Столичната РЗИ е отменила карантината на премиера Бойко Борисов, на финансовия министър Кирил Ананиев и на PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова, след като тримата са дали отрицателни резултати на PCR тестове в два последователни дни. Те бяха в изолация за едно денонощие заради контакта си със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който се оказа инфектиран с Covid-19. 

Според заповедта на здравния министър Костадин Ангелов: "Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай".

В документа не се предвиждат изключения за хора, които са дали два или повече отрицателни теста по време на изолацията си. Карантината се преустановява, "ако до изтичане на определения с предписанието срок не се проявят симптоми за Covid-19". 

"Близък контактен" се определя по 7 различни хипотези, включително човек, който се е ръкостискал с инфектирания.  

Все още няма информация за изследванията на други двама министри, които бяха поставени в изолация след положителния тест на Нанков - Десислава Танева и Петя Аврамова. 

Карантина е наложена и на кметовете на Смолян и Широка лъка - Николай Мелемов и Васил Седянков - които се срещнаха с Борисов, Нанков и министрите на 18 октомври. Областният управител на Смолян Недялко Славов също е в домашна изолация до излизане на PCR тестовете. 

Междувременно евродепутатът от ДПС Искра Михайлова съобщи, че е с коронавирус. 

"След завръщането си от Брюксел, на 16 октомври направих тест и той беше отрицателен. Но вторият от 22 октомври, за съжаление е положителен. И двата теста направих превантивно, без симптоми, за да съм сигурна за здравето на близките си и хората, с които работя, след пътуването ми. В дните между 16 и 23 октомври бях във фактическа самоизолация и не съм била в контакт с никого", пише тя във Facebook. 

"Поправи недомислиците в мерките срещу коронавируса, братко мой"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина