Снимка: © bTV

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на УС на Фондация „Хелп Карма“ Константин Кръстев.

Предмет на досъдебното производство е разследване на финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от фондацията, съобщиха от прокуратурата в петък.

По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари от Софийски градски съд е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лв. Предстои Кръстев да бъде лично информиран и разпитан.

Заплати от десетки хиляди на месец в благотворителна фондация

Обвинението на прокуратурата идва над 1 година след като журналистката от bTV Мария Цънцарова направи разследване и показа злоупотребите в „Хелп Карма“. Оказа се, че платформата за набиране на средства за добри каузи е раздавала десетки хиляди левове заплата на IT-специалистите, а само техническият директор получавал средно по 28 хил. лв. месечно.

От отчетите на фондацията, създадена от Кръстев през 2017, липсваха над 2,2 млн. лв.

Един от служителите беше получил заем от над 50 хил. лв. от парите от даренията, за да си купи жилище. Става въпрос за техническия директор Славчо Славчев. „Това е личен заем, който аз съм взел от фондацията“, призна тогава той и обеща пред bTV, че щял да изплати заема с лихвите до края на 2020 г.

По-късно се разбра, че кредитът е погасен, но не от самия него, а от Кръстев.  В един момент и в неговата сметка имало над 300 000 лв. на фондацията, но това той обясни с технически проблем с плащанията и каза, че след това върнал парите.

HelpKarma епизод 2: Разходки из Америка, съмнителни разходи и фалшив медицински съвет

Втората част от разследването разкри, че членът на УС Ралица Енева, чието най-малко дете е със спинална мускулна атрофия, живее охолен живот в САЩ. Детето ѝ се лекуваше в Ню Йорк, като за терапията се събираха 350 хиляди евро. Оказа се обаче, че лечението е безплатно, защото е експериментално.

„Хелп Карма“ има и фалшив медицински съвет, представен на сайта си към ноември 2020 г., показа разследването. В него изтъкнати лекари се представяха за гарант, че проверяват събираните пари и за какво е тяхното изразходване. Съветът обаче не се е събирал. Негов председател беше пулмологът проф. Коста Костов.

„Проведено е мащабно разследване, в рамките на което са разпитани десетки свидетели, назначени са данъчни ревизии на юридически и свързани с тях физически лица, като част от ревизиите са приключени. От други резултатите все още се очаква да бъдат предоставени на прокуратурата. По мотивирани искания на СГП съдът е допуснал разкриване на банкова тайна, както и на данъчна и осигурителна информация. В тази връзка по делото е приобщена обемна относима към предмета на разследване документация. Назначени и изготвени са компютърна, счетоводна и техническа експертиза“, съобщават от прокуратурата.

Разследването по случая продължава. Същото се провежда от екип от следователи в отдел „Следствен“ към Софийска градска прокуратура под ръководството и надзора на прокурор в СГП. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия