Годината на Covid-ваксините: Защо България остана последна

27 декември 2020 беше денят, в който България и целият Европейски съюз започнаха масовата си кампания за имунизиране на населението срещу Covid-19.

Всички държави от ЕС имаха възможността да поръчат дозите от своите препарати по общ договор, да получат първите пратки едновременно и да решат сами как да подредят приоритетните групи.

Година по-късно - България стои на дъното на класациите по дял на имунизираното си население. Причините бяха свързани както с липсата на информационна кампания, така и с няколко стратегически грешки на правителството.

Най-проблематично се оказа предварителното решение да се поръчат големи количества от най-евтиния препарат от AstraZeneca за сметка на заявените РНК-дози на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Кабинетът "Борисов" направи спорен опит да компенсира дефицита едва през март 2021 г., когато вече се виждаше, че България изостава в имунизирането на населението си - и то за сметка на наличностите в останалите европейски държави. Дори това не помогна особено за кампанията.

Въпреки първоначалното високо търсене на ваксини - мнозинството от населението се оказа в плен на притесненията си, дезинформацията през социалните мрежи, активната антикампания от страна на политици и някои медици, както и на липсата на воля в правителствата (редовно и две служебни) да се мобилизират за превенция на Covid-19.

Именно изгубените месеци през пролетта и лятото на 2021 г. връщат България най-сериозно назад в сравнение с останалите държави от европейската общност.

Напредък се забелязва чак през есента, когато беше взето решението да се въведат задължителните Covid-сертификати за достъп до няколко категории обществени места. Инерцията обаче отново рискува да се прекъсне.

Резултатът от ваксинационната кампания на континента показва, че на теория България можеше да бъде сред първенците в Европа по ваксинация. В началото най-облагодетелствани бяха малките островни държави, в които населението е компактно, планирането - лесно, а логистичните ограничения са незначителни.

В крайна сметка обаче най-масова завършена имунизация има в държави като Дания, Ирландия, Португалия, Белгия - страни с между 5 и 10 млн. души население и сходна средна възраст на жителите като България.

Вместо това завършваме годината с 32% напълно имунизирано население над 18-годишна възраст, или с 16 процентни пункта под предпоследната Румъния.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024