Снимка: © bTV

Как от член на Управителния съвет на фирма за бързи кредити изведнъж ставаш дарител? Това попита бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев, визирайки основателя на дарителската платформа HelpKarma Константин Кръстев.

Той попадна под прожекторите след разследване на Мария Цънцарова от bTV, установило, че платформата за набиране на средства за благотворителност дава десетки хиляди лева заплати на служителите си.

Заплати от десетки хиляди на месец в благотворителна фондация

„Собственикът на HelpKarma излиза като бивш съдружник в колекторска фирма и като член на УС на фирмата за бързи кредити „Кредисимо“. Не ми прилича на типа кариера, в която изведнъж дарителството ти става кауза“, пише Георги Кадиев в профила си във Facebook.

След репортажа на bTV стана ясно, че до момента платформата е събрала 21 млн. лв. за дарения. В Търговския регистър обаче пише, че приходите от дарния са 3 хил. лв. за 2017, 1,77 млн. лв. за следващата година и 5,04 млн. лв. за 2019, отбелязва Кадиев.

Тук трябва да се посочи, че разликата в сумите идва от факта, че в отчетите на фондациите приходите не се осчетоводяват като при търговски фирми.

В репортажа на Цънцарова стана ясно, че само техническият директор Славчо Славчев е взел 80 хиляди лева през декември 2019 г., а средната му заплата е 28 хил. лв. на месец. Освен това се е възползвал от заем на стойност 51 хил. лв. от HelpKarma за закупуване на апартамент. Георги Кадиев има обяснение.

„Всичко това ме навежда на една обичайна осигурителна измама в нашите фирми: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо, той се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите. Това обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил.лв. на месец му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил.лв. Това става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи "без заплата", както сам каза“, пише бившият зам.-министър на финансите.

Аргументите му се базират и на цифрите. Според публикуваните отчети през 2018 HelpKarma е изплатила заплати от 208 хил. лв., но за осигуровки - само 6 хил. лв. Тези заплати са 12,2% от приходите от дарения. „Парите за осигуровки са колкото за един човек на заплата около 1600 лв. месечно, а твърдят, че имат 17 служители, от тях 10 са IT?“, гласи реторичният въпрос на Кадиев.

Той добавя, че през 2019 платформата има изплатени заплати за 679 хил. лв. и осигуровки от 34 хил.лв. „Тези 679 хил.лв. са 13,4% от приходите, след като отново трябвало само 5% да отиват за издръжка? Осигуровки за 34 хил. лв. покриват не повече от 3 души на максимален осигурителен доход. Останалите 14 души как се осигуряват?“, пита бившият зам.-министър на финансите.

Разследването на bTV показа, че 5,19 млн. лв. от получените дарения стоят в банкова сметка на фондацията, а други 2,27 млн. липсват от отчетите. Според основателя Константин Кръстев – част от тях са похарчени за поддръжка, за възнаграждения на служителите, а 51 хил. лв. са дадени на Славчев като заем. Освен това имало и технически проблем през 2018, заради което средства били преведени в личната сметка на Кръстев, а той ги пратил към HelpKarma „следващата година“ – затова не попаднали в съответния отчет.

„HelpKarma е възможно да са натопени от конкурент. Това не е рядкост по нашите земи. Но със сигурност си го заслужават. Но не са само те. Много са така. Корупцията е пропила навсякъде. И в държавните структури, и в неправителствените, и в частните. И всичко идва от примера, който дава правителството“, написа Георги Кадиев.

„Когато шкафчето ти е пълно с пачки от 500 евро, защо HelpKarma да не си поиграе с едни дарения?“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.