Здравният министър Костадин Ангелов призна за "сериозен недостиг" на медици от първа линия в лечението на Covid-19 в разгара на епидемията в България. 

По данни на МЗ - 590 души от медицинския персонал на лечебните заведения в страната са сред активните случаи на заразени с коронавирусна инфекция. От тях 513 са под домашна карантина, 74 са приети за лечение в болница. Трима медицински професионалисти са настанени в интензивно отделение заради усложнения от Covid-19. 

"Имаме сериозен недостиг по отношение на физическия капацитет на медиците на първа линия. Работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за нас и за всички, които имат нужда от тях. Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част от тях са болни, някои са и в реанимациите. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ, по-специално специалистите от ДКЦ-тата", каза Ангелов. 

Министърът призова всички директори на болници да не излизат в отпуск: "Няма как да спечелим битката, когато пълководците стоят вкъщи. Генералите да са по местата си".

"Нека лекарите, сестрите и санитарите да бъдат спокойни - това не се отнася за тях. Всеки, който е на предела на силите си и има нужда да си почине, ще го направи" 

Очаква се Ангелов да проведе нови преговори с ресторантьорите, за да изиска от тях въвеждане на допълнителни мерки.

"Вирусът смля този пациент за 48 часа": Водещ гинеколог от Бургас почина от Covid-19

Обсъжда се възможността студентите от 6 курс "Медицина" да помагат на лекарите в болниците, които лекуват пациенти с Covid, и това да се признава като стаж. 

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна рязкото повишаване на заболеваемостта за 14-дневен период като сериозен проблем, който здравните служби се опитват да потиснат. Смъртността също расте, но с по-нисък темп от новите положителни случаи на Covid-19. Кунчев обясни промяната с това, че разпространението на заразата се увеличава сред по-ниските възрастови групи, при които делът на тежките усложнения и смърт е по-нисък. 

Средното ниво на увеличение на новите случаи за 2 седмици в ЕС е 43%, а за България - 75%. 

Хората с нулева кръвна група може да са изложени на по-малък риск от зараза с Covid

Кунчев описа свои собствени инструкции за носенето на маска на открити обществени места след влизането в сила на последната заповед на здравния министър.

Те не са посочени в заповедта, защото няма как да е изчерпателна. Посочили сме къде най-често ще се налага носенето на маски: пазари, тържища, открити базари, спирки на градския транспорт, натоварени търговски улици, площади и открити пространства, пешеходни зони, изчакване пред различни магазини, банки, административни сгради, провеждане на групови работни дейности на открито. С две думи - ключово е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска, искам много ясно да го кажа. Естествено, че ако се разхождате в парка, няма да носите маска. Разбира се, че ако разхождате кучето си или карате колело, няма да носите маска. Маската е за това да предпазва, ако до вас има човек на по-малко от 1.5 разстояние. Спазена ли е дистанцията, няма нужда от маска. Не е ли спазена, трябва да имаме маска, за да сме защитени", каза Кунчев. 

Никой не твърди, че носенето на маска предпазва 100% от заболяването, но ако всички спазват хигиенните мерки, рискът от зараза намалява съвкупно с повече от 90 процента, каза той. 

Заповедта за маските на открито е факт: Кои са изключенията?

Тодор Кантарджиев обяви, че "към 3 Д - дисциплина, дезинфекция, дистанция - добавяме и четвърто Д, витамин D". 

"Предупреждавам, никакви свръхдози. Витамин D се взима с 10 или 20 дни прекъсване. 4 капки е нормалната доза за възрастен, около 1 или 2 капки е за деца в зависимост от възрастта и килограмите", обяви Кантарджиев на брифинга на щаба. 

Професорът влезе в задочен дебат с доц. Атанас Мангъров по повод позитивирането на тестовете и инкубационния период на Covid-19. Кантарджиев обяви, че още в началото на епидемията е казвал, че лекари и сестри, изложени на досег с позитивни пациенти в болница, трябва да се тестват след 4-тия ден на контакта. 

"Това го казах многократно, ясно, може би се забрави и трябваше някой да ни говори за тестове за бременнност. Това са ясни неща. Смешното е, че тези, които сега ни критикуват, тогава казваха да се правят веднага тестовете. Сезираха различни контролни и наказателни органи, че не взимаме веднага. На петия ден може да си положителен на PCR. Трябва да се говори истината", каза той. 

В момента грип няма. Грипът започва от ноември месец. В декември има първо епидемично разпорстранение, а пикът е януари и февруари. Ако сега търсим грип, всички ще са отрицателни и хората ще решат, че тестът е неточен, каза Кантарджиев по повод призивите за масово едновременно тестване за двете заболявания. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?