Маските на открито стават задължителни от 22 октомври Снимка: © Getty Images

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че ще издаде заповед за задължително носене на предпазни маски на открито от четвъртък, 22 октомври.

"Преследваме медицински цели. Целим да намалим броя на заболелите бълграски граждани, за да може по-малко хора да влизат в лечебни заведния. Целим и да предпазим лекарите в болниците. Виждате какво се случва в последната седмица - нараства броят на медиците, които губят битката с Covid-19", каза здравният министър на посещение в Ловеч.

Мозъци на открито

Заповедта му ще бъде публикувана в сряда, за да имат време гражданите да се снабдят с маски, каза той.

Маските ще бъдат задължителни до края на месец ноември, ако дотогава тенденцията за увеличение на броя на случаите продължава.

Едновременно с въвеждането на тази мярка - Ангелов ще разпише съкращаване на срока за карантина за хора с положителна проба за Covid-19 от 14 на 10 дни, ако съответното лице не проявява симптоми на заболяване към десетия ден от изолацията си.

Ангелов не коментира критиките от страна на лекари за това, че намаляването на карантинния срок и премахването на повторния тест на 14-тия ден може да доведе до още по-голямо разпространение на епидемията, включително сред медицинския персонал.

Досега носенето на защитни маски бе задължително за "всички лица, когато се намират в закрити обществени пространства, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.".

Д-р Трифон Вълков: Новата мярка с маските е абсурдна - те не са ефективни и след първата минута

Нарушенията на тази заповед бяха масови през последните седмици, затова се стигна до обещания на здравните служби, че ще засилят контрола по изпълнението й.

Досегашната заповед на МЗ съдържа изключение за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници, участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници.

Ако това изключение остане в сила, баровете и ресторантите ще останат с по-лек противоепидемичен режим, отколкото улиците и парковете на населените места.

Министърът на здравеопазването обяви още, че президентът Румен Радев ще трябва да бъде поставен под карантина, след като се прибере от Естония.

Държавният глава беше принуден да прекрати посещението си в страната, след като стана ясно, че той е контактно лице на човек с положителна проба за Covid-19 - началника на ВВС ген. Димитър Петров.

Защо Covid-19 прекрати визитата на Радев в Естония преждевременно

"На 16 октомври (петък) президентът е бил в контакт с ген. Петров, а на 18-ти (неделя) ген. Петров е дал положителен тест за Covid-19. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Ефтимов за това, че е бил контактен с генерал Петров. Какво се случва оттук нататък: той ще кацне в България и в момента, в който кацне, той попада в обхвата на заповедта като контактно лице. Като такова лице той ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложено да му се направи PCR тест на летището и докато излязат резултатите, той ще бъде поставен под карантина. На всички (от екипажа) ще им бъде предложено да си направят тестове и ако имат оплаквания, да уведомят или личния си лекар, или РЗИ", каза Ангелов пред журналисти.

От изявлението му не стана ясно кога точно Радев е разбрал за положителния тест.

Хората с нулева кръвна група може да са изложени на по-малък риск от зараза с Covid

Ученици се грижат за учители: Отказват да се върнат в клас, след като преподавател почина с Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023