Снимка: © Getty Images

През последните дни отново се заговори усилено за Координационния център за прием на Covid-пациенти. Какво представлява той?

Всички граждани на територията на София, заразени с коронавирус или със съмнения, че са инфектирани, преминават през центъра, разкрит още през септември в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести. Здравният министър Костадин Ангелов инициира откриването му преди няколко месеца, но в няколко дни, в които пациенти чакат линейки с часове, а в болниците няма Covid-легла, работата му става още по-съществена.

Центърът работи 24 часа в денонощието и целта му е да се съкрати времето от подаването на сигнала към 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да се гарантира на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване.

Координационният център за Covid-19 в София просъществува само 2 месеца

Всички пациенти със съмнения за Covid-19, които са потърсили спешна медицинска помощ в столицата, преминават през Координационния център на адрес бул. „Aкадемик Иван Евстратиев Гешов“ 17. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция.

Спешна помощ: Викат ни за 37 градуса температура, а други хора могат да загубят живота си

Центърът поема пациенти, чието здравословно състояние не е „спешно“. Екипи на Спешна помощ ще транспортират всички граждани със симптоматика до Инфекциозна болница. Там те ще получат консултации и прегледи от медицински специалисти, в това число и епидемиолог, след което ще се прави оценка на здравословното им състояние. Оттам или ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение, или ще им бъде предписано домашно лечение.

„Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика“, пишат от Координационния център.

При необходимост - на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от PCR пробата хората ще бъдат хоспитализирани в т.нар. „буферна зона“ на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение.

Ежедневно на смяна в Координационния център са лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение са и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област.

Забавянето на Covid-данните е голям "проблем": Ангелов разпореди проверки в лабораториите

Центърът има за цел да намали напрежението върху здравната система и върху екипите на Спешна помощ, тъй като през последните дни се наблюдават не само случаи на връщане на пациенти от болниците заради липса на легла, но и случаи на хора, които чакат линейки по няколко часа.

Директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев съобщи днес, че в неделя е имало 440 спешни повиквания, а само през нощта са били 280 – голяма част от тях за адреси на Covid- болни.

10 допълнителни коли на МВР ще помагат на екипите на Спешна помощ в София. За нуждите на ЦСМП органите на реда предоставят общо 25 автомобила. До сряда се очаква да пристигнат още 17 нови оборудвани линейки, които да облекчат работата още повече.

За връзка с Координационния център за Covid на РЗИ – гражданите могат да се обадят на тел.: 0893 540 079 и 0893 540 080.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан