Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 327, а направените PCR тестове – 2257. Това означава, че 14,4% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. Най-много заразени има в София – 125, в Благоевград – 31, а в Търговище – 25.

60 медици от "Пирогов" са активни носители на Covid заради плановия прием на пациенти

10 души с Covid-19 са починали през последното денонощие и броят на жертвите у нас вече е 1094. Активните носители на заразата са 18 441 души. Те са повече от оздравелите от началото на пандемията – 18 354. За изминалите 24 часа регистрираме 122 излекувани.

Проф. Асен Балтов за Борисов: Ако клиничната картина се развие по лошия сценарий, той е рисков

Броят на настанените в болници пациенти с Covid-19 вече надхвърли 2 хиляди – те са 2036, а 146 от тях се намират в интензивни отделения.


Италия регистрира поредния антирекорд по брой случаи на коронавирус на дневна база. Страната отчете 21 200 заразени, както и 128 жертви. Вчера правителството обяви още по-строги мерки в опит да се овладее заразата.

Кина, басейни, театри и спортни зали затварят от днес. Баровете, ресторантите и кафенетата трябва да спрат да обслужват маси след 18:00 ч. Магазините остават отворени. По-голяма част от средните училища ще преминат към онлайн обучение.

Този ход бе предприет въпреки демонстрациите в Рим и Неапол, на които хората се обявиха против мерките, наложени миналата седмица, а именно вечерния час.

Испания удължи извънредното положение, иска да важи до май

Антирекорд отбеляза и Франция. За първи път страната регистрира над 50 хиляди заразени за период от 24 часа и вече е на пето място в света по общ брой случаи на коронавирус – 1,1 млн. Дания също отчете антирекорд – 945 нови случая.


Израел започва тестове върху хора на потенциална ваксина срещу Covid-19, разработена от техния Институт за биологични изследвания. Изпитанията ще стартират на 1 ноември, след като регулаторите дадоха своето одобрение, съобщи Reuters.

Ваксината BriLife беше тествана върху животни още през март, а сега специалният комитет към здравното министерство, който наблюдава резултатите, даде „зелена светлина“ за следващата стъпка. В нея ще участват 80 доброволци на възраст между 18 и 55 години. Състоянието им ще бъде следено в рамките на три седмици, за да се види дали развиват антитела срещу вируса.

Втората фаза се очаква да започне през декември и да включи 960 души над 18 години. Ако тези два етапа се окажат успешни, ще следва трети. Той ще бъде най-мащабен – с 30 хиляди доброволци. Предвиден е за месеците април и май 2021 г.

Според здравното министерство на Израел – ваксината вече е показала добри резултати при тестовете върху животни. Институтът вече е произвел над 25 хиляди дози за първата и втората фаза на клиничните изпитания. Крайната цел е 15 милиона дози, които да бъдат произведени „за гражданите на Израел и нашите близки съседи“, каза директорът на института д-р Шмюел Шапира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина