Защо Тръмп е лекуван със стероид за тежки случаи на Covid, щом има "леки симптоми"? Снимка: © Getty Images

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп изпитва „леки симптоми“ на Covid-19, той е получил стероида дексаметазон, който се дава на пациенти в тежко състояние. Това е поредният аргумент за противоречивите информации за състоянието на републиканеца.

В неделя началникът на медицинския екип на президента и на Белия дом – д-р Шон Конли, обяви на брифинг, че към списъка с медикаменти на Тръмп е добавен и дексаметазон. Причината – два „епизода“ на снижаване на нивото на кислород в кръвта му до 93-94%. Падането под 90 на сто е голям проблем, но и този спад представлява предупреждение за здравето.

„Дискутирахме причините за това и дали изобщо да се намесим с медикамент", обясни Конли. „Беше решение на екипа“, добави лекарят. Попитан защо не е споделил по-рано за проблемите на Тръмп с кислорода в организма му, той заяви, че се е опитал да отрази само „позитивните новини“. „Това, което има значение, е, че той се справя наистина добре“, каза Конли, но остави известни съмнения с отговора си.

Стероидът дексаметазон е от полза при пациенти с тежки симптоми на Covid-19, защото може да предпази имунната система от така наречената „цитокинна буря“ – момент, в който тя се пренатоварва. Това гласят препоръките на Световната здравна организация. Дексаметазон е кортикостероид, който се предписва за лечение на артрит, кръвни или имунни проблеми, алергии, проблеми при дишането и др.

„Фактът, че е приел стероид, представлява червен флаг, че нещо се случва“, смята д-р Джон Торес, който е медицински кореспондент за телевизия NBC. „Мисля, че лекарите може би рисуват малко по-розова картина“.

Лечението с дексаметазон се доказа като полезно в определени случаи по време на клинични проучвания във Великобритания през юни. Първоначалните резултати от тестовете, публикувани в New England Journal of Medicine, показаха, че стероидът намалява риска от смърт с една трета при пациенти с тежки симптоми на коронавирус, които се нуждаят от допълнителни дози кислород и често са поставени на респираторно обдишване. Лечението обаче може да бъде вредно за хора с по-леки симптоми.

„Въпреки всичко, няма доказателства, че дексаметазонът е от полза за пациенти, които не са поставени на респиратор. Резултатите показаха възможна вреда сред хората в тази подгрупа“, пише в заключението на учените.

Националният здравен институт на САЩ се уповава на това изследване и не препоръчва използването на дексаметазон в подобни случаи. „Не го препоръчваме на пациенти, които не се нуждаят от респиратор, защото в тези случаи той ще потисне имунната система и няма да успее да се бори с вируса в тези ранни етапи“, казва още д-р Торес.

Инфекционистът Майкъл Сааг от Университета на Алабама твърди, че фактът, че лекарите са дали на Тръмп доза дексаметазон, го кара да подозира, че състоянието на американския президент се е влошило.

„Протичането на заболяването е много непредсказуемо – то се засилва и гасне. Очаквам президентът, както и всеки друг носител на Covid със симптоми, да се сблъска със случаи, в които се чувства много по-зле. Всъщност – в точно един такъв момент лекарите са решили да действат по-агресивно и да го лекуват със стероида“, обяснява той.

В неделя Конли каза, че нивата на кислород в кръвта на Тръмп са нормални и той няма температура. Продължава да приема медикамента ремдесивир, а в петък е получил вливане на експериментално лекарство за антитела. Конли и д-р Брайън Гарибалди казаха, че президентът може да бъде изписан още в понеделник и да продължи лечението си в Белия дом, но д-р Торес смята, че е рано за такъв ход.

„Още не е минал периодът в първите 7-10 дни, когато вече започваме да се тревожим за състоянието на белите дробове на заразените“, обясни той.

Попитани дали Тръмп има проблеми с белите дробове, Конли и Гарибалди не отговориха категорично. Д-р Шон Конли е същият лекар, който препоръча на американския президент да приема хидроксихлорохин като предпазна мярка срещу коронавируса преди няколко месеца. С този ход републиканецът стана обект на критики от страна на медицинските специалисти в страната, но самият той казваше, че лечението е безопасно.

Сега Тръмп няколко пъти повтори, че се чувства добре. Той иска възможно най-скоро да се завърне на работа, за да продължи кампанията си за президентските избори, които са след по-малко от месец. От Белия дом дори публикуваха снимки, на които се вижда как държавният глава на САЩ работи от болницата „Уолтър Рийд“, в която бе настанен.

Вчера той дори излезе за обиколка с автомобил, при която да поздрави свои привърженици в Мериленд, и това разгневи медиците от лечебното заведение. Те нарекоха хода му „лудост“, тъй като той бе придружен от двама души, които нямаха предпазни облекла и ръкавици, а само маски.


Прочетете още:

"Най-добрият президент в историята": Американци подкрепиха Тръмп пред болницата

Болницата на президентите от Рузвелт до Тръмп


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023