 13 октомври, а три дни по-късно е била настанена в инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково. На 18 октомври е била преместена в интензивното отделение на болницата след влошаване на състоянието и в същия ден е починала.

Инфографика: Covid-19 в България

Още един лекар от Добрич загуби битката с Covid-19. Д-р Николина Кулева е починала в болницата в града, съобщиха БНР и БНТ. 59-годишната жена е постъпила в многопрофилната болница преди 11 дни. Страдала е от двустранна пневмония. Веднага е била интубирана, но въпреки усилията на колегите ѝ, е починала през изминалата нощ.

Д-р Кулева е била дългогодишен училищен лекар и специалист в Първа поликлиника в Добрич. Работила е и в Дома за деца, лишени от родителска грижа. Тя е страдала от диабет и е имала сърдечно заболяване, съобщиха от националното радио.

За последното денонощие у нас починаха 18 души с Covid-19, а една четвърт от взетите проби се оказаха положителни - така отчетохме 395 нови случая на инфекцията. Потвърдените случаи при медицинския персонал в страната са 1551, а 11 574 души са активни носители на заразата.

Сутрешни новини: Една четвърт от PCR пробите са положителни; Италия затегна мерките още повече

Преди два дни, на 66-годишна възраст почина д-р Георги Хубчев - началник на АГ-отделението на УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас - акушер-гинеколог с дългогодишен опит и носител на отличието "Доктор на годината" от 2019 г. Само 6 часа след като споделя, че не му е добре, докторът вече е бил приет в реанимация. Доктор Хубчев е бил сравнително здрав човек, бивш спортист не е имал никое от характерните придружаващи заболявания за повечето жертви на Covid-19.


"Вирусът смля този пациент за 48 часа": Водещ гинеколог от Бургас почина от Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024