Хората с нулева кръвна група може да са изложени на по-малък риск от зараза с Covid Снимка: © Unsplash

Съществува ли пряка връзка между кръвната група и възможността човек да се зарази с Covid-19? Две нови проучвания, публикувани през октомври, показват, че хората с кръвна група 0 може да са изправени пред по-малък риск от инфекция с коронавируса, както и по-малка вероятност да прекарат заразата с тежки симптоми.

И двете изследвания бяха публикувани в сряда в медицинското списание „Blood Advances“, което е рецензирано от Американското дружество по хематология. Те потвърждават резултатите на още едно проучване, публикувано през юни в New England Journal of Medicine.

Първото от новите изследвания е направено сред 95 тежко болни пациенти с Covid-19 в шест болници във Ванкувър, Канада – между февруари и април 2020 г. Учените са установили, че хората с кръвни групи 0 или В прекарват средно с 4,5 дни по-малко в интензивни отделения в сравнение с пациентите с кръвни групи А или АВ. Последните са били средно по 13,5 дни в интензивни структури. Въпреки всичко - изследователите не са видели никаква връзка между кръвната група и дължината на цялостния престой в болница.

Открили са обаче, че 61% от пациентите с кръвни групи 0 или В са се нуждаели от респиратор, в сравнение с 84 на сто от хората с кръвни групи А или АВ. При последните се е наблюдавала и по-голяма вероятност да изпитат нужда от диализа – процедура, която помага на бъбреците да изведат токсините от кръвта.

„Пациентите с тези две кръвни групи може да са изправени пред по-голям риск от нефункциониране на органите заради Covid-19, в сравнение с хората, чиято кръвна група е или 0, или В“, пишат авторите в своето заключение. Изследователите добавят още, че хората с кръвна група 0 са „по-малко податливи на инфекция с Covid-19“.

В едно от проучванията, публикувано през юни, в което бяха изследвани пациенти с коронавирус в Италия и Испания, стана ясно, че хората с нулева кръвна група са изправени пред 50% по-малък риск от тежки симптоми при евентуално заразяване – тоест, нужда от интубиране или допълнителен кислород.

Второто проучване, публикувано в „Blood Advances“, достига до извода, че хора с кръвна група 0 може да са изправени пред най-малка възможност за инфекция с Covid-19 в сравнение с хората с други кръвни групи. 11-те датски учени са изследвали данни от 473 654 пациенти, които били тествани за коронавирус. Около 4600 от тях дали положителни проби, а 38,4% от заразените били с кръвна група 0.

Авторите на изследването установяват, че хората с кръвни групи А, В или АВ са поставени под по-голям риск от тромбоза – съсирване на кръвта вътре в кръвоносния съд, и от сърдечно-съдови заболявания, които обикновено се отключват при пациенти с Covid-19.

Кръвната група се определя от наличието или липсата на белтъци, наречени Антиген А и Антиген В, които се намират по повърхността на еритроцитите. При кръвна група АВ се съдържат и двата белтъка, докато при нулевата липсват.

Авторите на проучване от Института по клинична молекулярна биология Christian-Albrechts публикуваха резултатите си през юни и чрез анализ на геномите откриха потенциални генетични фактори, свързани с развитието на Covid-19 в различните организми. Резултатите от специфичния анализ за кръвните групи на изследваните 1980 пациенти с коронавирус показаха, че хората с нулева кръвна група потенциално са най-малко изложени на опасност от зараза или от тежки форми на инфекцията.

Същото показа и проучване на Massachsetts General Hospital от юли, както и изследване на учени от Ню Йорк, публикувано три месеца по-рано. Изследване на пациенти в Ухан и Шънджън, което излезе през март, също накара авторите, след направени тестове на 2100 пациенти с коронавирус, да заключат, че хората с нулева кръвна група имат най-малък риск от инфекция.

Този аргумент се потвърждава и с факта, че хората с тази кръвна група са били подложени на по-малък риск от зараза с вируса SARS преди години, както установи проучване в Хонконг от 2005 г. А 80% от неговия генетичен код се съдържа в новия коронавирус.

Тезата е подкрепена и от патоанатома проф. Александър Цанков, който е извършил десетки аутопсии на починали от Covid-19 в Швейцария. Според него – хората с нулева група са пред най-малка опасност, а повечето от починалите са били с кръвна група А.

"Хората с кръвна група А са по-предразположени да получават тромбози", казва проф. Цанков пред NOVA. Изводите от неговите изследвания сочат, че кръвната група има отношение за протичането на заболяването, както и състоянието на кръвоносните съдове.

Въпреки нарастващия брой на доказателствата, Майпиндър Секхон – един от авторите на канадското изследване, смята, че връзката между кръвната група и риска от зараза все още не е ясно установена.

„Не мисля, че това заменя други рискови фактори като възрастта и съпътстващите заболявания“, споделя той пред CNN. „Ако даден човек е с кръвна група А, не трябва да се паникьосва. А ако е с нулева група, не значи, че е свободен да ходи по барове и пъбове“.


Прочетете още:

Промяната на психичните функции при пациенти с Covid означава 7 пъти по-голям риск от смърт

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023