Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп бе изписан от болницата „Уолтър Рийд“, след като се лекуваше там в продължение на три нощи. Заразеният с коронавирус републиканец се върна в Белия дом, където ще продължи терапията си, но предизвика огромни полемики, след като премахна маската си при своето завръщане.

„Чувствам се наистина добре. Не се страхувайте от Covid. Не му позволявайте да доминира живота ви“, написа Тръмп в Twitter и добави: „Чувствам се по-добре, отколкото преди 20 години! Скоро ще се завърна на работа за президентската кампания“.

Диагнозата на президента прекъсна неговата кампания за спечелване на втори пореден мандат в Белия дом. По-малко от месец ни дели до вота, в който срещу Тръмп се изправя демократът Джо Байдън.

В късните часове на неделя американско време Тръмп, облечен в костюм с вратовръзка и носещ маска, излезе от болницата „Уолтър Рийд“ във Вашингтон и вдигна юмрук към своите поддръжници. „Благодаря ви много, на всички“, каза той и игнорира въпросите на медиите.

Тръмп бе отведен с хеликоптер и след това бе заснет на един от балконите в Белия дом. Той премахна маската си, след което направи военен поздрав. Големият въпрос, който остава без отговор на този етап, е какви са превантивните мерки за работа в среда с президент вирусоносител в Белия Дом, който е както лична резиденция на държавния глава, така и място за държавни дела.

По информация на Washington Post - поне 20 души, които са били в Белия Дoм през изминалите няколко дни са с Covid-19. Сред тях са сенатори, журналисти, съветници и първата дама Мелания Тръмп.

След завръщането на президента в Белия дом, Джо Байдън съобщи, че е „доволен“ да види доброто му състояние. Но също така критикува Тръмп: „Всеки, който се зарази с вируса и казва, че маските не са важни, че социалната дистанция не е важна, е отговорен за всичко, което му се е случило. Маските имат значение. Те спасяват животи“.

Тръмп записа съобщение до американците, в които ги призова да се върнат на работа. „Ще победите коронавируса. Ние имаме най-доброто медицинско оборудване, най-добрите лекарства. Ще победим. Като ваш лидер, трябва да направя това. Знаех, че е опасно, но застанах най-отпред и ви поведох. Сега съм по-добре“, сподели той в Twitter.

Информацията за състоянието на американския президент остава противоречива, тъй като той получаваше дексаметазон – лекарство, което се използва за тежки случаи на Covid, а в същото време самият Тръмп и лекарите многократно споделяха, че състоянието му е „добро“ и има „леки симптоми“. В понеделник лекарят на Белия дом д-р Шон Конли каза, че президентът още „не е вън от опасност“. Но добави, че републиканецът ще бъде обграден от „лекари от световна класа, 24 часа в денонощието“.

Той потвърди, че Тръмп още приема стероида дексаметазон, а досега е приел няколко дози от антивирусното лекарство ремдесивир.


Защо Тръмп е лекуван със стероид за тежки случаи на Covid, щом има "леки симптоми"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне