Промяната на психичните функции при пациенти с Covid означава 7 пъти по-голям риск от смърт Снимка: © Unsplash

Почти една трета от 509 хоспитализирани пациенти, заразени с Covid-19 в САЩ, са изпитали промяна в психичните функции – от объркване, през делириум, до невъзприемчивост. Това показа най-голямото проучване до момента, което изследва неврологичните симптоми сред пациентите.

Хоспитализираните, които са изпитали промяна в психичните функции, или енцефалопатия, са изложени на 7 пъти по-голям риск от смърт вследствие на коронавирус в сравнение с тези, които не са показали подобни проблеми.

Проучването на медиците от Northwestern Medicine бе публикувано на 5 октомври. То изследва първите 509 хоспитализирани пациенти с Covid-19 в десет болници в Чикаго – от 5 март до 6 април тази година. Учените сравняват престоя в лечебните заведения на хората, които показват промяна в психичните функции, и тези, които нямат подобни проблеми. Установяват, че пациентите от първата група са прекарали три пъти повече време в болницата.

След като са били изписани, само 32% от тях са успявали да се справят с нормалните дейности в ежедневието като готвене и плащане на сметки. За справка – 89% от пациентите без подобни проблеми са се справяли успешно с тези дейности без допълнителна подкрепа, казва д-р Игор Коралник. Той е автор на изследването и шеф на отделенията по невро-инфекциозни заболявания и неврология в медицинските центрове Northwestern Medicine в Чикаго.

„Енцефалопатията е термин, означаващ, че нещо не е наред с мозъка“, споделя той пред The New York Times. „Това състояние може да включва проблеми с вниманието и концентрацията, загуба на краткосрочната памет, неориентираност, унес и дълбока невъзприемчивост, както и същото ниво на съзнание, което наподобява изпадането в кома“.

С термина се означава разстройство или заболяване на мозъка. Аномалиите в структурата и функциите му могат да бъдат преходни, постоянни или повтарящи се. Симптомите на енцефалопатията могат да бъдат изразени в по-лека или по-тежка степен.

„Пациентите с енцефалопатия показаха по-лоши клинични резултати във връзка с извършването на нормални дейности след напускане на болницата“, казва Коралник. „Наблюдаваме също така, че това състояние води до по-висок шанс за смърт, без значение от сериозността на респираторното заболяване на тези хора“.

Учените не са открили причината за отключването на енцефалопатията у пациентите. Тя може да се появи редом с други заболявания, особено при по-възрастните хора, и може да се активира от няколко различни фактора, включително възпаление. „Тя влияе на циркулацията на кръвта“, казва Коралник.

Все още има много малко доказателства, че коронавирусът директно атакува мозъчните клетки. Повечето експерти твърдят, че неврологичните ефекти от Covid-19 най-вероятно се отключват от възпаления и от реакциите на имунната система, които често засягат не само мозъка, но и други органи.

„Най-важното, което показва това изследване, е, че енцефалопатията при хоспитализирани пациенти може да е знак за по-лоши последици“, казва д-р Серина Спъдич, която е професор по неврология в „Йейл“, но не участва в проучването.

162 от изследваните пациенти са показали промяна в психичните функции. От тях повечето са на по-напреднала възраст, а мнозинството са мъже. Голяма част от тях имат придружаващи заболявания, включително история на неврологично разстройство, рак, мозъчно-съдови и хронични бъбречни заболявания, диабет, висок холестерол, проблеми със сърцето. Много от тях са пушили или продължават да го правят.

Някои експерти казват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп, който бе хоспитализиран в болницата „Уолтър Рийд“ с Covid-19, а след това – изписан, е на възрастта на пациентите от проучването, развили енцефалопатия. Те отбелязват, че той е имал висок холестерол, затова може да бъде изложен на по-голям риск. Но лекарите на републиканеца дадоха сигнали, че Тръмп се намира в добро състояние.

Доналд Тръмп напусна болницата и свали маската си в Белия дом

Промяната в психичните функции не е единственото усложнение на нервната система, което е открито в проучването на Northwestern Medicine. 82% от хоспитализираните пациенти са изпитали някакъв вид неврологични симптоми в даден етап от заболяването. Сред тях са мускулни болки, открити при 45% от хората, както и главоболие – 38% от пациентите са се оплакали от него. Около 30 на сто от тях са казали, че са замаяни. А няколко човека са загубили вкуса и обонянието си.

При по-младите пациенти е по-вероятно да се появят подобни симптоми, с изключение на енцефалопатията, която е по-често срещана при възрастните, пише в доклада на учените. Около една четвърт от изследваните пациенти са изпитали тежки респираторни проблеми и са имали нужда от респираторни грижи.


Париж въведе най-висока степен на опасност от Covid, Испания и Чехия са най-засегнати в Европа

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023