Проф. Асен Балтов за Борисов: Ако клиничната картина се развие по лошия сценарий, той е рисков Снимка: © European Union

„Доколкото знам, състоянието на премиера е стабилно“. Това съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, след като Бойко Борисов даде положителен PCR тест за коронавирус.

„Той се лекува в домашна обстановка. Мисля, че колегите от ВМА ще го лекуват. Независимо че беше свалена карантината, 5 дни не са достатъчни, трябва да са 10 дни. Колкото и да не ни се иска, колкото и важен да е човекът, това е така. Тези хора контактуват с много други“, каза проф. Балтов в студиото на NOVA.

Бойко Борисов е с Covid-19 и чувства "общо неразположение"

Премиерът има два приема в болница заради хипертонични кризи през 2013. Попитан дали Борисов е изправен пред риск, директорът на „Пирогов“ отговори: „Рисков е в зависимост от това как ще се развие клиничната картина. Ако тя тръгне да се развива по лошия сценарий, е много рисков“.

Той обясни, че „общо неразположение“, от каквото се оплака министър-председателят, означава „първите симптоми - покачване леко на температурата, мускулна треска“. „След това започват болки в гърлото при някои, хрема, загуба на обоняние и вкус, после започва леко суха кашлица. Тя трябва да ни наведе на мисълта, че трябва да се направи снимка на белия дроб“, каза проф. Балтов.

Той коментира и „двойния стандарт“, за който се заговори след падането на карантината на Борисов и още няколко министри след контакта им със заразения Николай Нанков. По принцип карантината на контактните е 10 дни и отрицателен PCR, какъвто даде Борисов, не я отменя. Изключение обаче се приема за премиер, президент и други „важни личности“, както обяви директорът на столичната РЗИ.

„РЗИ-София бърза, защото хората имат работа, но трябва да сме по-безкомпромисни и да се спазват тези срокове. На твърдо мнение съм – 10 дни да е карантината на всички контактни, подкрепям мнението на доц. Ангел Кунчев“, каза Асен Балтов.

Радев даде нов отрицателен тест и пожела бързо оздравяване на Борисов

Добави, че и президентът Радев, който е контактен на полския си колега Анджей Дуда, също трябва да се постави под 10-дневна карантина, въпреки че даде нов отрицателен тест.

„В момента лекарите на първа линия в Западна Европа, които са в леко състояние, изобщо не ги освобождават. Работят на първа линия, защото няма хора. Ние искаме да се спазва 10-дневна карантина, но ако така продължат нещата, скоро и ние ще сме в това положение“, каза проф. Балтов.


60 медици от "Пирогов" са активни носители на Covid заради плановия прием на пациенти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024