Д-р Трифон Вълков: Новата мярка с маските е абсурдна - те не са ефективни и след първата минута Снимка: © bTV

Д-р Трифон Вълков е лекар от Инфекциозна болница в София и работи на първа линия с болни от Covid-19. Той е един от първите медици у нас, лекували хора, които проявяват усложнения след заразата с коронавирус. Отскоро е и консултант по темата с Covid в болница „Царица Йоанна“.

На 20 октомври той гостува в предаването "Лице в лице" по bTV с водещ Цветанка Ризова. В интервюто заяви, че новата противоепидемична мярка за задължителното носене на маски на открито е "абсурдна". Според него - трябва или да се затвори всичко, или нищо. Д-р Вълков изрази притесненията си относно липсата на медицински персонал у нас. Освен това сподели мнение, че PCR тестът не е 100% надежден и сигурен - най-важното нещо е самоизолацията на хората при наличие на симптоми, дори ако не са си направили проба.

Представяме ви интервюто на д-р Трифон Вълков с някои незначителни съкращения:


Каква е вашата оценка на двете нови мерки, които предприеха властите – задължително носене на маски на открито и намаляване на периода за карантина от 14 на 10 дни?

Мозъци на открито

Относно дните за карантината след един положителен резултат на PCR тест - тези мерки са правилни. Мисля, че дори дойдоха със закъснение. Тук не говорим само от гледна точка на нашия опит, а споделяме опита на колеги, които работят зад граница. Споделяме опита на институти от Западна Европа. Още преди няколко месеца на страницата на Института „Роберт Кох“, Кристиан Дростен сподели, че след петия-седмия ден от заразата - опасността ние да заразим друг човек е много малка. Затова има резон да бъдат намалени тези дни на карантина.

Цялото лекарско съсловие, или по-голяма част от него, е наясно, че няма как маските да предпазят напълно от заразяване. Що се касае до носенето на маски на открито, моето лично мнение е, че това е абсурдно.

Маските на открито стават задължителни от 22 октомври

Каква е логиката в ресторант или клуб да сме без маска, а на улицата – с маски?

Логиката я няма. Който я търси, трябва да я търси далеч от медицината. Тя не е медицинска. Аз да се разхождам навън при 20, 15, 8 градуса с маска - при положение, че около мен няма никой или сме на разстояние над метър? А в ресторант, където сме наредени 20 човека през маса, няма как да носим маски просто защото сме седнали там да обядваме. Това е абсурдно. Логиката не съществува тук.

Защо тогава въвеждат тези мерки?

Идеята на това да се затегнат мерките е, както спомена здравният министър –здравната система да ограничи заболеваемостта в опит да предпази здравните заведения. Това нещо го тръбят от самото начало. Има логика. Но не това е начинът, по който ще стане. Тази теория, тази практика се оказа губеща и непечеливша, доказа се във времето като такава.

Колко ефективна е една маска?

Трябва да уточним какви са отделните типове маски. Хирургичните маски трябва да се носят до 40 минути, максимум 1 час, след което трябва да бъдат сменени. Виждам, че част от хората носят маски с филтри – те имат малко по-голям период на издръжливост – някои от тях 8-12 часа. Голяма част от хората обаче носят тези маски няколко месеца, а не часове.

Значи след час и половина маската няма да е ефективна?

Когато говорим за коронавирус, тя и след първата минута няма да е ефективна. Защото не може да ограничи вируса, не предпазва херметически. Снижава риска, но не може да предпази. От самото начало тя е непригодна специално за такъв тип инфекции.

Какво ново научихте за Covid?

Това е вирус, който се появи, според повечето представи, към края на месец декември миналата година. Има и доклади, които оспорват това и сочат, че го е имало от средата на септември 2019. Паниката между взаимодействието на грип и коронавирус, според мен, Европа това вече го е играла веднъж. Вирусът, с течение на времето, претърпява промени – той търси начин да се адаптира към нашия организъм. Този начин включва напасване на вируса към новия гостоприемник.

Covid е като всеки новопоявил се вирус. За него единственият възможен вариант е да остане безсимптомна инфекция и да има максимално дълъг период, в който новият гостоприемник да го отделя. За самия вирус няма резон да унищожи собствения си гостоприемник, защото така отрязва пътя си за разпространение. Той ще продължава да се доадаптира към своя гостоприемник и ние това нещо го наблюдаваме отразено в клиничните симптоми на болните.

Какви бяха първите усложнения на пациентите ви с Covid?

Отразявам не само собственото си мнение, а и на всички колеги от Инфекциозната болница: Това, което наблюдавахме в края на месец март – началото на месец април е, че първите хора, които вкараха вируса, бяха завръщащи се от Испания, от Англия. Това бяха първите пациенти, които се оказаха хоспитализирани. От 10 човека в отделението, 8 или 9 бяха с високи температури, с тежка кашлица, продължаваща със седмици. Към ден днешен огромен брой от пациентите нямат температура, или са субфебрилни. А температурата е основен симптом на почти всички респираторни инфекции.

Това означава ли, че сега усложненията са по-леки отпреди няколко месеца?

Не мисля, че това е правилният термин. Броят на пациентите, които развиват тежки усложнения на Covid-19 – свързани със сърдечно-съдовата система, с белодробната система, може би като процент се задържа същият. Той не е нараснал. Тези, които са застрашени, успяват да развиват тези усложнения при прекарана инфекция. Но те биха претърпели тези усложнения и при един грип, и при една друга респираторна инфекция.

Коронавирусът просто е заболяване, което отключва един процес по декомпенсация на хронични заболявания. А грипният вирус също е в състояние да направи това нещо. След грипните епидемии у нас също виждаме нарастване на броя загинали. Разликата между грипния вирус и коронавируса е, че грипният няма да пощади малките. Те винаги са засегнати при грипа. При Covid – за наше щастие, най-малките успяват да го преболедуват без почти никакви симптоми.

Самоизолирането помага ли за ограничаване разпространението на коронавируса?

Самоизолирането, по мое мнение, е добре да бъде спазвано само от хора, които имат симптоми. Дори и тези, които не са минали през PCR тест, а дори и хората, чиято проба е била отрицателна. Но ние не трябва да имаме голямо доверие на PCR-а. Казвам на моите студенти – той е като демокрацията. Не е най-доброто, но няма по-добро измислено. Не дава гаранция на 100%, че си позитивен или отрицателен. Има няколко тънки момента по време на диагностиката на PCR, които могат да опорочат пробата – от начина на вземането ѝ, през съхранението и транспорта, до работата с нея, след което интерпретирането на самите резултати.

Имали сме пациенти с 2-3 и повече положителни контролни PCR теста. Това не означава, че те са заразни - ако нямат клинични оплаквания и са добре, но продължават да дават продължително време положителни тестове. При тези хора PCR-ът хваща отделни фрагменти от вируса – така наречения вирус в разпад. Той улавя отделни фрагменти от РНК на вируса, но това не означава, че в организма има активен вирус.

Ако човек с положителен PCR тест, но без симптоми, е бил в контакт с нас, какви мерки трябва да предприемем?

Това, което мога да посъветвам хората, е да следят собственото си състояние. При поява на най-малки симптоми, ако преценят, да посетят или да информират личен лекар. Ако той, на базата на тези критерии, прецени, че трябва да се направи тест, нека да се направи. Но само и единствено при симптоми. Ако сме контактували с позитивен, лично за мен това не е повод да отидем и да си направим PCR тест.

Има една подробност – от момента, в който човек е проявил някакви оплаквания или е дал положителен тест, следва период от около седмица до 10 дни, в които той вече може да не е под карантина. Това твърдят и СЗО, и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, и американската CDC.

Рискът да се заразите от един положителен човек със симптоми и един положителен без симптоми не е един и същ. В пъти по-голям е рискът симптомният да предаде инфекцията, отколкото един безсимптомен.

Трябва ли, при наличие на заразени деца и преподаватели, да се затварят училища?

Училища ще се затварят, ако 20% от учениците са с грипоподобни симптоми или болни с Covid

Не мисля, че затварянето на училище, детска градина, университет, би решило проблема със заболеваемостта. Защото може да сме с маски, да спазваме дистанция, но тези деца извън класните стаи няма да спазват мерките, това е невъзможно. Видях и случая с починалата учителка, чиито ученици помолиха да преминат към дистанционно обучение. Не мисля, че те са тези, които трябва да го решават. За това нещо има власти и тези решения трябва да са подкрепени с научни факти.

Ученици се грижат за учители: Отказват да се върнат в клас, след като преподавател почина с Covid

Отразявам мнението на част от колегите – мислим, че въвеждането на тези по-строги мерки са един опит да се покаже донякъде, че нещо се прави.

А може ли да се направи нещо ефективно?

Донякъде. Но да сме наясно, че не всичко, което правим, ще бъде абсолютно достатъчно да ограничим тази инфекция. Тя следва един свой собствен ход. Но давам пример – ако се затварят училища, каква е логиката да се затвори един клас на дете, а майката и бащата да посетят вечерта един ресторант? По-големият брат или сестра да отидат на дискотека? Ако са затворени училищата, то трябва всичко да е затворено. Или всичко, или нищо. Иначе логика няма. Такава избирателна пропускливост по отношение на противоепидемичните мерки няма да бъде ефективна.

А какво ще кажете за лекарите, които починаха - не е толкова страшно, така ли?

Има известен процент – от 1 до 3% - на пациенти, които се срещат с тази инфекция и показват клинични симптоми, като при тях нещата наистина могат да се усложнят. Смъртността се движи в този процент. При лекарите рискът от заболяване е по-голям, а не рискът от развитие на усложнения. Усложнения има и смъртност има. Числата не са само статистика, това са реални цифри, те се случват. Просто при нас, чисто професионално, рискът е по-висок.

"Вирусът смля този пациент за 48 часа": Водещ гинеколог от Бургас почина от Covid-19

Хората се притесняват от грешното нещо. Те не трябва да се притесняват, че няма да има легла, че няма да има апарати, медикаменти, а да се притесняват, че няма да има след един ден кой да ги лекува. Защото най-големият недостатък на един апарат за вентилация е, че не може да се обслужва сам. Трябва да го обслужва лекар.

Защо няма лекари?

Проблемът и с обучението, и с квалификацията не е от сега. Той е ясен. Няма стимул сред младите да учат и да завършат медицина.

Какво научихме ние за Covid? От моя опит – терапията при тази инфекция е индивидуална и комплексна. Covid-19 като заболяване не е само работа на една специалност. Това е заболяване, което изисква голям екип. Нито ние, нито пулмолози, нито хирурзи, не сме способни сами да се справим с тази инфекция. Лечението трябва да бъде ръководено от един полидисциплинарен екип. В някои случаи у нас се прави така. Когато търсим подкрепа от колегите от други отделения, те никога не са ни отказвали. Но специализираните болници разполагат с един профил или няколко профила. Няма как да разполагаме с пълен капацитет. Това е приоритет само на многопрофилните болници.

Можем ли да направим нещо сами, за да опитаме да спрем разпространението на заразата?

Първото нещо е лична, собствена отговорност. Ако някой се почувства болен, да спазва тази прословута самоизолация. Не говорим само за коронавируса, а и за грип. По отношение на имунната система – цитирам един от нашите най-именити имунолози проф. Кюркчиев – подпомагането с имуностимуланти не е препоръчително. Имунната ни система е достатъчно компетентна и не се нуждае от допълнително стимулиране, защото понякога такива стимуланти могат да отключат автоимунни процеси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024