"Поправи недомислиците в мерките срещу коронавируса, братко мой"

Коментар на Кирил Вълчев - водещ на предаването "Седмицата" по Дарик радио


"Поправи недомислиците в мерките срещу коронавируса, братко мой!"

Призивът на премиера от началото на юни към предишния здравен министър по време на заседание на правителството остава актуален:

"Ако е ресторант това, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Ето сега сме се маскирали и, ако внесат ядене и това е ресторант, може да сме без маски. Ако бонбоните ги приемем за ястие, може да свалите маските. И те моля след това, братко мой, отиваш и поправяш недомислиците, защото създаваме проблем с нашето недомислие".

Недомислиците продължават.

Ресторанти, барове, дискотеки пети месец след призива на премиера да се поправят недомислиците са пълни със струпани по масите хора без маски, които са длъжни да са с маски, когато са сред струпани хора, пушещи навън пред заведенията.

Докато младеж чака с други, за да си плати да влезе в дискотека, трябва да е с маска, която може да свали, когато влезе вътре с другите и си вземе питие.

Дори сред тълпа всеки, който яде вафла или отпива вода, може да се оправдае с това и да не носи маска.

Учениците са без маски в задушната класна стая, но трябва да са с маски на въздух на двора.

Впрочем 22-рото място на България в Европа по заболеваемост от новия вирус при различните недомислици би могло да накара целият свят да се замисли дали пък не бърка нещо генерално с мерките, след като страни за пример с правила и спазването им са с далеч повече заразени …

А недомислените действия на властимащите в България са далеч отвъд обърканите правила за маските.

Те показват, че продължава да има неподготвеност след уж натрупания опит от пролетта. Липсват ясни и логични правила, които трябваше отдавна да са готови, а обществото да е предварително наясно кога какви точно мерки ще се задействат при достигане на определени нива заразени с коронавирус и болни от Ковид-19.

Именно заради такива недомислици във всички сфери хората напускат България и затова здравният министър се оплака през седмицата, че няма достатъчно лекари, а не легла.

Болници на различни места изнемогват, но още няма норми, които да регламентират прехвърлянето на лекари и медицински сестри.

Управляващите написаха цяла нова конституция и направиха за нея комисия в парламента, но не смогнаха да променят Закона за държавния служител, така че служителите в регионалните здравни инспекции да не трябва да връщат от допълнителните хиляда лева заради работата на първа линия срещу коронавируса понеже сега нормите забраняват да получават премии повече от 80 процента от основната заплата, която за тях обикновено е под 1000 лева.

Един затворник или един пенсионер струва повече в България?
Три месеца след края на извънредното положение управляващите се сетиха, че раздават европари по извънредни правила сякаш извънредното положение продължава и депутатите удължиха извънредните правомощия със задна дата през – забележете – Закона за патентите, който случайно им попадна в парламента когато най-сетне забелязаха пропуска.

Всъщност парламентът се занимава с всичко друго, но не и със слагане на ред в правилата за коронавируса, което уж беше основен аргумент на управляващите, че не трябва да има предсрочни избори.

Със заповеди министърът на здравеопазването се опитва да въвежда нормативни изисквания към неограничен кръг лица за много неща – от маските до карантините. Тези непрекъснато променящи се изисквания се очаква хората да научават от сайта на министерството на здравеопазването и от преразкази в медиите вместо от „Държавен вестник“. Никой обаче не е длъжен да следи интернет страницата на Министерството на здравеопазването, нито да тълкува интерпретации в медиите. И следователно е доста съмнително дали глобите за неспазване на тези заповеди ще останат след обжалване в съда.

Въобще липсват правила за информацията за пандемията в България.

С данните е пълен хаос. Статистиките изглежда, че целят единствено да оправдаят недомислиците на властта.

Колкото повече тестват, толкова повече заразени намират, естествено. Но не обявяват колко от тестовете са на едно и също лице, колко са първи тестове и колко повторни и последващи, а е логично при тестване на един и същи заразен – някой уплашен може да си плаща за тест и всеки ден – резултатът да си остава много дни положителен. Не е ясно от хората с първи положителен тест колко са хоспитализирани, колко се лекуват у дома и колко нямат никакви симптоми. Няма никаква информация за възрастта на заразените, нито за придружаващите заболявания на починалите, а без тази информация картината в страната остава неясна и страшна.

Правила за тестовете всъщност няма никакви.

Няма регламент кой точно има право на безплатен тест и кой трябва да си го плаща.

Няма отговор и длъжен ли човек да се тества или може да откаже. Все пак няма специфично лекарство, което да го излекува, ако се докаже с тест, че е болен точно от Ковид-19. А и един от три – четири теста според производителите давал грешка. В заповедите в интернет няма задължение за тестване, но не е ясно дали и в случая с Ковид-19 се прилага принципа от наредбата на министъра на здравеопазването за СПИН – другата все още действаща в световен мащаб и по-смъртоносна нелечима пандемия със заразяване от човек на човек – как всеки може да откаже да бъде тестван.

България отдавна трябваше да е направила безплатни тестовете за всеки, който поиска да бъде тестван, но и да е разпише, че всеки, който не иска тест, може да го откаже. И така да защити правото на знание от какво си болен и правото да откажеш да знаеш болен ли си от нелечима болест.

Сигналът на "Гражданите": Когато болниците връщат Covid-пациенти

Всъщност цялото това тестване с тестове с доста висока грешка изглежда вече рисково за разпространение на вируса именно докато хората чакат да се тестват. Една позната, например, вчера ми каза как тестът й от онзи ден бил отрицателен, но докато чакала да го направи си говорила с друг, чийто тест после се оказал положителен и сега тя се води контактна на заразен.

Тест, който един от три дава грешка според производителите, става основание за домашен арест на човек без никакви симптоми, какъвто е случаят с 80 % от хората с положителни тестове. Нещо повече, човек с кашлица или хрема даже без тест може да бъде арестуван у дома, макар това да са симптоми за всякакви заболявания.

Но според вчерашна заповед болен от каквото и да е друго човек няма да може да иде за прием и операция в болница, ако в района има над определен брой заразени – и така да си умре от нелекувано навреме друго заболяване.

Трябва да поправят и правилата за задължителната карантина.

Случаят с президента, който отиде в Талин преди компетентните служители от РЗИ да му наложат карантина заради контакт със заразен чак след три дни, е показателен, че системата за карантиниране не работи добре.

Защо Covid-19 прекрати визитата на Радев в Естония преждевременно

Нещо повече, подробностите как правителството се опитало да отложи домакинството на България на международен форум – за да не бъде домакин президентът преди президентските избори според самия президент или по благородни подбуди да се избегнат организационни затруднения заради изборите според собствените признания на хора от външно министерство – са важен знак как карантината може да се използва и срещу всеки протестиращ на улицата или критичен интелектуалец срещу властта. Понеже винаги може да има съмнение, че управляващите, на чието подчинение са регионалните здравни инспекции, могат да изкарат всеки контактен на човек с положителен тест, за да му се затвори в определен важен момент устата, пък после положителният тест на човека, на който е контактен, да се окаже грешен.

Затова предписанията за карантина трябва да се дават не от правителствените служители в РЗИ, а от общопрактикуващи и болнични лекари, които и без това отговарят за медицинското наблюдение на карантинираните.

Трябва да се въведе и бърза процедура за проверка на основанията за карантина – от лекарска комисия и след нея от съда, който трябва да бъде длъжен да се произнася веднага, а не след като карантината е изтекла. Защото Съдът по правата на човека в Страсбург има богата практика, че карантината е приравнена на арест.

Неясни са и правилата за сваляне на карантината.

След като свалиха карантината на президента след два отрицателни теста преди да са изтекли четири дни след контакт със заразен, това означава ли, че всеки карантиниран заради контакт със заразен ще се отърве от карантина още в началото й, ако има два отрицателни теста?

До момента няма и ясен отговор на въпроса по каква логика родителите с карантинирано дете не се карантинират и могат да ходят на работа, така че хем да го оставят да го гледа и съответно да зарази бабата, която заповедите уж пазят, хем да заразяват другите баби на път за работа.

Спешно трябва да се променят и правилата за контактните лица на заразени с коронавируса.

Защото просто скоро целият народ ще стане контактен.

Особено ако се изпълни инструкцията всеки заразен да си води бележки кого е срещнал.

Не е ясно и длъжен ли е всеки заразен да предаде на властите всеки с когото се е срещал. Ако се приеме, че е длъжен, това означава правителството да получава информация с кого контактуват политическите му противници и критичните към него интелектуалци. И да може да изолира като контактен всеки несъгласен с политиката му, защото преценката за близък контактен е на правителствените инспектори от РЗИ, които връчват предписания.

Не е ясно и какво се случва, ако заразеният не помни или пропусне да съобщи някого с когото е контактувал. Подлежи ли на наказание? Ако не, значи може за никого да не съобщава. Ако да, значи личният му живот да бъде поставен под наблюдение от властта.

Прекарването на самата карантина също поражда въпроси.

Заразени, които нямат отделни стаи в жилището, заедно ли остават, за да изпозаразят цялото семейство или задължително ги хоспитализират даже без да имат никакви симптоми? Или държавата им осигурява друго място за изолация след като им нарежда карантина, за която те нямат къде да се изолират?

Всички тези недомислици – по израза на премиера от юни – са доста по-сериозни от недомислиците с маските на струпани хора навън при струпани хора без маски по масите в ресторантите и баровете.

Но и недомислиците с маските са доста.

Не е ясно какво е струпване на хора навън, при което има задължение за носене на маска. Двама, разминаващи се на разстояние под 1.5 метра, струпани ли са и подлежат ли на глоба, ако са без маска?

В румънската Констанца през лятото видях подобно изискване за носене на маски навън на места с много хора, но властите бяха поставили изрични табели на пешеходната улица и алеята на старото пристанище, за да е пределно ясно къде хората са длъжни да носят маски. Какви ли щеше да види нашите власти с обтекаемите заповеди за маските при струпвания на хора без никакви означения бедният Овидий, който описал местните в района на днешната Констанца като безпросветни варвари?

Всъщност по-големият въпрос е как да се гарантира, че задължението за маски при струпвания на открито не е насочено против протестиращите срещу правителството, след като главният санитарен инспектор беше кандидат за депутат от управляващата партия на последните избори и сигурно му е мъчно да гледа протести срещу тази партия.

И то на фона на доста по-нежните мерки в барове и дискотеки, които властите предвидиха да работят с 50 % от капацитета, но без задължение за разстояние между столовете, докато театрите и концертните зали са задължени да осигурят метър и половина между столовете (тоест на практика през два стола) и така капацитетът им за работа на практика остава една трета при фиксираните за пода столове. Сигурно понеже властта в България я е страх от мутрите в дискотеки и барове и й е по-лесно да гърчи театрите …

Само кметът на Перник се оказа, че не го е страх да затвори от днес питейните заведения понеже благодарение на властимащите, които оставиха в началото на годината града без вода, перничани не могат да бъдат уплашени като останат без пиене.

"Втори път няма да търпим": Ресторантьорите се опълчиха срещу мерките на кметовете за Covid-19

Няма и никакъв ясен критерий какви трябва да са маските. Понеже половин година не им стигна да осигурят безплатни маски на всички, както е по закон, управляващите позволяват лицето да се покрива и с шал или кърпа. Интересно, след като се счита, че шал или кърпа вършат работа, защо хирурзите не оперират с шалче.

И не е ли нужен контрол и върху чистотата на маски, шалчета и кърпи, защото според специалистите мръсна маска „след около 2 до 4 часа започва да става по-скоро развъдник на инфекции, отколкото да предпазва, и най-вероятно ще стигнем и до ешерихия коли и други бактерии, които не са характерни за дихателната система”.

В една от последните заповеди е описано и как да се носи маската – от основата на носа до брадичката, което поражда също въпроси. Понеже основата на носа според учебниците по анатомия е насочена надолу към цялото лице, но явно според авторите на заповедта носът виси със закрепена основа само между веждите, която част пак според учебниците се нарича не основа, а корен на носа. Само тази очевидна анатомична грешка прави последната заповед за маските неясна и респективно застрашава всяка глоба да бъде отменена.

И докато още сме на анатомията на лицето, струва си да се обсъди не трябва ли хората с бради и мустаци да бъдат задължени да се обръснат, защото очевидно заради окосмяването маската не прилепва добре и има риск да разпространят вируса. Алтернативно може да се забрани на хора с бради и мустаци да бъдат на публични места – закрити и открити. Така властта ще се отърве от брадатия опозиционер Христо Иванов и ще й остане да измисли противоепидемични мерки срещу гладко избръснатия Слави Трифонов и дамите от опозицията като Мая Манолова.

А след като обявеният тази седмица за Лекар на годината офталмолог Александър Оскар обърна внимание на риска – най-вече за децата, които приближават смартфоните и таблетите твърде близко до очите си – вирусът да прониква и през очите, дали не трябва да се въведе задължение и смартфон и таблет също да се ползват с маска?

Всъщност най-добре е правителството да задължи гражданите да ходят с маска и на очите – тъкмо да не виждат недомислиците му.

Защото – както каза през седмицата един лекар – всички мерки, които се предприемат, са с цел да се покаже, че нещо се прави.

И затова хората просто нямат доверие на властите, каквото и да напишат в заповедите си.

И никаква мярка няма да може да бъде прокарана без насилие от същите онези, които вече предпочитат да не си спомняме как през пролетта забраниха човек да иде съвършено сам в планината и да се разхожда в парка с дете (но можеше с куче), после разделяха градинските алеи с полицейски ленти и накрая при хиляди заразени махнаха КПП-тата на изхода на градовете, сложени при няколко десетки заразени.

Но всъщност не само властимащи са виновни за недомислиците – както се изразява премиерът – в мерките срещу коронавируса. Понеже мисленето започва от онези, които са ги избрали, забравили Завета на покровителя на българския народ Свети Иван Рилски, чийто празник беше в понеделник:

„Избирайте си наставници и си поставяйте началници, които Бог ви покаже, сиреч мъже, засвидетелствани от всички в духовните деяния и превъзхождащи всички по разум и духовно разсъждение ....“

Затова, за да поправиш недомислиците в мерките срещу коронавируса, дали от поправяне на някои началници не трябва да започнеш, братко мой?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024