27 декември 2020 беше денят, в който България и целият Европейски съюз започнаха масовата си кампания за имунизиране на населението срещу Covid-19. 

Всички държави от ЕС имаха възможността да поръчат дозите от своите препарати по общ договор, да получат първите пратки едновременно и да решат сами как да подредят приоритетните групи. 

Година по-късно - България стои на дъното на класациите по дял на имунизираното си население. Причините бяха свързани както с липсата на информационна кампания, така и с няколко стратегически грешки на правителството.

Най-проблематично се оказа предварителното решение да се поръчат големи количества от най-евтиния препарат от AstraZeneca за сметка на заявените РНК-дози на Pfizer/BioNTech и Moderna

Кабинетът "Борисов" направи спорен опит да компенсира дефицита едва през март 2021 г., когато вече се виждаше, че България изостава в имунизирането на населението си - и то за сметка на наличностите в останалите европейски държави. Дори това не помогна особено за кампанията. 

Въпреки първоначалното високо търсене на ваксини - мнозинството от населението се оказа в плен на притесненията си, дезинформацията през социалните мрежи, активната антикампания от страна на политици и някои медици, както и на липсата на воля в правителствата (редовно и две служебни) да се мобилизират за превенция на Covid-19. 

Именно изгубените месеци през пролетта и лятото на 2021 г. връщат България най-сериозно назад в сравнение с останалите държави от европейската общност.  

Напредък се забелязва чак през есента, когато беше взето решението да се въведат задължителните Covid-сертификати за достъп до няколко категории обществени места. Инерцията обаче отново рискува да се прекъсне.

Резултатът от ваксинационната кампания на континента показва, че на теория България можеше да бъде сред първенците в Европа по ваксинация. В началото най-облагодетелствани бяха малките островни държави, в които населението е компактно, планирането - лесно, а логистичните ограничения са незначителни.

В крайна сметка обаче най-масова завършена имунизация има в държави като Дания, Ирландия, Португалия, Белгия - страни с между 5 и 10 млн. души население и сходна средна възраст на жителите като България.   

Вместо това завършваме годината с 32% напълно имунизирано население над 18-годишна възраст, или с 16 процентни пункта под предпоследната Румъния. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори