Карантината на Борисов е отменена след нов отрицателен тест

Столичната РЗИ е отменила карантината на премиера Бойко Борисов, на финансовия министър Кирил Ананиев и на PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова, след като тримата са дали отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни. Те бяха в изолация за едно денонощие заради контакта си със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който се оказа инфектиран с Covid-19.

Според заповедта на здравния министър Костадин Ангелов: "Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай".

В документа не се предвиждат изключения за хора, които са дали два или повече отрицателни теста по време на изолацията си. Карантината се преустановява, "ако до изтичане на определения с предписанието срок не се проявят симптоми за Covid-19".

"Близък контактен" се определя по 7 различни хипотези, включително човек, който се е ръкостискал с инфектирания.

Все още няма информация за изследванията на други двама министри, които бяха поставени в изолация след положителния тест на Нанков - Десислава Танева и Петя Аврамова.

Карантина е наложена и на кметовете на Смолян и Широка лъка - Николай Мелемов и Васил Седянков - които се срещнаха с Борисов, Нанков и министрите на 18 октомври. Областният управител на Смолян Недялко Славов също е в домашна изолация до излизане на PCR тестовете.

Междувременно евродепутатът от ДПС Искра Михайлова съобщи, че е с коронавирус.

"След завръщането си от Брюксел, на 16 октомври направих тест и той беше отрицателен. Но вторият от 22 октомври, за съжаление е положителен. И двата теста направих превантивно, без симптоми, за да съм сигурна за здравето на близките си и хората, с които работя, след пътуването ми. В дните между 16 и 23 октомври бях във фактическа самоизолация и не съм била в контакт с никого", пише тя във Facebook.

"Поправи недомислиците в мерките срещу коронавируса, братко мой"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024