Снимка: © Getty Images

Кризата с липсата на легла за Covid-пациенти в болниците вече се превръща и в проблем на най-големите болници и "Спешна помощ" в София. Това става ясно от сигнал, подаден от администраторите на популярното мобилно приложение "Гражданите" във Facebook. 

Посланието им, което е адресирано и лично до здравния министър проф. Костадин Ангелов, разказва за абсурдна комуникация между семейството на възрастен човек с положителен тест за Covid-19 във влошаващо се здравословно състояние, с пневмония и два допълнителни рискови фактора - диабет и наднормено тегло. 

"Последните няколко дена е с 39 градуса температура, която едва се сваля на 37 - 37.5 с компреси и медикаменти, но след няколко часа отново се покачва до 39. Говориш с него по телефона и при всяко вдишване кашля. Чувства се много зле, рухва психически. Звъниш на 112 - няма места в болниците. Звъниш на РЗИ - ... никой. Цял ден звъниш в болниците - УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Военномедицинска академия, УМБАЛ "Царица Йоанна-Исул", Acibadem City Clinic, Болница Токуда, Софиямед МБАЛ и тн. - няма свободни легла. С познати (разбира се) успяваш да заведеш човека поне на преглед. Правят се изследвания и снимки на дробовете - вече има пневмония. Но няма да го приемат, защото... няма легла. Започваш да търсиш познати, които те свързват с лекари, директори и собственици на болниците - няма места, не звъниш само ти", се казва в сигнала.

Ангел Кунчев: Болници, отказващи да приемат пациенти с Covid, ще се наказват жестоко

Едва няколко дни след изследванията и диагнозата човекът е хоспитализиран - но след отказ на "Спешна помощ" да го отведе в болница и с "много молби и помощ от познати". 

"В момента е на кислородно обдишване. Лекарите твърдят, че е трябвало много по-рано да бъде приет", пише авторът на сигнала, споделен от името на екипа на "Гражданите". 

Съветът на проф. Кантарджиев: Четвъртото "Д" и бързите антигенни тестове за Covid-19

Публикацията е придружена с описание на телефонните разговори, които са проведени между близките на пациента и служителите на "реномирана столична болница", чието име не се споменава. 

От регистратурата на лечебното заведение отхвърлят молбата му за прием на човека, страдащ от пневмония и диабет, с обяснението, че "нямат Covid-отделение". 

"Но лекари, които работят при вас ми казаха, че имате COVID отделение."

Следва 5 до 10 секундно мълчание. Служител на болницата: "Да, но нямаме свободни легла."

Когато отново се посочва, че служители на болницата са обяснили, че свободни легла всъщност има, от регистратурата прехвърлят човека към "мениджмънта"  - оттам заявяват, че приемали само пациенти, за които е установено в болницата, че са заразени с Covid, след което предупреждават близкия на пациента, че "няма право" да доведе роднината си в лечебното заведението дори ако е в тежко състояние. 

Играта на "развален телефон" се повтаря и при обаждане в спешното отделение на болницата, откъдето прехвърлят хората към интензивното отделение и РЗИ, но отново не дават отговор защо болният човек не може да бъде приет. 

"Господине, съжаляваме, но нямаме свободни легла и не приемаме COVID пациенти в момента. Обадете се на РЗИ, за да ни кажат да разкрием повече легла", е последната реплика в пресъздадения от "Гражданите" диалог. 

"Чувстваме се длъжни да напишем това, защото смятаме, че всеки трябва да е наясно какво се случва в момента. И още веднъж, пазете себе си, възрастните и най-вече тези, които имат придружаващи заболявания", пишат авторите на сигнала. 

Съобщението им е придружено с няколко коментара от хора, които са минали по сходен път в опит да получат болнична помощ за себе си или близък човек с Covid-19. 

"Гражданите" е платформа, създадена през 2015 г. с първоначалната идея за събиране на сигнали при пътни нарушения. Екипът й работи с различни институции, включително с МВР и Столична община, като има награди за обществен принос. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър

Ицо Хазарта: ДПС имат депутат, който всъщност е охранител

Христо Петров казва, че образованието е на първо място сред приоритетите му