Снимка: © Getty Images

През последните дни отново се заговори усилено за Координационния център за прием на Covid-пациенти. Какво представлява той?

Всички граждани на територията на София, заразени с коронавирус или със съмнения, че са инфектирани, преминават през центъра, разкрит още през септември в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести. Здравният министър Костадин Ангелов инициира откриването му преди няколко месеца, но в няколко дни, в които пациенти чакат линейки с часове, а в болниците няма Covid-легла, работата му става още по-съществена.

Центърът работи 24 часа в денонощието и целта му е да се съкрати времето от подаването на сигнала към 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да се гарантира на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване.

Координационният център за Covid-19 в София просъществува само 2 месеца

Всички пациенти със съмнения за Covid-19, които са потърсили спешна медицинска помощ в столицата, преминават през Координационния център на адрес бул. „Aкадемик Иван Евстратиев Гешов“ 17. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция.

Спешна помощ: Викат ни за 37 градуса температура, а други хора могат да загубят живота си

Центърът поема пациенти, чието здравословно състояние не е „спешно“. Екипи на Спешна помощ ще транспортират всички граждани със симптоматика до Инфекциозна болница. Там те ще получат консултации и прегледи от медицински специалисти, в това число и епидемиолог, след което ще се прави оценка на здравословното им състояние. Оттам или ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение, или ще им бъде предписано домашно лечение.

„Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика“, пишат от Координационния център.

При необходимост - на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от PCR пробата хората ще бъдат хоспитализирани в т.нар. „буферна зона“ на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение.

Ежедневно на смяна в Координационния център са лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение са и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област.

Забавянето на Covid-данните е голям "проблем": Ангелов разпореди проверки в лабораториите

Центърът има за цел да намали напрежението върху здравната система и върху екипите на Спешна помощ, тъй като през последните дни се наблюдават не само случаи на връщане на пациенти от болниците заради липса на легла, но и случаи на хора, които чакат линейки по няколко часа.

Директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев съобщи днес, че в неделя е имало 440 спешни повиквания, а само през нощта са били 280 – голяма част от тях за адреси на Covid- болни.

10 допълнителни коли на МВР ще помагат на екипите на Спешна помощ в София. За нуждите на ЦСМП органите на реда предоставят общо 25 автомобила. До сряда се очаква да пристигнат още 17 нови оборудвани линейки, които да облекчат работата още повече.

За връзка с Координационния център за Covid на РЗИ – гражданите могат да се обадят на тел.: 0893 540 079 и 0893 540 080.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина