Ангел Кунчев: Болници, отказващи да приемат пациенти с Covid, ще се наказват жестоко Снимка: © bTV

Болниците, които откажат да приемат пациент със симптоми на Covid, а имат свободни легла, ще бъдат строго санкционирани. Това сподели главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред NOVA.

„Болници, които откажат да приемат човек със симптоми, и установим, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко. Моето предложение беше първата стъпка да бъде прекратяване на договора съз Здравната каса за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза“, каза той.

Думите му идват в контекста на сигнала, подаден от плотформата "Граждани", в който стана ясно, че възрастен човек с положителен тест за Covid-19 във влошаващо се здравословно състояние, е бил разиграван от няколко лечебни заведения в София заради липса на легла.

Сигналът на "Гражданите": Когато болниците връщат Covid-пациенти

Следващата ограничителна мярка, която е време да се въведе, е забраната за събиране на много хора на едно място, каза още Кунчев. Това са семейни събирания, ходене в заведения и по стадиони.

"Изказвам лично мнение, защото трябва да убедим и управляващите, и министерството, и човека, който подписва заповедите. Следващата стъпка е спирането на работата на нощните заведения, събирането по какъвто и да е повод – социален, политически, както и затварянето на стадионите. Твърде много хора се събират по нощните заведения и по стадионите. Според мен - това може да се случи и сега, както е в цяла Европа", каза той.

Sofia Open и други големи спортни събития може да останат без публика

Карантината от 10 дни не отпада, ако контактно лице на заразен с Covid-19 даде отрицателен тест, добави Кунчев. Той допълни, че в момента се обсъжда възможността личните лекари да могат да вземат проби от домовете, така че да не се налага хора със симптоми да излизат навън.

„Това е един от най-неясните моменти. Българският лекарски съюз и Здравната каса обсъждат възможността личните лекари да изясняват тези ситуации и да могат да правят бързи тестове по домовете на хората. Ако тестът се окаже отрицателен, това не означава, че карантината на контактно лице отпада“, каза Кунчев.

„Когато говорим за близо 2000 нови случая, няма как да няма неясноти. Важно е личните лекари да могат да правят тестове, защото това ще облекчи и тях, и пациентите“, добави главният държавен здравен инспектор.

По думите му – под карантина от 10 дни (не 14, както бе преди) се поставят хора, в зависимост от близостта на общуване със заразен с Covid-19. Той даде пример с работата в офисите, като каза, че контактно лице на заразен там се води човек, намирал се на по-малко от 1,5 м и без предпазни средства. Обясни, че установяването на контактни лица става само с проведен разговор между РЗИ и съответния човек.

Съветът на проф. Кантарджиев: Четвъртото "Д" и бързите антигенни тестове за Covid-19

„При 500 заразени в София, контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона - тези, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност“, каза той.

„Специално за учениците - гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат мерки”, смята доц. Кунчев.

Здравният инспектор добави още, че към момента няма информация медици да са се отзовали на призива на министър Костадин Ангелов, който обяви, че е нужна помощ от студенти и специализанти за справяне с кризата.

НОЩ иска мобилизация на лекари и студенти в борбата с Covid-19

„За съжаление, са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националният пандемичен план за тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и ползваме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Всичко това го търсим, обаче при тази ситуация не са много хората, а и това става по лично желание”, каза доц. Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024