Снимка: © Getty Images

Плановите приеми и операции в „Пирогов“ са напълно забранени, защото коронавирусът прониква в различните отделения и заразява медиците. Това обяви директорът на болницата проф. Асен Балтов в интервю за NOVA.

Той каза, че около 60 души от персонала в момента са активни носители на Covid.

„Лично аз съм забранил плановите приеми и плановите оперативни интервенции. По принцип пациентът влиза и му се прави тест. Ако е отрицателен, може да бъде приет в определено отделение. Но в последните седмици наблюдаваме дифузно разпространение на коронавируса. Тестовете не хващат някои пациенти, приемаме ги, оперираме ги, а те се оказват положителни и вече се получава клъстерно разпределение в самата болница“, каза проф. Балтов.

„От вчера имаме проблем в травматологията. От днес детайлно ще видим как да бъдат разпределени пациентите. Но това дифузно разпространение, което влиза в болниците и заразява хората, които лекуват, е опасно“, добави директорът на „Пирогов“.

В събота здравният министър обяви нова заповед, с която се спират плановият прием и плановите операции в лечебните заведения на областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 от населението. София е именно в тази „червена зона“. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

„Плановите процедури, щом не са спешни, могат да изчакат. Заповедта е до края на ноември, в рамките на тези 35-36 дни, ако нещата се стабилизират, могат отново да влязат в сила“, обяви проф. Балтов.

Пореден случай на върнат пациент с Covid - линейка обикаляла между болниците в Пловдив 7 часа

По-рано днес, отново пред NOVA, шефът на Българския лекарски съюз Иван Маджаров обяви, че няма никакво основание за забрана на плановите приеми и операции.

"Вече има осигурени антигенни тестове, освен PCR изследванията, и всяка болница има възможност да осигури предварителна диагностика, за да не постави под заплаха пациентите", каза той и призова да не се продължава с подобни ограничения, защото те са "вредни за пациентите, а поставят под въпрос и оцеляването на болниците".

„Около 60 човека от персонала в момента са активно болни, 150 вече са излекувани. Около 300 са били заразени с коронавируса“, каза директорът на „Пирогов“ за медиците в лечебното заведение.

Балтов съобщи, че „Пирогов“ разполага със 75 легла за средно тежки случаи на Covid и всички от тях са заети. От днес се откриват още 30. Що се отнася до реанимационните – те са 22 на брой, като пет от тях са заети. От днес се добавят още 15.

„Трябва всички болници на територията на София да имат готовност да приемат хора със средно тежки и случаи на коронавирус“, каза директорът на „Пирогов“. „Ние ще затворим цял етаж с 30 легла, който ще бъде най-вече за персонала“.

По думите му - за последната седмица има 332 заразени сред медиците в България, което е ръст с 21%. Единният информационен портал на Министерството на здравеопазването отчита 1883 случая на коронавирус сред лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери и друг персонал. Това представлява близо 5% от общия брой заразени у нас от началото на пандемията.

„Дневно по 47 човека сред тях се заразяват от коронавирус – именно поради това дифузно разпространение. Всички отделения, които нямат такава защита като Covid-отделенията, са рискови“, каза проф. Асен Балтов.


Проф. Асен Балтов за Борисов: Ако клиничната картина се развие по лошия сценарий, той е рисков

Сутрешни новини: В болници се лекуват над 2 хил. души с Covid; Израел започва тестове на собствена ваксина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията