Повдигнаха обвинение на управителя на "Хелп Карма" година след мащабното разследване Снимка: © bTV

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на УС на Фондация „Хелп Карма“ Константин Кръстев.

Предмет на досъдебното производство е разследване на финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от фондацията, съобщиха от прокуратурата в петък.

По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари от Софийски градски съд е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лв. Предстои Кръстев да бъде лично информиран и разпитан.

Заплати от десетки хиляди на месец в благотворителна фондация

Обвинението на прокуратурата идва над 1 година след като журналистката от bTV Мария Цънцарова направи разследване и показа злоупотребите в „Хелп Карма“. Оказа се, че платформата за набиране на средства за добри каузи е раздавала десетки хиляди левове заплата на IT-специалистите, а само техническият директор получавал средно по 28 хил. лв. месечно.

От отчетите на фондацията, създадена от Кръстев през 2017, липсваха над 2,2 млн. лв.

Един от служителите беше получил заем от над 50 хил. лв. от парите от даренията, за да си купи жилище. Става въпрос за техническия директор Славчо Славчев. „Това е личен заем, който аз съм взел от фондацията“, призна тогава той и обеща пред bTV, че щял да изплати заема с лихвите до края на 2020 г.

По-късно се разбра, че кредитът е погасен, но не от самия него, а от Кръстев. В един момент и в неговата сметка имало над 300 000 лв. на фондацията, но това той обясни с технически проблем с плащанията и каза, че след това върнал парите.

HelpKarma епизод 2: Разходки из Америка, съмнителни разходи и фалшив медицински съвет

Втората част от разследването разкри, че членът на УС Ралица Енева, чието най-малко дете е със спинална мускулна атрофия, живее охолен живот в САЩ. Детето ѝ се лекуваше в Ню Йорк, като за терапията се събираха 350 хиляди евро. Оказа се обаче, че лечението е безплатно, защото е експериментално.

„Хелп Карма“ има и фалшив медицински съвет, представен на сайта си към ноември 2020 г., показа разследването. В него изтъкнати лекари се представяха за гарант, че проверяват събираните пари и за какво е тяхното изразходване. Съветът обаче не се е събирал. Негов председател беше пулмологът проф. Коста Костов.

„Проведено е мащабно разследване, в рамките на което са разпитани десетки свидетели, назначени са данъчни ревизии на юридически и свързани с тях физически лица, като част от ревизиите са приключени. От други резултатите все още се очаква да бъдат предоставени на прокуратурата. По мотивирани искания на СГП съдът е допуснал разкриване на банкова тайна, както и на данъчна и осигурителна информация. В тази връзка по делото е приобщена обемна относима към предмета на разследване документация. Назначени и изготвени са компютърна, счетоводна и техническа експертиза“, съобщават от прокуратурата.

Разследването по случая продължава. Същото се провежда от екип от следователи в отдел „Следствен“ към Софийска градска прокуратура под ръководството и надзора на прокурор в СГП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024