Снимка: © Getty Images

Плановите приеми и операции в „Пирогов“ са напълно забранени, защото коронавирусът прониква в различните отделения и заразява медиците. Това обяви директорът на болницата проф. Асен Балтов в интервю за NOVA.

Той каза, че около 60 души от персонала в момента са активни носители на Covid.

„Лично аз съм забранил плановите приеми и плановите оперативни интервенции. По принцип пациентът влиза и му се прави тест. Ако е отрицателен, може да бъде приет в определено отделение. Но в последните седмици наблюдаваме дифузно разпространение на коронавируса. Тестовете не хващат някои пациенти, приемаме ги, оперираме ги, а те се оказват положителни и вече се получава клъстерно разпределение в самата болница“, каза проф. Балтов.

„От вчера имаме проблем в травматологията. От днес детайлно ще видим как да бъдат разпределени пациентите. Но това дифузно разпространение, което влиза в болниците и заразява хората, които лекуват, е опасно“, добави директорът на „Пирогов“.

В събота здравният министър обяви нова заповед, с която се спират плановият прием и плановите операции в лечебните заведения на областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 от населението. София е именно в тази „червена зона“. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

„Плановите процедури, щом не са спешни, могат да изчакат. Заповедта е до края на ноември, в рамките на тези 35-36 дни, ако нещата се стабилизират, могат отново да влязат в сила“, обяви проф. Балтов.

Пореден случай на върнат пациент с Covid - линейка обикаляла между болниците в Пловдив 7 часа

По-рано днес, отново пред NOVA, шефът на Българския лекарски съюз Иван Маджаров обяви, че няма никакво основание за забрана на плановите приеми и операции.

"Вече има осигурени антигенни тестове, освен PCR изследванията, и всяка болница има възможност да осигури предварителна диагностика, за да не постави под заплаха пациентите", каза той и призова да не се продължава с подобни ограничения, защото те са "вредни за пациентите, а поставят под въпрос и оцеляването на болниците".

„Около 60 човека от персонала в момента са активно болни, 150 вече са излекувани. Около 300 са били заразени с коронавируса“, каза директорът на „Пирогов“ за медиците в лечебното заведение.

Балтов съобщи, че „Пирогов“ разполага със 75 легла за средно тежки случаи на Covid и всички от тях са заети. От днес се откриват още 30. Що се отнася до реанимационните – те са 22 на брой, като пет от тях са заети. От днес се добавят още 15.

„Трябва всички болници на територията на София да имат готовност да приемат хора със средно тежки и случаи на коронавирус“, каза директорът на „Пирогов“. „Ние ще затворим цял етаж с 30 легла, който ще бъде най-вече за персонала“.

По думите му - за последната седмица има 332 заразени сред медиците в България, което е ръст с 21%. Единният информационен портал на Министерството на здравеопазването отчита 1883 случая на коронавирус сред лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери и друг персонал. Това представлява близо 5% от общия брой заразени у нас от началото на пандемията.

„Дневно по 47 човека сред тях се заразяват от коронавирус – именно поради това дифузно разпространение. Всички отделения, които нямат такава защита като Covid-отделенията, са рискови“, каза проф. Асен Балтов.


Проф. Асен Балтов за Борисов: Ако клиничната картина се развие по лошия сценарий, той е рисков

Сутрешни новини: В болници се лекуват над 2 хил. души с Covid; Израел започва тестове на собствена ваксина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности