Премиерът Бойко Борисов е заразен с коронавирус. Чувства "общо неразположение" и се лекува у дома. Това обяви самият министър-предкседател в профила си във Facebook.

"Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста, от днес съм положителен с Covid-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!", написа Борисов.

"И към момента премиерът Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерски съвет", съобщиха от пресцентъра на правителството. "Той има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера".

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че се самоизолира от днес заради контакт с министър-председателя. В профила си във Facebook той съобщи, че при първа възможност ще си направи проба за коронавирус.

"Уважаеми приятели, с оглед положителния тест за Covid-19 на премиера Борисов, считам за свое задължение да ви информирам: последният ми контакт с министър-председателя беше в петък. От днес, веднага след като разбрах, се самоизолирам и се считам за поставен под карантина. При първа възможност ще си направя PCR тест", обяви Ангелов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев също казаха, че се самоизолират заради положителния тест на премиера. Сред контактните лица е и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Преди ден столичната РЗИ отмени карантината на Борисов, както и тази на финансовия министър Кирил Ананиев, на PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова и на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, след като всички дадоха отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни. Те бяха в изолация за едно денонощие заради контакта си със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който се оказа инфектиран с Covid-19. 

„По принцип отрицателният тест не отменя карантината, но за важни хора като премиер, президент и работещи на първа линия лекари, това изключение се прави“, коментира вчерът шефът столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев пред "24 часа". По думите му - двата последователни отрицателни теста, които са дали Борисов, а по-рано и Радев, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването. Това доказва, че и двамата не са заразени, обявиха на 24 октомври от РЗИ.

Според Пенчев -  карантината от 10 дни предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, тъй като в този период има най-голяма вероятност от разпространение на заразата.

Последната публична изява на премиера бе на 23 октомври, когато проведе среща със заместник-държавния секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак. Във фокуса на вниманието им бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство - като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G). На срещата присъстваха още министрите Росен Желязков и Теменужка Петкова. 

Участниците носеха предпазни маски и през повечето време спазваха социална дистанция, макар самият премиер да сподели снимка, на която отстоянието от 1 м не е спазено:

Още преди два дни премиерът обяви, че си е направил тест и преди срещата с делегацията на САЩ, и след нея - резултатите са били отрицателни.

Очаквайте още информация.


Прочетете още:

Колко дълго пациентът с Covid-19 може да разпространява заразата?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти