Защо Covid-19 прекрати визитата на Радев в Естония преждевременно
  • Президентът Румен Радев е прекратил участието си в срещата на върха "Три морета" в Естония, където пристигна само преди ден.
  • Причината: ръководителят на ВВС ген. Димитър Петров е дал положителна проба за Covid-19 два дни след обща церемония с Радев.
  • За контакта на президента с Covid-позитивно лице се разбра не от българска страна, а от официално съобщение на естонското правителство.
  • От Президентството оправдаха решението да не спрат делегацията за Естония на 19 октомври с това, че "че Румен Радев "няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус".
  • Радев обвини "доброжелателите си в България" за това, че са организирали "активно мероприятие" срещу него, като са информирали естонските власти за контакта му с ген. Петров;

Официалното обяснение на пресцентъра на "Дондуков" 2 за внезапното връщане в България гласи, че причината е свързана с "усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма".

В съобщение от естонското президентство обаче се разбира, че Румен Радев е имал контакт със заразен от Covid-19 човек още преди да тръгне от България, включително се посочва, че са "взети всички мерки за безопасност и българската делегация е изолирана в хотела".

"Вчера следобед се оказа, че президентът Радев е бил в контакт с позитивен на Covid-19 човек, преди да пристигне в Естония.", се казва в информацията през профила на естонския президент Керсти Калюлайд. "Поради тази причина държавният глава на България не участва във вчерашната вечеря на инициативата "Три морета". Говорих тази сутрин с президента Румен Радев и се съгласихме, че при тези обстоятелства прекратяването на визитата е единствената правилна стъпка".

От пресцентъра на българския президент публикуваха второ съобщение, в което твърдят, че Радев се е тествал за Covid-19 "още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин", а резултатът му е бил отрицателен.

Институцията обаче влиза в противоречие с информацията на естонските си колеги.

В уточнението на "Дондуков 2" се твърди, че "Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина".

При кацането си в България Румен Радев направи кратко изявление за журналистите, в което обвини неназовани "доброжелатели" в организирането на "активно мероприятие", което да провали визитата му в Естония.

"Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, дълбоко загрижени за моето здраве, за моито изяви побързаха зад гърба ми да представят пред естонската страна своята версия за контакт с Covid. Това е активно мероприятие. Нито аз, нито вие сте били поставени под карантина в Естония. Аз съм в непрекъснат контакт с хиляди хора, но стриктно спазвам всички здравни мерки. Не съм имал проблем, нямам такъв и сега. Намирам се чудесна физическа форма, без никакви симптоми. На моите доброжелатели пожелавам същото", каза той на летището.

Не стана ясно защо президентската администрация е спестила на естонските си колеги информацията за срещата на Радев с ген. Димитър Петров (с потвърдена проба за Covid от неделя), вместо да допусне "доброжелателите" да го изненадат в Талин.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че Радев трябва да бъде поставен под карантина, докато не проведе нов тест за коронавирусна инфекция (независимо, че вече е направил такъв в чужбина).

"Какво се случва оттук нататък: той ще кацне в България и в момента, в който кацне, той попада в обхвата на заповедта като контактно лице. Като такова лице той ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложено да му се направи PCR тест на летището и докато излязат резултатите, той ще бъде поставен под карантина. На всички (от екипажа) ще им бъде предложено да си направят тестове и ако имат оплаквания, да уведомят или личния си лекар, или РЗИ", каза здравният министър Костадин Ангелов пред журналисти във вторник.

Маските на открито стават задължителни от 22 октомври

Източник: ВВС - 16 октомври

Ген. Димитър Петров (на снимката) е дал положителна проба за коронавирусна инфекция, а президентът е сред контактните му лица заради участие на обща церемония на 16 октомври (петък) по повод празника на летците.

На 17 октомври ген. Петров се е почувствал зле, а в неделя е излязъл положителният му тест и той е уведомил всички контактни, твърдят източниците на изданието.

Медията се позовава на представители на Министерството на отбраната, като съобщава още, че военният министър Красимир Каракачанов е минал в доброволна изолация и се е подложил на тест. Първият тест на Каракачанов в понеделник е бил отрицателен, очаква се да излезе и резултат от второ изследване, преди той да излезе от временната карантина.

"Генерал Петров се е почувствал зле в събота. Направили са му тест, като лично ген. Мутафчийски (началникът на ВМА и на Националния оперативен щаб за Covid-19, б.р.) ми съобщи, че той е положителен”, потвърждава Красимир Каракачанов пред Нова.

От обяснението на президентството се разбира, че администрацията на Радев не третира президента за контактно лице, защото пробата за Covid-19 на ген. Петров е излязла два дни след срещата им по повод празника на ВВС. Естонските власти обаче са предпочели да отложат срещите си с представители на българската делегация.

Програмата на "Три морета" за 20 октомври предвиждаше Румен Радев да проведе срещи с естонския президент Керсти Калюлайд, премиера Юри Ратас и председателя на Народното събрание Хен Пилуас.

Радев трябваше и да посети центъра на НАТО за сътрудничество в сферата на киберотбраната и да се запознае с работата на естонското електронно управление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024