Бойко Борисов е с Covid-19 и чувства "общо неразположение"

Премиерът Бойко Борисов е заразен с коронавирус. Чувства "общо неразположение" и се лекува у дома. Това обяви самият министър-предкседател в профила си във Facebook.

"Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. След два PCR теста, от днес съм положителен с Covid-19. Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!", написа Борисов.

"И към момента премиерът Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерски съвет", съобщиха от пресцентъра на правителството. "Той има общо неразположение и не се налага вицепремиер да го замества, каквато е процедурата в случай на по-сериозно влошаване на здравословното състояние на премиера".

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че се самоизолира от днес заради контакт с министър-председателя. В профила си във Facebook той съобщи, че при първа възможност ще си направи проба за коронавирус.

"Уважаеми приятели, с оглед положителния тест за Covid-19 на премиера Борисов, считам за свое задължение да ви информирам: последният ми контакт с министър-председателя беше в петък. От днес, веднага след като разбрах, се самоизолирам и се считам за поставен под карантина. При първа възможност ще си направя PCR тест", обяви Ангелов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев също казаха, че се самоизолират заради положителния тест на премиера. Сред контактните лица е и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Преди ден столичната РЗИ отмени карантината на Борисов, както и тази на финансовия министър Кирил Ананиев, на PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова и на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, след като всички дадоха отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни. Те бяха в изолация за едно денонощие заради контакта си със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който се оказа инфектиран с Covid-19.

„По принцип отрицателният тест не отменя карантината, но за важни хора като премиер, президент и работещи на първа линия лекари, това изключение се прави“, коментира вчерът шефът столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев пред "24 часа". По думите му - двата последователни отрицателни теста, които са дали Борисов, а по-рано и Радев, са след инкубационния период, през който може да се развие заболяването. Това доказва, че и двамата не са заразени, обявиха на 24 октомври от РЗИ.

Според Пенчев - карантината от 10 дни предпазва както контактните от първи ред, така и хората около тях, тъй като в този период има най-голяма вероятност от разпространение на заразата.

Последната публична изява на премиера бе на 23 октомври, когато проведе среща със заместник-държавния секретар по икономическия растеж, енергетика и околна среда на Държавния департамент на САЩ Кийт Крак. Във фокуса на вниманието им бяха приоритетни въпроси от стратегическото партньорство - като задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и засилване на двустранните отношения в областта на сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G). На срещата присъстваха още министрите Росен Желязков и Теменужка Петкова.

Участниците носеха предпазни маски и през повечето време спазваха социална дистанция, макар самият премиер да сподели снимка, на която отстоянието от 1 м не е спазено:

Още преди два дни премиерът обяви, че си е направил тест и преди срещата с делегацията на САЩ, и след нея - резултатите са били отрицателни.

Очаквайте още информация.


Прочетете още:

Колко дълго пациентът с Covid-19 може да разпространява заразата?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024