Снимка: © European Union

„Доколкото знам, състоянието на премиера е стабилно“. Това съобщи директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, след като Бойко Борисов даде положителен PCR тест за коронавирус.

„Той се лекува в домашна обстановка. Мисля, че колегите от ВМА ще го лекуват. Независимо че беше свалена карантината, 5 дни не са достатъчни, трябва да са 10 дни. Колкото и да не ни се иска, колкото и важен да е човекът, това е така. Тези хора контактуват с много други“, каза проф. Балтов в студиото на NOVA.

Бойко Борисов е с Covid-19 и чувства "общо неразположение"

Премиерът има два приема в болница заради хипертонични кризи през 2013. Попитан дали Борисов е изправен пред риск, директорът на „Пирогов“ отговори: „Рисков е в зависимост от това как ще се развие клиничната картина. Ако тя тръгне да се развива по лошия сценарий, е много рисков“.

Той обясни, че „общо неразположение“, от каквото се оплака министър-председателят, означава „първите симптоми - покачване леко на температурата, мускулна треска“. „След това започват болки в гърлото при някои, хрема, загуба на обоняние и вкус, после започва леко суха кашлица. Тя трябва да ни наведе на мисълта, че трябва да се направи снимка на белия дроб“, каза проф. Балтов.

Той коментира и „двойния стандарт“, за който се заговори след падането на карантината на Борисов и още няколко министри след контакта им със заразения Николай Нанков. По принцип карантината на контактните е 10 дни и отрицателен PCR, какъвто даде Борисов, не я отменя. Изключение обаче се приема за премиер, президент и други „важни личности“, както обяви директорът на столичната РЗИ.

„РЗИ-София бърза, защото хората имат работа, но трябва да сме по-безкомпромисни и да се спазват тези срокове. На твърдо мнение съм – 10 дни да е карантината на всички контактни, подкрепям мнението на доц. Ангел Кунчев“, каза Асен Балтов.

Радев даде нов отрицателен тест и пожела бързо оздравяване на Борисов

Добави, че и президентът Радев, който е контактен на полския си колега Анджей Дуда, също трябва да се постави под 10-дневна карантина, въпреки че даде нов отрицателен тест.

„В момента лекарите на първа линия в Западна Европа, които са в леко състояние, изобщо не ги освобождават. Работят на първа линия, защото няма хора. Ние искаме да се спазва 10-дневна карантина, но ако така продължат нещата, скоро и ние ще сме в това положение“, каза проф. Балтов.


60 медици от "Пирогов" са активни носители на Covid заради плановия прием на пациенти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"